Τα καλοκαίρια στην Κέρκυρα έχουν άρωμα ginger beer ή τσιτσιμπύρα!

Για όσους δεν γνωρίζουν η τσιτσιμπύρα (ginger – beer) πρόκειται για ένα πολύ δροσιστικό ανθρακούχο ποτό με τζίντζερ, που έφεραν οι Άγγλοι άρχοντες του νησιού στα μέσα του 1800.

Αν και η ονομασία της μας θυμίζει το «ginger –ale», η κερκυραική τσιτσιμπύρα είναι διαφορετική. Η τσιτσιμπύρα έχει πιο έντονη γεύση και λιγότερες φυσαλίδες καθώς αποτελεί προϊόν ζύμωσης, ενώ το ginger ale είναι στην ουσία αεριούχο νερό με άρωμα τζίντζερ.

Η τσιτσιμπύρα αποτελείται από 3 βασικά συστατικά: τζίντζερ, φρέσκο χυμό λεμόνι, ζάχαρη και νερό, τα οποία ζυμώνονται μέσα σε μπουκάλι φέροντας όλα τα οφέλη του τζίντζερ και την δροσιά ενός φυσικού ανθρακούχου ροφήματος με ελάχιστο αλκοόλ (0,5-1,5%).

Υλικά

Χρειαζόμαστε

 • 1 λίτρο φυσικό μεταλλικό νερό σε θερμοκρασία δωματίου,
 • Χυμό και ξύσμα από 2-3 λεμόνια (ανάλογα πόσο ξινή την θέλουμε)
 • 1 -2 κουταλιές ξύσμα από φρέσκο τζίντζερ
 • 100γρ. καστανή ζάχαρη
 • ½ κουταλάκι μαγιά μπύρας σε σκόνη ή 1 κουταλάκι της σούπας φρέσκια μαγιά μπύρας (σε κύβο).

Εκτέλεση

 1. Διαλύουμε την ζάχαρη σε 1φλ. νερό (αν χρειαστεί ζεσταίνουμε ελαφρώς)
 2. Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά μαζί
 3. Γεμίζουμε πλαστικά μπουκάλια, αφήνοντας τουλάχιστον 3 δάκτυλα κενό και κλείσουμε το μπουκάλι με το καπάκι ή με τούλι και φελό.
 4. Αφήνουμε τα μπουκάλια να «ξεκουραστούν» για περίπου 24-48 ώρες σε σκοτεινό μέρος- όχι στο ψυγείο.
 5. Είναι έτοιμο όταν δημιουργηθούν φυσαλίδες και δεν μπορούμε να ζουλήξουμε το μπουκάλι -Προσοχή μην το ξεχάσουμε και σκάσει.
 6. Ανακατεύουμε καλά, σουρώνουμε και αποθηκεύουμε σε μπουκάλια
 7. Διατηρούμε στο ψυγείο για 4-5 ημέρες.

Παραδοσιακά η τσιτσιμπύρα χρησιμοποιείται σαν γιατροσόφι και βοηθά στην χώνεψη, στην ναυτία, στον στομαχόπονο, ενώ μπορεί να καταναλωθεί σκέτη, με μέντα ή δυόσμο ή ακόμα να χρησιμοποιηθεί ως βάση σε διάφορα κοκτέιλ.

Καλή απόλαυση!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ