Τραγανά Κριτσίνια

Ένα υπέροχο σνακ για οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας με δικά σας υλικά για να είστε σίγουροι τι τρώτε . Πανεύκολα στην ετοιμασία τους, με λίγο αλευράκι μόνο και χωρίς να χάνετε χρόνο για μαγιά και φούσκωμα. Νόστιμα και τραγανά και διατηρούνται έτσι για μέρες θα συγκρατήσουν την πείνα σας ανάμεσα στα γεύματα.
Μπορείτε να προσθέσετε μέσα στην ζύμη σας διάφορους σπόρους όπως σουσάμι, παπαρουνοσπορο , λιναρόσπορο , ηλιόσπορο η να προσθέσετε και γραβιέρα ή να τα κάνετε γλυκά με καστανή ζάχαρη και κανέλα.
Τιπ … μην το παρακάνετε με τη ποσότητα, διότι όσο αγνά και να φαίνονται δεν παύουν να έχουν τις θερμιδουλες τους. Πάνω κάτω κάθε κριτσινι έχει 70 με 90 θερμίδες.
Υλικα για την ζύμη…
• 140 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 140 γρ. καλαμποκάλευρο
• 1/2 κ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
• 1/2 κ. γλυκού αλάτι
• 1 κ. γλυκού ζάχαρη
• 50 γρ. ελαιόλαδο
• 130 γρ. νερό
Πώς θα τα φτιάξουμε…
Πολύ απλά βάζουμε όλα τα υλικά μαζί, τα ζυμώνουμε για να γίνει ένα ωραίο ζυμαράκι και τελειώσαμε!
Ανοίγουμε το ζυμάρι μας μ ένα πλαστη σε φύλλο πάχους όσο το φύλλο της σφολιάτας. Κόβουμε σε λωρίδες διαστάσεων περίπου 1Χ15 εκ. . Η ρόδα κοπής πίτσας εξυπηρετεί πολύ. Αν δεν έχουμε, τότε κάνουμε την δουλειά μας με μαχαίρι.
Βγάζουμε το ζυμάρι που περισσεύει γύρω γύρω. Μετά θα το ανοίξουμε κι αυτό και θα κάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει το ζυμάρι μας.
Παίρνουμε μια λωρίδα και με το αριστερό χέρι τυλίγουμε προς τα κάτω ενώ με το δεξί προς τα πάνω κι έτσι είναι έτοιμο με μία κίνηση ουσιαστικά.
Δεν το σφίγγουμε πολύ, να έχει κενά ανάμεσα από τις στροφές, έτσι γίνεται πιο τραγανό, και το τοποθετούμε στο ταψί που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα. Όλα στο ταψί και ψήσιμο σε προθερμασμένο φούρνο στους 200℃ στις αντιστάσεις για 20 λεπτά. Στον αέρα 160℃ για λιγότερο χρόνο ανάλογα με τον φούρνο σας, μέχρι να ροδίσουν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ