Συνταγή για πεντανόστιμα νηστίσιμα κουλουράκια πορτοκαλιού ολικής άλεσης με ελαιόλαδο και σουσάμι

 

 ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 1 ΔΟΣΗ (~70 κουλουράκια):

  • 1 κούπα ελαιόλαδο
  • ¾ κούπας καστανή ζάχαρη ή στέβια που αναλογεί σε 3/4 φλ ζάχαρη ή 1 φλ. μέλι
  • Ξύσμα από 1 μεγάλο ή 2 μικρά πορτοκάλια
  • 1 κούπα φυσικός χυμός πορτοκάλι
  • 1 κ.γλ. σόδα διαλύουμε στο χυμό πορτοκάλι
  • 2 βανίλιες
  • 2 φαρινάπ ολικής άλεσης (προσοχή μπορεί να μείνει λίγο και να μην το πάρει όλο η ζύμη μας)
  • 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • σουσάμι για πασπάλισμα

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας όλα τα υλικά, μέχρι να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη ή στέβια.
  • Έπειτα ρίχνουμε το 1 κ.γλ. μπέικν στο φαρινάπ και ξεκινάμε να το ρίχνουμε στη λεκάνη για να ενσωματώσουμε με τα υπόλοιπα υλικά. Προσοχή αφήνουμε λίγο από το ένα φαρινάπ, δεν το ρίχνουμε όλο. Ανακατεύουμε καλά τη ζύμη, ας κολλάει στα χέρια μας. Μην προσθέσετε άλλο φαρινάπ. Σκεπάζουμε τη λεκάνη με μεμβράνη και την αφήνουμε για 1 ώρα στο ψυγείο. Μόλις την βγάλουμε από το ψυγείο θα είναι πιο σφιχτή και εύπλαστη.
  • Τοποθετούμε στο ταψί λαδόκολλα. Βάζουμε σε ένα πιάτο μπόλικο σουσάμι.
  • Βγάζουμε από το ψυγείο τη ζύμη, πλάθουμε μικρά μπαλάκια στο χέρι μας και σχηματίζουμε κοτσίδες και στρογγυλά.
  • Τα βουτάμε στο σουσάμι καλά και από τις δύο πλευρές.
  • Ψήνουμε στο αερόθερμο σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 15-20 λεπτά. Μόλις πάρουν ροδοκόκκινο χρώμα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Ας είναι μαλακά. Μόλις κρυώσουν θα είναι εντάξει. Δεν χρειάζονται περισσότερο ψήσιμο.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ