Τα καλοκαίρια στην Κέρκυρα έχουν άρωμα ginger beer ή τσιτσιμπύρα!
Για όσους δεν γνωρίζουν η τσιτσιμπύρα (ginger – beer) πρόκειται για ένα πολύ δροσιστικό ανθρακούχο ποτό με τζίντζερ, που έφεραν οι Άγγλοι άρχοντες του νησιού στα μέσα του 1800.
Αν και η ονομασία της μας θυμίζει το «ginger –ale», η κερκυραική τσιτσιμπύρα είναι διαφορετική. Η τσιτσιμπύρα έχει πιο έντονη γεύση και λιγότερες φυσαλίδες καθώς αποτελεί προϊόν ζύμωσης, ενώ το ginger ale είναι στην ουσία αεριούχο νερό με άρωμα τζίντζερ.
Η τσιτσιμπύρα αποτελείται από 3 βασικά συστατικά: τζίντζερ, φρέσκο χυμό λεμόνι, ζάχαρη και νερό, τα οποία ζυμώνονται μέσα σε μπουκάλι φέροντας όλα τα οφέλη του τζίντζερ και την δροσιά ενός φυσικού ανθρακούχου ροφήματος με ελάχιστο αλκοόλ (0,5-1,5%).
Υλικά
Χρειαζόμαστε
- 1 λίτρο φυσικό μεταλλικό νερό σε θερμοκρασία δωματίου,
- Χυμό και ξύσμα από 2-3 λεμόνια (ανάλογα πόσο ξινή την θέλουμε)
- 1 -2 κουταλιές ξύσμα από φρέσκο τζίντζερ
- 100γρ. καστανή ζάχαρη
- ½ κουταλάκι μαγιά μπύρας σε σκόνη ή 1 κουταλάκι της σούπας φρέσκια μαγιά μπύρας (σε κύβο).
Εκτέλεση
- Διαλύουμε την ζάχαρη σε 1φλ. νερό (αν χρειαστεί ζεσταίνουμε ελαφρώς)
- Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά μαζί
- Γεμίζουμε πλαστικά μπουκάλια, αφήνοντας τουλάχιστον 3 δάκτυλα κενό και κλείσουμε το μπουκάλι με το καπάκι ή με τούλι και φελό.
- Αφήνουμε τα μπουκάλια να «ξεκουραστούν» για περίπου 24-48 ώρες σε σκοτεινό μέρος- όχι στο ψυγείο.
- Είναι έτοιμο όταν δημιουργηθούν φυσαλίδες και δεν μπορούμε να ζουλήξουμε το μπουκάλι -Προσοχή μην το ξεχάσουμε και σκάσει.
- Ανακατεύουμε καλά, σουρώνουμε και αποθηκεύουμε σε μπουκάλια
- Διατηρούμε στο ψυγείο για 4-5 ημέρες.
Παραδοσιακά η τσιτσιμπύρα χρησιμοποιείται σαν γιατροσόφι και βοηθά στην χώνεψη, στην ναυτία, στον στομαχόπονο, ενώ μπορεί να καταναλωθεί σκέτη, με μέντα ή δυόσμο ή ακόμα να χρησιμοποιηθεί ως βάση σε διάφορα κοκτέιλ.
Καλή απόλαυση!