Καλιτσούνια
Δεν μπορείς να φας μόνο ένα

Κάθε επίσκεψή μου στα Χανιά συμπεριλαμβάνει δύο μεγάλες χαρές. Τη θεία μου τη Σοφία και τα υπέροχα της καλιτσούνια που με φιλεύει. Υπάρχει ένας ανταγωνισμός με τον συνονόματό μου ξάδερφο ποιος θα φάει τα πιο πολλά καλιτσούνια, αλλά πιο πολύ είναι η χαρά και των δυο μας για την αγάπη που μας δείχνει.

Τα καλιτσούνια (αλμυρά ή γλυκά) είναι ένα παραδοσιακό Κρητικό έδεσμα με διάφορες παραλλαγές σε διάφορα μέρη της Κρήτης. Είναι μια μικρή πίτα με τυρί ή και με λαχανικά ή μόνο με λαχανικά που μαγειρεύονται στο φούρνο ή στο τηγάνι. Παρασκευάζονται με υλικά χαρακτηριστικά της Κρητικής παραγωγής (τυρί μυζήθρα ή ανθότυρο, χόρτα και φυσικά ελαιόλαδο) και φτιάχνονται με διάφορες αφορμές, γιορτές, γεύματα αλλά και όλο το χρόνο.

Τα συγκεκριμένα είναι με μυζήθρα και σπανάκι. Πάντα φτιαγμένα με μεράκι και αγάπη. Θα μου επιτρέψετε να μην αποκαλύψω όλη τη συνταγή, να κρατήσω κάτι για μένα, έτσι σαν ένα δώρο της θείας μου προς εμένα και να μοιραστώ την βασική συνταγή που εύκολα μπορείτε να βρείτε παντού.

Βασικά υλικά

Για τη ζύμη

  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 1/3 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 ποτήρι νερό χλιαρό
  • αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για τη γέμιση

  • 1 κιλό σπανάκι ψιλοκομμένο και πολύ καλά πλυμένο
  • 1/2 κιλό μυζήθρα
  • 1 κρεμμύδι όσο το δυνατόν πιο καλά ψιλοκομμένο
  • δυόσμο, μάραθο
  • αλάτι, πιπέρι
  • Λίγο λάδι

Για το άλειμμα

  • Ένα αυγό
  • σουσάμι (όσο νομίζετε)

Εκτέλεση

Κόβουμε πολύ καλά όλα τα λαχανικά και ανακατεύουμε τα υπόλοιπα υλικά όσο πιο πολύ γίνεται. Είναι σημαντικό το μείγμα μας να είναι όσο το δυνατόν πιο πολύ ομοιογενές για να έχουμε το ίδιο γευστικό αποτέλεσμα.

Ετοιμάζουμε τη ζύμη και προσπαθούμε να απλώσουμε τη ζύμη (με ένα “ξυλίκι” ή ένα πλάστρη ή με μια μηχανή για φύλλο). Προσοχή το πάχος του φύλλου είναι αυτό που θα δώσει την υφή στο ζυμάρι. Δεν πρέπει να είναι πολύ λεπτή ούτε πολύ χοντρή.

Κόβουμε το ζυμάρι σε τετραγωνάκια και στο κέντρο τους τοποθετούμε το μείγμα. Κλείνουμε το καλιτσούνι διπλώνοντας τις απέναντι γωνίες σχηματίζοντας φάκελο. Προσοχή οι γωνίες να καλύπτουν η μία την άλλη και να πιέσετε τόσο όσο το καλιτσούνι να κλείσει καλά

Τα τοποθετούμε σε ταψί και αλείφουμε από πάνω με αυγό (μπορείτε να το αραιώσετε με λίγο νεράκι αν θέλετε) και πασπαλίζουμε με σουσάμι όσο θέλετε.

(το ταψί είτε θα το έχετε αλείψει με λάδι για να μην κολλήσουν είτε ακόμα καλύτερα θα έχετε βάλει αντικολλητικό χαρτί)

Ψήνουμε σε φούρνο στους 180-200 βαθμούς περίπου για 50-60 λεπτά προσέχοντας μην καούν από πάνω.

 

Καταναλώνονται με αγάπη, τσικουδιά και κρητικό τραγούδι.

Σαν αυτά που τραγούδαγε με την όμορφη φωνή του ο θείος μου ο Στέλιος

https://www.youtube.com/watch?v=lRW05TaDML4
(στο τραγούδι δεν είναι ο θείος μου)

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

1 × 5 =