Τοστάκι… σε παραλλαγές!

Τοστάκι… σε παραλλαγές!

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Το τοστ για κάποιους είναι ένα από τα πιο υποτιμημένα τρόφιμα. Παρόλα αυτά, είναι βολικό, εύκολο στη προετοιμασία του και αν γίνει σωστά μπορεί να είναι ένα πλούσιο και υγιεινό γεύμα.

Όταν σκέφτεστε να φτιάξετε τοστ σας έρχεται κατευθείαν στο μυαλό ότι θα βάλετε τυρί και αλλαντικό. Τι θα λέγατε αυτή τη φορά να ετοιμάσετε κάτι διαφορετικό?

Ξεκινώντας από μια βάση ψωμί του τοστ ή ακόμα και μία λεπτή φέτα ψωμί (μπορείτε να διαλέξετε οποιοδήποτε τύπο είτε ολικής άλεσης είτε ζέας είτε πολύσπορο) ετοιμάστε οποιαδήποτε συνταγή ανάλογα την όρεξή σας. Απολαύστε γλυκές, αλμυρές και γευστικές συνταγές τοστ που μπορείτε να απολαύσετε στο πρωινό, το μεσημεριανό γεύμα και το δείπνο (ή ακόμα και σε σνακ) – με 250 θερμίδες ή λιγότερο!

Τοστ με αβοκάντο, αυγό και sriracha (245 θερμίδες)

Το αβοκάντο είναι μια πολύ καλή πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων.

Το αυγό είναι μια πλούσια πηγή πρωτεϊνών.

Η καυτερή σάλτσα σριράτσα από την Ταϋλάνδη είναι ιδιαίτερα πικάντικη αφήνοντας και μια γλυκιά γεύση φτιαγμένη από καυτερή πιπεριά τσίλι, ξύδι, σκόρδο, κρεμμύδι και ζάχαρη.

Τοστ με γιαούρτι, μέλι και blueberries (150 θερμίδες)

Το γιαούρτι αποτελεί σημαντική πηγή ασβεστίου.

Το μέλι περιέχει βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία.

Τα blueberries περιέχουν ανθοκυανίνες – ισχυρά αντιοξειδωτικά για τον οργανισμό μας προσδίδοντας το χαρακτηριστικό μπλε-ιώδες χρώμα.

Τοστ με κρεμώδες τυρί, καπνιστό σολομό και σχοινόπρασο (196 θερμίδες)

Ο σολομός είναι πλούσιος σε βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και φυσικά τα απαραίτητα ω3 λιπαρά οξέα.

Ένα κουταλάκι της σούπας σχοινόπρασου περιέχει μικρή ποσότητα βιταμίνης C, βιταμίνης Κ, φολικό οξύ, κάλιο, φώσφορο, χολίνη, μαγνήσιο, σίδηρο και πολλά αντιοξειδωτικά.

Tips: Μπορείτε να προσθέσετε και αγγουράκι!

Τοστ με βούτυρο αμυγδάλου, μπανάνα και ινδική καρύδα (245 θερμίδες)

Το βούτυρο αμυγδάλου είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, καλά λιπαρά οξέα αλλά και αντιοξειδωτικά. Πριν αγοράσετε το προϊόν διαβάστε εδώ (συνταγή βούτυρο από ξηρούς καρπούς) τι πρέπει να προσέξετε. Εναλλακτικά μπορείτε να το φτιάξετε μόνοι σας βλέποντας τη συνταγή εδώ (σπιτικό βούτυρο ξηρών καρπών: Πρωτεϊνούχο + νηστίσιμο + νόστιμο).

Η ινδική καρύδα είναι πολύτιμη πηγή πρωτεϊνών, περιέχει καλά λιπαρά οξέα, καθώς και σημαντικά ιχνοστοιχεία όπως μαγνήσιο, ασβέστιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, σελήνιο και χαλκό. Προσφέρει στον οργανισμό μας σημαντικές βιταμίνες, όπως βιταμίνη Ε και τις απαραίτητες βιταμίνες του συμπλέγματος Β και έχει γλυκιά γεύση.

Τοστ με φυστικοβούτυρο, φράουλες και σουσάμι (206 θερμίδες)

Το φυστικοβούτυρο είναι πλούσιο σε λιπαρά και αποτελεί εξαιρετική πηγή μετάλλων όπως ο σίδηρος, το μαγνήσιο, το μαγγάνιο ο ψευδάργυρος και το κάλιο. Δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη περιέχει όμως περιέχει νάτριο.

Το σουσάμι είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος β, σε ασβέστιο, σίδηρο καθώς και σε λιγνάνες γνωστές για τις αντιοξειδωτικές τους ικανότητες.

Tips: Προτιμήστε φρούτα εποχής!

Τοστ με ρικότα, μέλι και σπόρους (182 θερμίδες)

Οι ηλιόσποροι είναι πλούσιοι σε βιταμίνη Ε, μαγνήσιο, σελήνιο, θειαμίνη, φυλλικό οξύ και λιπαρά οξέα. Ο λιναρόσπορος είναι πλούσιος σε ω3 λιπαρά οξέα και έχουν υψηλή συγκέντρωση σε λιγνάνες. Συνεπώς, διαλέξτε όποιο επιθυμείτε αφού ο κάθε σπόρος έχει τις δικές του ευεργετικές ιδιότητες.

Tips: Θα μπορούσατε να προσθέσετε και κανέλλα στο τοστ δίνοντάς του εξαιρετική γεύση!

Τοστ με αυγό και πράσινα φασόλια (180 θερμίδες)

Τα φασόλια είναι η καλύτερη πηγή φυτικών πρωτεϊνών. Συνδυάζοντάς τα με μαύρο ψωμί ή με αυγό συμπληρώνετε τη γεύμα σας με κυστεΐνη, μια πρωτεΐνη (αμινοξύ) που λείπει από τα φασόλια.

Tips: Γαρνίρετε το τοστ με κόλιανδρο!

Τοστ με γαλοπούλα, αβοκάντο και τυρί spread (215 θερμίδες)

Μπορείτε να αντικαταστήσετε την γαλοπούλα με σολομό εάν επιθυμείτε δίνοντας επίσης πολύ ωραία γεύση στο τοστ.

Tips: Μπορείτε να προσθέσετε λίγο ξύδι βαλσάμικο!

Τοστ με φυστικοβούτυρο, μήλο και cranberries (239 θερμίδες)

Μπορείτε αντί για φυστικοβούτυρο να προσθέσετε αμυγδαλοβούτυρο ή άλλο είδος βουτύρου από φουντούκι, καρύδι, κάσιους. Το κάθε είδος ταιριάζει σε γλυκά η αλμυρά τοστ ανάλογα.

Τοστ με χούμους, ελιές και ρόκα (201 θερμίδες)

Ένα πλούσιο και γευστικό τοστάκι που θα καταπλήξει τον ουρανίσκο σας. Αποτελεί ένα πλήρες γεύμα.

Tips: Μπορείτε να προσθέσετε και λίγο κουκουνάρι!

Τοστ με αβοκάντο, γαρίδες και κόλιανδρο (203 θερμίδες)

Οι γαρίδες είναι πλούσιες σε πρωτεΐνη, ω3 λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά (ασταξανθίνη, σελήνιο).

Ο κόλιανδρος από την άλλη έχει πλούσιες ποσότητες βιταμινών Α, C, Κ, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, φυλλικό οξύ, σίδηρο, μαγνήσιο και κάλιο.

Τοστ με μοτσαρέλα, ντομάτα και βασιλικό (175 θερμίδες)

Ελαφρύ και νόστιμο τοστάκι ο,τι πρέπει για σνακ. Μπορείτε να προσθέσετε οποιοδήποτε μυρωδικό επιθυμείτε.

Tips: Εναλλακτικά μπορείτε να προσθέσετε cottage cheese.

Το κλασσικό για πολλούς τοστ μπορεί να μεταμορφωθεί σε ένα γευστικό σνακ ή ακόμη και σε ένα πλούσιο γεύμα. Μπορείτε να προσθέσετε ότι θέλετε.. σε αλμυρή έκδοση κοτόπουλο, τόνο, μανιτάρια, παντζάρι, πατάτα, ρεβυθοκεφτέ, καλαμπόκι, πλιγούρι, κάππαρη, ενώ σε γλυκιά έκδοση χουρμάδες, σιρόπι χαρουπιού, μέλι, σταφίδες, κυδώνι..

Ξεφύγετε λοιπόν από τη κλασσική γέμιση με τυρί και αλλαντικό..

Αφήστε τη φαντασία σας και δημιουργήστε! Δεν έχετε πλέον δικαιολογίες…

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts