Το σοτάρισμα είναι ένα απο τους βασικούς τρόπους μαγειρέματος ή προεργασίας μαγειρέματος, είτε φτιάχνουμε ένα απλό φαγητό είτε ένα πολύπλοκο.
Με τον όρο σοτάρισμα εννοούμε το ψήσιμο μιας τροφής, όπως κρέας ή λαχανικά ή φρούτα, σε λίγη καυτή λιπαρή ουσία(π.χ. λάδι,βούτυρο) μέσα σε ένα χαμηλό σκεύος (π.χ. τηγάνι).
Σκοπός του σοταρίσματος είναι να θωρακίσουμε το τρόφιμο, ώστε να διατηρήσει τα υγρά του κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Αυτός ο τρόπος μαγειρέματος είναι ιδανικός για κομμένα ή ακόμη και ολόκληρα κομμάτια κρέατος όπως κοτόπουλο, μοσχάρι, ψάρι καθώς επίσης για φρούτα και λαχανικά.
Συμβουλές σοταρίσματος
1)ποτέ δεν τρυπάμε τα τρόφιμα
2)τα τρόφιμα θα πρέπει να είναι στεγνά. Εάν το τρόφιμο αποβάλλει αρκετή υγρασία, μπορούμε να τα αλευρώσουμε για καλύτερα αποτελέσματα.
3)θα πρέπει να έχουμε το ανάλογο μέγεθος σκεύους, για την ανάλογη ποσότητα τροφίμου που θα σοτάρουμε, ώστε όλα τα κομμάτια να ακουμπάνε στο πάτο του σκεύους
4)επιλέγουμε πάντα ομοιόμορφα κομμάτια τροφής, για να πετύχουμε ομοιόμορφο ψήσιμο σε όλα τα κομμάτια
5)επιλέγουμε πάντα τη κατάλληλη λιπαρή ουσία (π.χ. λάδι,βούτυρο)
Συντάκτης Άρθρου
Βιογραφικό
OG
omiros goutsos
Απάντηση σε όλους|
Σαβ 14/1, 8:11 μμ
Εσείς
Όμηρος Γούτσος: Γεννήθηκα στην Αθήνα όπου και μεγάλωσα, και έχω καταγωγή από τη Λέσβο.Σπούδασα μηχανολόγος αντιρρύπανσης .Δεν είχα σκεφτεί σοβαρά να κάνω το χόμπι μου επάγγελμα , την “μαγειρική”. Μαγειρεύω απ΄όταν θυμάμαι τον εαυτό μου. Ήθελα να δημιουργώ νόστιμα κι όμορφα πιάτα κυρίως για την οικογένεια μου και τους φίλους. Μου άρεσε να πειραματίζομαι με τις γεύσεις. Έτσι λίγα χρόνια μετά….το 2014 διαπίστωσα ότι η μαγειρική για μένα ήταν κάτι πολύ παραπάνω από χόμπι και σύντομα αποφάσισα να την ακολουθήσω επαγγελματικά. Είμαι πλέον τελειόφοιτος “τεχνικός μαγειρικής”, στην σχολή ΙΕΚ ΑΚΜΗ.Η πρώτη επαγγελματική επαφή μου με το χώρο της εστίασης ήταν κατά τη διάρκεια των σπουδών μου, όταν ξεκίνησα να εργάζομαι κάνοντας την πρακτική μου στο FUNKY GOURMET μαθάινοτας την μοριακή κουζίνα, μου έδωσε την δυνατότητα να έρθω σε επαφή με την πραγματική διάσταση της δουλειάς αυτής.Μαγειρική για μένα δεν είναι μόνο ο χρόνος που θα καθίσεις να φτιάξεις γρήγορα ένα φαγητό. Μαγειρική είναι η ψυχοθεραπεία μου , η δημιουργία ,ή έμπνευση ,η αναζήτηση, το διάβασμα, η δοκιμή, οι γεύσεις, τα αρώματα, τα χρώματα, τα ερεθίσματα, η ανταλλαγή απόψεων, η αγάπη μου!
Email : gou_omh@hotmail.com