κατσικάκι αυγολέμονο, κατσικάκι αυγολέμονο με σταμναγκάθι και κουμαρίτες

Το κατσικάκι αυγολέμονο με σταμναγκάθι και κουμαρίτες είναι μία κλασσική παραδοσιακή Χανιώτικη συνταγή.

Ένα γιορτινό πιάτο που παντρεύει όλα τα τοπικά χαρακτηριστικά τρόφιμα όπως το κατσικάκι, το σταμναγκάθι και τους κουμαρίτες (μανιτάρια). Απόλυτο χαρακτηριστικό πιάτο της Κρητικής Διατροφής.

Υλικά για το κατσικάκι αυγολέμονο

  • 1 κιλό σπάλα κατσικιού (κομμένο το κρέας σε μικρά κομμάτια)
  • 500 γρ ζεματισμένο σταμναγκάθι
  • 2 μέτρια κρεμμύδια
  • 200 γρ κουμαρίτες (είναι οι άγριοι πλευρώτοι)
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • Λίγο θυμάρι
  • 1 ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί
  • 2 αυγά
  • Χυμός από ένα λεμόνι
  • Ξύσμα από ένα λεμόνι
  • 2 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • Άνθος αλατιού
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι μαύρο

Τρόπος παρασκευής

Καθαρίζουμε το σταμναγκάθι και το ζεματίζουμε σε ζεστό αλατισμένο νερό. Σοτάρουμε το κρέας με το ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια μας, τους κουμαρίτες μας (καθαρισμένους, πλυμένους, και κομμένους στα 2). Σβήνουμε με λευκό κρασί, προσθέτουμε λίγο νερό, την δάφνη μας και το θυμάρι μας. Βάζουμε και τα φυλλαράκια μας από το μισό ματσάκι από τον άνηθο. Πριν το τέλος του ψησίματος ρίχνουμε το σταμναγκάθι στραγγισμένο και ανακατεύουμε τον υπόλοιπο άνηθο και το αφήνουμε να πάρει μια βράση. Χτυπάμε το αυγολέμονό μας με το ξύσμα μας και αφού κρυώσει το φαγητό το αυγοκόβουμε.