Φεστιβάλ μπάρας!

Φεστιβάλ μπάρας!

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Μπάρες δημητριακών με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, για να μαγειρέψεις, να απολαύσεις, να κεράσεις, να πάρεις μαζί σου (του) στο γραφείο (σχολείο)!

νο.1 με φυστικοβουτυρο                                  νο.2 με ταχίνι

Για 14 μπάρες: Για 14 μπάρες:
2 ¾ φλίτζ. νιφάδες βρώμης 2 ¾ φλίτζ. νιφάδες βρώμης
¼ φλιτζ. κολοκυθόσποροι ¼ φλιτζ. κολοκυθόσποροι
¼ φλιτζ. ηλιόσποροι ¼ φλιτζ. ηλιόσποροι
¼ φλιτζ. σπόροι chia ή κοπανισμένος ξηρός καρπός της αρεσκείας ¼ φλιτζ. σπόροι chia ή κοπανισμένος ξηρός καρπός της αρεσκείας
¼ φλιτζ. σταφίδες ξανθές ¼ φλιτζ. σταφίδες μαύρες
½ φλιτζ. μέλι ½ φλιτζ. μέλι
⅓ φλιτζ. φυσικό φυστικοβούτυρο ⅓ φλιτζ. ταχίνι ολικής αλέσεως
1 σφηνάκι espresso ή καφές φίλτρου (προαιρετικά) 1 σφηνάκι κονιάκ/λικέρ (προαιρετικά)
Απόσταγμα βανίλιας,κανέλλα και γαρύφαλλο κατά βούληση Απόσταγμα βανίλιας,κανέλλα και γαρύφαλλο κατά βούληση

 

Ο δρόμος για τις πανεύκολες μπάρες ξεκινάει με την ανάμιξη των στερεών υλικών (βρώμη, κολοκυθόσποροι, ηλιόσποροι, σπόροι chia, σταφίδες, μπαχαρικά) σε ένα μεγάλο μπολ. Επόμενο βήμα να ζεστάνεις λίγο σε ένα μικρό κατσαρολάκι το φυστικοβούτυρο και το μέλι μέχρι να αποκτήσεις ένα ομοιογενές μείγμα, και τότε να προσθέσεις και τον καφέ ή το ποτό. Ανέμειξε πολύ καλά με μία σπάτουλα ή ξύλινη κουτάλα τα υγρά υλικά με τα στερεά στο μπολ μέχρι να «βραχεί» κάθε σημείο του μίγματος.

Άπλωσε το μείγμα σε ένα παραλληλόγραμμο ή τετράγωνο ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα και «πάτησε» το καλά να φτάσει σε ένα ομοιόμορφο ύψος σε όλη του την επιφάνεια. Τοποθέτησε στη συντήρηση του ψυγείου για 8 ώρες. Τότε, τεμάχισε το μείγμα σε παραλληλόγραμμα κομμάτια και οι μπάρες είναι έτοιμες προς κατανάλωση!

Διατήρησε τες καλύτερα στο ψυγείο όσο ο καιρός είναι ζεστός.

TIPS
  • Τα σφηνάκια καφέ και αλκοόλ μπορούν να παραληφθούν εντελώς ή να αντικατασταθούν με χυμό πορτοκαλιού ή άλλου φρούτου αν οι μπάρες προορίζονται για πιτσιρίκια.
  • Μπορείς να αλέσεις τους σπόρους για διαφορετικό αποτέλεσμα στην υφή αλλά και «κρύψιμο» τους από τα πιτσιρίκια που το παίζουν δύσκολα.
  • Προτίμησε ένα φυστικοβούτυρο από ελληνικά φιστίκια, χωρίς προσθήκη ζάχαρης, αλατιού ή άλλων συστατικών. Μπορείς να βρεις σε ξηροκαρπάδικα και μικρά μαγαζάκια και τελευταία υπάρχουν όλο και περισσότεροι παραγωγοί.
  • Εννοείται πως μπορείς να παίξεις με τα υλικά και να αλλάξεις ανάλογα με την έμπνευση και τη διαθεσιμότητα οποιοδήποτε σπόρο με άλλο σπόρο ή ξηρό καρπό αρκεί να τηρήσεις τις αναλογίες για να μην μεταβληθεί η συνεκτικότητα της μπάρας.
  • Αν τύχει και κάποια μπάρα διαλυθεί μην στενοχωρηθείς γιατί μόλις απέκτησες υπέροχη τραγανή γαρνιτούρα για το γιαούρτι σου ή ακόμα και εναλλακτικά δημητριακά για το μικρό σου πιτσιρίκι!

Για να ξέρεις τι θα φτιάξεις, για να ξέρεις τι θα φας

Με φυστικοβούτυρο

wp-1477860719617.jpg

Διατροφική Ανάλυση
ανά μπάρα(60 g)
Ενέργεια 228 kcal
Ολικά λιπαρά 7 g
Κορεσμένα 1 g
Τρανς 0 g
Χοληστερόλη 0 mg
Νάτριο 26 mg
Ολικοί υδατάνθρακες 35 g
Διαιτητικές ίνες 5 g
Σάκχαρα 12 g
Πρωτείνες 8 g

 

Με ταχίνι

dsc_1660.jpg

Διατροφική Ανάλυση
ανά μπάρα(60 g)
Ενέργεια 226 kcal
Ολικά λιπαρά 7 g
Κορεσμένα 1 g
Τρανς 0 g
Χοληστερόλη 0 mg
Νάτριο 8 mg
Ολικοί υδατάνθρακες 35 g
Διαιτητικές ίνες 5 g
Σάκχαρα 12 g
Πρωτείνες 7 g

Δυο εκδοχές πλούσιες σε διαιτητικές ίνες και καλές πηγές πρωτεϊνών, ενώ είναι και πλούσιες σε ωφέλιμα λιπαρά από τους σπόρους. Η ενέργεια που περιέχουν απελευθερώνεται σταδιακά, κρατώντας χορτάτη την κοιλίτσα μέχρι το επόμενο γεύμα! 

Νο.3 Μπάρα αλμυρής «καραμέλας»

dsc_1625

Για 16 μπάρες:
Για τη βάση:
400 γρ. παξιμάδια χαρουπιού
2 κ.σούπας κακάο
¼ φλιτζ. σησαμέλαιο
1 κ.σούπας ταχίνι ολικής
¼ φλιτζ. φρέσκος χυμός πορτοκαλιού ή ροδιού
Για την κρέμα:
500 γρ. βασιλικοί νωποί χουρμάδες
15 γρ. μαργαρίνη
¼ φλιτζ. φρέσκος χυμός πορτοκαλιού ή ροδιού
Περίπου 1 φλιτζ. βρασμένο νερό
1 κ.γλυκού φυσικό θαλασσινό αλάτι (και επιπλέον κατά βούληση)

 

Το πρώτο βήμα για αυτή την απολαυστική λιχουδίτσα είναι να αλέσεις τα παξιμάδια χαρουπιού που επέλεξες καλά στο blender μέχρι να γίνουν σκόνη. Τοποθέτησε το αλεσμένο προϊόν σε ένα μεγάλο μπολ και πρόσθεσε το κακάο, το σησαμέλαιο, το ταχίνι και το χυμό- τα οποία καλό είναι πριν να έχεις αναμίξει μεταξύ τους- μέχρι να «βραχεί» καλά όλο το μάγμα και να μοιάζει με βρεγμένη άμμο. Αυτή η ποσότητα ενδέχεται να διαφέρει ανάλογα με το παξιμαδάκι που έχεις διαλέξει. Εμπιστεύσου το ένστικτό σου και πρόσθεσε περισσότερο υγρό αν χρειαστεί.   Άπλωσε το μείγμα σου σε ένα παραλληλόγραμμο ή τετράγωνο ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα και «πάτησε» το για να αποκτήσει ομοιόμορφο ύψος σε όλη του την επιφάνεια. Η βάση είναι έτοιμη για να ξεκουραστεί στο ψυγείο σου για όση ώρα ετοιμάζεις την κρέμα.

Αφού αφαιρέσεις τα κουκούτσια από τους χουρμάδες, ψιλόκοεέ τους και ζέστανε τους μαζί με το νερό σε ένα μικρό κατσαρολάκι. Θα αρχίσουν να ενοποιούνται και να σχηματίζουν ένα κρεμώδες μείγμα. Πρόσθεσε το χυμό ροδιού και όταν απορροφηθεί και αυτός τη μαργαρίνη. Τελευταίο έμεινε το αλάτι, για να γίνει η «καραμέλα»-χουρμαδέλα αλμυρή! Πρόσθεσε αρχικά 1 κ.του γλυκού και δοκίμασε. Στη συνέχεια ανάλογα με το γούστο σου παίξε με τη δοσολογία μέχρι το επιθυμητό αποτέλεσμα πάντα έχοντας στο νου το μέτρο.

Άφησε λίγο την κρέμα να κρυώσει και στη συνέχεια άπλωσε την στη βάση και ξανατοποθέτηεέ το στο ψυγείο για άλλες 5-6 ώρες.

Στη συνέχεια κόψε σε παραλληλόγραμμα κομμάτια και σέρβιρε τις μπαρίτσες πασπαλισμένες με σκόνη πιπερόριζας ή κακάο –ή και τα δύο. Αυτές οι μπάρες είναι λιγότερο εύκολο να μετακινηθούν για να τις φας αργότερα εκτός σπιτιού, αλλά αν τις τοποθετήσεις για λίγο στην κατάψυξη θα έχουν πιο σφιχτή και ενιαία δομή.

TIPS
  • Επέλεξε παξιμαδάκια χαρουπιού χωρίς προσθήκη ζάχαρης, και πρόσεξε στην ετικέτα να περιέχουν αρκετό χαρουπάλευρο και όχι να βασίζονται στο λευκό αλεύρι. Υπάρχουν στην αγορά παξιμαδάκια με βάση το κριθάρι και το χαρουπάλευρο ή ακόμα και κουλουράκια με χαρουπάλευρο. Αν διαλέξεις κάποια που περιέχουν και χαρουπόμελο η γεύση της βάσης σου θα είναι πιο γεμάτη.

Για να ξέρεις τι θα φτιάξεις, για να ξέρεις τι θα φας:

Διατροφική Ανάλυση
ανά μπάρα(60 g)
Ενέργεια 216 kcal
Ολικά λιπαρά 6 g
Κορεσμένα 1 g
Τρανς 0 g
Χοληστερόλη 2 mg
Νάτριο 154 mg
Ολικοί υδατάνθρακες 43 g
Διαιτητικές ίνες 5 g
Σάκχαρα 26 g
Πρωτείνες 4 g

 

Μία ιδιαίτερη λιχουδίτσα που παρά την υψηλή γεύση είναι χαμηλή σε λιπαρά, και ικανοποιητική πηγή διαιτητικών ινών -με προσοχή στο παξιμαδάκι που θα επιλέξεις.

αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα http://www.klelisious.com

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts