Συχνά στο ψυγείο μας ξεχνιούνται βάζα με σπιτική μαρμελάδα. Ένας εύκολος και γευστικός τρόπος για να τα αξιοποιήσεις είναι μια σπιτική τάρτα, η γνωστή σε όλους Πάστα Φλώρα.
Γίνεται πιο εύκολα αν έχεις μίξερ, αλλά με λίγο περισσότερο κόπο μπορείς να την φτιάξεις και με τα χέρια.
Υλικά για ένα ταψί διαμέτρου 25 εκ.:
- 2 φλιτζάνια αλεύρι
- 125 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 αυγό
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 πρέζα ζάχαρη
- 250 γραμμάρια μαρμελάδα σύκο
- 250 μαρμελάδα βύσσινο
Εκτέλεση:
Κόβουμε το βούτυρο σε κυβάκια, προσθέτουμε το ένα φλιτζάνι αλεύρι, αλάτι και ζάχαρη και αρχίζουμε να ανακατεύουμε με το χέρι μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη.
Προσθέτουμε το αυγό και ανακατεύουμε ξανά.
Προσθέτουμε σιγά σιγά το δεύτερο φλιτζάνι αλεύρι, όσο πάρει μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη.
Τυλίγουμε σε μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο για μισή με 1 ώρα.
Βουτυρώνουμε το ταψάκι.
Απλώνουμε τα 2/3 της ζύμης στο ταψί και τρυπάμε ελαφρώς με ένα πιρούνι.
Στρώνουμε τη μαρμελάδα με ένα κουτάλι.
Σχηματίζουμε πλεξίδες με την υπόλοιπη ζύμη και καλύπτουμε την τάρτα.
Ψήνουμε σε προ θερμασμένο φούρνο, στους 180 για 30 λεπτά περίπου.
Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.
Συντάκτης Άρθρου
Η Μαρία Τουμπή, εργάζεται σαν διαιτολόγος στο νόμιμο διαιτολογικό της γραφείο στα Μελίσσια Αττικής από το 2006 μέχρι σήμερα. Διατηρεί επίσης, διαιτολογικό γραφείο στην χώρα της Τήνου.
Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην Κλινική Διατροφή (MMedSci) από το πανεπιστήμιο της Γλασκόβης και κατέχει δίπλωμα ειδίκευσης στις διατροφικές διαταραχές και την παχυσαρκία από το Εθνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών του Λονδίνου.
Κατέκτησε με βαθμό «Άριστα» το πιστοποιητικό εξειδίκευσης στην Συμβουλευτική, το Coaching και το Mentoring υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου και τα τελευταία χρόνια παρακολουθεί συστηματικά σεμινάρια με θέμα το θηλασμό και προσφέρει στήριξη σε θηλάζουσες μητέρες.
Είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια ενηλίκων από τον ΕΟΠΠΕΠ και επίσης έχει συγγράψει το εκπαιδευτικό υλικό για το μάθημα Διατροφής που πραγματοποιείται στα κέντρα Δια Βίου Μάθησης υπό την αιγίδα του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.
Από τον Μάρτιο του 2017, επιλέχθηκε για να συμμετέχει στην επιτροπή Δια Βίου Μάθησης και Εκπαίδευσης του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου των Διαιτολόγων (EFAD), για τα επόμενα 4 έτη.
Υπήρξε συνιδιοκτήτρια της επιστημονική ομάδας «διατροφή» και του αντίστοιχου site όπου τα τελευταία χρόνια εκτελούσε χρέη αρχισυντάκτριας και υπεύθυνης εκδόσεων των εντύπων αλλά και των ηλεκτρονικών μέσων.
Παράλληλα, το 2017 ίδρυσε την διεπιστημονική ομάδα του The Health Lab και την ομώνυμη ιστοσελίδα www.thehealthlab.gr με σκοπό την παροχή προγραμμάτων ευεξίας στο εργασιακό δυναμικό ιδιωτικών, δημοσίων και κοινωνικών φορέων αλλά και την ενημέρωση του κοινού από πτυχιούχους επιστήμονες υγείας.
Είναι μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Ελλάδος (ΕΔΔΕ) και εμφανίζεται συχνά σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, ενώ παράλληλα αρθρογραφεί σε γνωστά μέσα.
Στοιχεία επικοινωνίας:
Maria.toumpi@thehealthlab.gr
Τηλ: 2108037382 / 6947276049
Διεύθυνση: Α. Παπανδρέου 13 – 17, Μελίσσια
Τήνος: Δρόσου Ν. Δρόσου, Χώρα Τήνου, 84200, Χώρα Τήνου