Χανιώτικο μπουρέκι

Χανιώτικο μπουρέκι

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

 

Το μπουρέκι είναι μία παραδοσιακή συνταγή των Χανιών. Ένα από τα καλύτερα καλοκαιρινά φαγητά λαχανικών που δοκίμασα στην Κρήτη.

Τα λαχανικά, μυρωδικά και η μυζήθρα, δίνουν μια απίστευτη αρμονία στο πιάτο. Είναι ένα πλήρες και σωστά ισορροπημένο φαγητό καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες (κολοκυθάκια, κρεμμύδι, ντομάτα), πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας (μυζήθρα, γιαούρτι, αυγά), υδατάνθρακες (πατάτες, λαχανικά, παραδοσιακό φύλλο) και τέλος περιέχει παρθένο ελαιόλαδο (πλούσιο σε βιταμίνη Ε και γνωστό για την αντιοξειδωτική του ικανότητα).

Υλικά για το μπουρέκι

  • 1 κιλό κολοκύθια κομμένα σε λεπτές ροδέλες
  • 1 κιλό πατάτες κομμένες σε λεπτές ροδέλες
  • 1 μάτσο φρέσκο κρεμμύδι σε ροδέλες
  • 250 γρ. μυζήθρα ή (και) φέτα
  • Δυόσμο, μαϊντανό
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • Αλατοπίπερο
  • 500 γρ. γιαούρτι 2% στραγγιστό
  • 3 Αυγά
  • Τριμμένες ώριμες ντομάτες

Τρόπος παρασκευής

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί σε ένα ταψί και προσθέτουμε λίγο νερό. (Δεν θέλει πολύ γιατί θα βγάλουν υγρά τα κολοκυθάκια). Ψήνουμε στους 180 βαθμούς 40 λεπτά με 1 ώρα.

Tips: Ανακατεύουμε 500 γρ. στραγγιστό γιαούρτι και 3 αυγά και το ρίχνουμε πάνω από το μπουρέκι πριν το βάλουμε στον φούρνο. Παραδοσιακά στον πάτο του ταψιού στρώνουμε σπιτικό φύλο. Αν θέλουμε προσθέτουμε 2 τριμμένες ώριμες ντομάτες.

Καλή σας όρεξη…

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts