Οι γιορτές πλησιάζουν και τα γλυκά εδέσματα αρχίζουν να πρωταγωνιστούν στο τραπέζι μας.

Πέρα όμως από τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες που έχουν καθιερωθεί σε κάθε σπιτικό, πολλές φορές οι σοκολατένιες λιχουδιές (σοκολατάκια, καριόκες κ.α.) έρχονται να συμπληρώσουν τα χριστουγεννιάτικα κεράσματα. Εδώ θα βρείτε μια εναλλακτική συνταγή για καριόκες, νόστιμες και θρεπτικές που δεν θα επιβαρύνουν αρκετά το θερμιδικό φορτίο όλων αυτών των ημερών.

Υλικά (14 κομμάτια) 

  • 300 γρ απύρηνων αποξηραμένων δαμάσκηνων
  • ½ φλιτζ χοντροαλεσμένα καρύδια
  • 1 φλιτζ δημητριακά ολικής
  • 1 φλιτζανάκι χυμό πορτοκάλι
  • 1 κ.γλ κονιάκ
  • 2 κ.σ. ταχίνι
  • 2 ½ κ.σ. μέλι
  • 3 κ.σ. κακάο
  • 80 γρ κουβερτούρα

Εκτέλεση

Σε ένα μπλέντερ αλέθουμε λίγα λίγα τα δαμάσκηνα αφού τα έχουμε περιχύσει με το χυμό. Όταν αλεστούν καλά τα βάζουμε σε μία κούπα. Αντίσοιχα αλέθουμε τα καρύδια και τα δημητριακά ολικής. Στην κούπα με τα δαμάσκηνα προσθέτουμε το ταχίνι, το μέλι, το κονιάκ και το κάκαο και χτυπάμε με το μίξερ έως ότου ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε και τα καρύδια με τα δημητριακά και συνεχίζουμε να χτυπάμε. Σε ένα μικρό ταψάκι( ή παραλληλόγραμμη φόρμα για κέικ) απλώνουμε το μίγμα μας αφού πρώτα έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί. Το αφήνουμε για 2 ώρες στο ψυγείο και έπειτα το κόβουμε σε κομμάτια. Λίωνουμε τη κουβερτούρα μας σε μπεν μαρί και αλείφουμε με το πινέλο το κάθε κομμάτι και τα αφήνουμε 5 λεπτά να στεγνώσουν.

Οι καριόκες μας είνα έτοιμες, απολαυστικές και υγιεινές!