Έμπνευση: Καλοκαιρινές σαλάτες!

Έμπνευση: Καλοκαιρινές σαλάτες!

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Το τέλειο καλοκαιρινό γεύμα, η σαλάτα! Αν βαρέθηκες τις σαλάτες σου, δες πως να κάνεις την καθεμιά διαφορετική, χορταστική και νόστιμη!

Γλιστρίδα ή Αντράκλα

  • 1 μπολάκι γλιστρίδα
  • 5-6 ντοματίνια
  • 1 μικρό αγγουράκι
  • 2-4 παξιμάδια κριθαρένια
  • 1 κ.σ ξύδι (αν εισαι φίλος του ξυδιού)
  • 1 κ.σ ελαιόλαδο
  • Λίγο αλάτι
  • 1 μερίδα πρωτείνης όπως αυγά ή τυρί ή κοτόπουλο κ.α

Ο ντάκος από μια άλλη οπτική

  • 1 ντάκο μεγάλο ή 4-5 παξιμάδια μικρά
  • 50-100 γρ ανθότυρο ή τυρί κρέμα ή χαλούμι ή φέτα
  • Τριμμένη ντομάτα (είτε στο τρίφτη σε μικρά κομμάτια, είτε στο μούλτι σαν σάλτσα και την περιχύνεις πάνω απο τον ντάκο). Αν δεν θέλεις ντομάτα μπορείς και τριμμένο καρότο, μαζί με πορτοκάλι.
  • 5 ελιές

Μακαρονοσαλάτα

  • 1-1,5 φλ μακαρόνια πένες
  • ½ κρεμμύδι
  • ½ αβοκάντο
  • 1 κόκκινη πιπεριά (κέρατο)
  • 50 γρ τυρί
  • 2 φέτες γαλοπούλα
  • 1 αυγό βραστό ή κοτόπουλο
  • 1 κ.γ (φυτική) μαγιονέζα
  • Λίγο πατέ ελιάς
  • 1 κ.σ ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ μουστάρδα

Ρυζοσαλάτα

  • 1 φλ ρύζι καστανό (βρασμένο και καλά σταγγισμένο)
  • 1 αγγούρι
  • χρωματιστές πιπεριές
  • ½ αβοκάντο
  • 5 ντοματίνια
  • 1 καρότο τριμμένο
  • Dressing: 1κ.σ ελαιόλαδο, 1κ.σ χυμό λεμονιού , 2κ.σ γιαούρτι 2%, αλάτι
  • Μυρωδικά (προαιρετικά)

Ψητά λαχανικά

  • 2 ντομάτες κομμένες σε ροδέλες
  • 3 πιπεριές κομμένες σε ροδέλες (πράσινη, κόκκινη, κίτρινη)
  • 1 κρεμμύδι σε ροδέλες
  • 3 μανιτάρια σε φέτες
  • 2 κολοκυθάκια κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κουταλάκι γλυκού θυμάρι
  • ½  φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 3 κουτ σούπας  ξύδι
  • αλάτι, πιπέρι

Τοποθετείστε τα λαχανικά σε λαδόκολλα, αφού βάλετε τα μπαχαρικά, ελαιόλαδο, σκόρδο απο πάνω. Τα αφήνουμε να ψηθούν στο φούρνο για περίπου 45 λεπτά στους 170ο

Σαλάτα με μαυρομάτικα φασόλια

  • 1 φλ μαυρομάτικα φασόλια βρασμένα
  • 1 αγγούρι, 5 ντοματίνια, πιπεριές πολύχρωμες (1/2 απο κάθε χρώμα)
  • 1 κρεμμύδι φρέσκο
  • 4-5 ροδέλες ραπανάκια
  • 1 κ.σ ελαιόλαδο
  • μυρωδικά όπως μαιντανός, βασιλικός
  • αλάτι-πιπέρι
  • 2-3 παξιμάδια
  • 1 μερίδα πρωτείνης όπως τόνο ή ξυδάτο χταπόδι, σολομός  ή πέστροφα και φρεσκοστιμμένο μοσχολέμονο

  Σαλάτα με φαγόπυρο/πλιγούρι/κινόα

  • 4φλ φαγόπυρο ή κινόα ή πλιγούρι
  • 1 ντομάτα ψιλοκομμένη
  • 1 αγγουράκι
  • 1-2 κρεμμύδια φρέσκα
  • 2 ραπανάκια
  • ½ αβοκάντο
  • 1κ.σ σταφίδες
  • Μυρωδικά όπως μαιντανό, ρίγανη , δυόσμο, βασιλικό
  • Πιπέρι-αλάτι
  • 1 μερίδα πρωτείνης όπως τόνο ή ξυδάτο χταπόδι, σολομός  ή πέστροφα και φρεσκοστιμμένο λάιμ
  • Dressing: 3 κ.σ λεμόνι, 2 κ.σ χυμό πορτοκάλι, 1 κ.γ μουστάρδα, 1 κ.γ μέλι, 1 κ.σ ελαιόλαδο

Παντζαροσαλάτα

  • 1 κιλό βολβοί παντζάρια βρασμένοι και κομμένοι σε κομμάτια
  • 1 φλιτζάνι καρυδόψιχα
  • Dressing: 1 γιαούρτι στραγγιστό, 1 λιωμένη σκελίδα σκόρδο, 2 κ.σ ελαιόλαδο, 2 κ.σ ξύδι, αλάτι

Σε ένα μπολ ρίχνετε το γιαούρτι, το σκόρδο, το ελαιόλαδο, το ξύδι και λίγο αλάτι. Ανακατεύετε καλά τη σος γιαουρτιου μέχρι να δέσει. Σε ένα μπολ βάζετε το παντζάρι και ρίχνετε επάνω την καρυδόψιχα. Περιχύνετε με τη σάλτσα γιαουρτιού και σερβίρετε.

Δροσερή σαλάτα με φέτα

  • 1 ματσάκι μαρούλι, λόλα και άλλες πρασινάδες εποχής
  • ½ κρεμμύδι φρέσκο
  • 10-15 ντοματίνια
  • 50 γρ τριμμένη φέτα
  • Αλάτι
  • Dressing: ελαόλαδο-ξύδι-λεμόνι

Σαλάτα με φρούτα

  • 1 ματσάκι μαρούλι
  • 5-6 φύλλα ρόκα
  • 1 πορτοκάλι
  • 3 σύκα αποξηραμένα
  • 1 κ.σ ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ βαλσάμικο ή μηλόξυδο
  • 1 κ.γ μέλι (προαιρετικά)

Ταμπουλέ

  • 1 κούπα κους-κους
  • 2 ντομάτες
  • 2 αγγούρια
  • ½ ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
  • λίγο μαϊντανό
  • μαρούλι (προαιρετικά)
  • 1 κονσέρβα τόνο σε νερό
  • Dressing: 4 κ.σ. ελαιόλαδo, 5-6 κ.σ. χυμό λεμόνι, αλάτι, μαύρο πιπέρι

Βάλτε το κους-κους σε ένα μπολ (σκεπάστε το με ζεστό νερό, αφήστε το να φουσκώσει και μετά να κρυώσει). Κόψτε τις ντομάτες και τα αγγούρια, μαιντανό  σε μικρά κομμάτια . Βάλτε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ και αναμίξετε πολύ καλά. Αναμίξετε το ελαιόλαδο με το χυμό λεμονιού, το αλάτι και το πιπέρι, περιχύσετε τη σαλάτα και ανακατέψτε πολύ καλά. Αφήστε να καθίσει για 30 λεπτά. Στο τέλος ρίξτε το τόνο ανακατέψτε και καλή σας όρεξη!

Σαλάτα με σως μουστάρδας

  • 1 ματσάκι μαρούλι
  • Ψιλοκκομένο αγγούρι
  • ½ αβοκάντο
  • 1 χούφτα καρύδια
  • 1 αχλάδι
  • Πιπέρι
  • Dressing: ελαιόλαδο, λεμόνι , μουστάρδα, λίγο πιπέρι και αλάτι

Φακοσαλάτα

  • 1 φλ φακές (βρασμένες και στραγγισμένες καλά)
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 πιπεριά (αν θέλετε μπορεί να τα κάνετε και ψητά τα λαχανικά)
  • 7-8 ντοματίνια
  • Λίγο μαιντανό ψιλοκομμένο
  • Dressing: 1 σκελίδα σκόρδο , 2 κ.σ ελαιόλαδο, 1 κ.γ ξύδι , ρίγανη

Tips: Για πιο ωραία και πικάντικη γεύση μπορείτε να σωτάρετε το σκόρδο.

Η σαλάτα θέλει φαντασία και μεράκι, όσο πιο πολλά υλικά βάλεις τόσο πιο θρεπτική θα γίνει, ως κυρίως γεύμα ή και ελαφρύ.

Η σαλάτα τρώγεται απο όλους μικρούς και μεγάλους, χορτοφάγους ή μη με τις κατάλληλες προυποθέσεις. Οι ποσότητες πάντα αλλάζουν ανάλογα τα γούστα, άτομα. Αν πάλι δεν έχεις χρόνο υπάρχουν και οι έτοιμες κομμένες σαλάτες που με λίγα υλικά γίνονται θαύμα.

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts