Μουσακάς

Μουσακάς

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Υλικά

  • 1 κιλό κολοκυθάκια άσπρα
  • 1 κιλό μελιτζάνες μαύρες
  • 4 μεγάλες πιπεριές πράσινες
  • 1 κιλό πατάτες
  • 1 κιλό κιμά
  • ½ δέσμη μαϊντανό
  • Λίγο σέλινο (προαιρετικά)
  • 1 ντοματοχυμό
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 4 μεγάλες σκελίδες σκόρδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Κανέλα
  • Ελαιόλαδο
  • Χαλούμι χαμηλό σε λιπαρά

Μπεσαμέλ

  • 240mlελαιόλαδο
  • 240γρ ή 24 κοφτές κουταλιές της σούπας αλεύρι
  • 1 1/3 του λίτρου γάλα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • μοσχοκάρυδο
  • 4 κρόκοι αυγού

Τρόπος  παρασκευής

Λαχανικά

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Κόβουμε τα λαχανικά με τις πατάτες σε μεγάλες ροδέλες και τις απλώνουμε σε ταψί με λαδόκολλα. Σε ένα φλιτζάνι βάζουμε 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο, πιπέρι, κανέλα, αλάτι και ανακατεύουμε καλά. Αλείφουμε τα λαχανικά και τις πατάτες με ελαιόλαδο και από τις 2 μεριές. Τα ψήνουμε και μόλις μαραθούν τα λαχανικά τα αφαιρούμε και αφήνουμε για ακόμη λίγο τις πατάτες μέχρι ναπάρουν ελαφρύ κόκκινο χρώμα.

Κιμάς

Στο μεταξύ σε καυτό αντικολλητικό τηγάνι τσιγαρίζουμε  τον κιμά μαζί με το κρεμμύδι, το σκόρδο, τον μαϊντανό, βάζουμε αλάτι πιπέρι, κανέλα και αφού κοκκινίσει καλά ο κιμάς προσθέτουμε τον ντοματοχυμό και ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά.

Μπεσαμέλ:

Βράζουμε για λίγο το γάλα σε ξεχωριστό κατσαρολάκι. Ζασταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια  μέτρια αντικολλητική κατσαρόλα. Βάζουμε σιγά σιγά το αλεύρι και ενδιάμεσα λίγο λίγο το γάλα ανακατεύοντας συνεχώς με γρήγορες κινήσεις αγγίζοντας με το σύρμα σε όλη την βάση της κατσαρόλας. Τέλος βάζουμε το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.

Αφού πήξει καλά η κρέμα την φεύγουμε από την φωτιά και βάζουμε σιγά σιγά τους κρόκους ανακατεύοντας γρήγορα.

Ένωση υλικών:

Σε λαδωμένο μεγάλο ταψί απλώνουμε τα υλικά μας με την ακόλουθη σειρά: τις πατάτες, 1/3 του κιμά, τα κολοκυθάκια, τις μελιτζάνες, 1/3 του κιμά, τις πιπεριές, τον υπόλοιπο κιμά και την μπεσαμέλ. Τέλος τρίβουμε από πάνω χαλούμι, όσο χρειάζεται για να καλύψει την κρέμα (όχι πολύ πυκνό) και προσθέτουμε λίγη κανέλα.

Χριστιάνα Παπαλουκά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Αρχ. Μακαρίου Γ’ 190, Λακατάμια Τηλ.:22254595, Κιν.: 99784333

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts