Υλικά:

  • 800 γρ ανάμικτο κιμά (μοσχάρι και χοιρινό, άπαχα) διπλοπερασμένο
  • 2 κουταλιές της σούπας φρυγανιά αλεσμένη
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο σε τρίφτη ή στο μούλτι
  • 2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο τριμμένες
  • 10 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 αυγό φρέσκο
  • 3 κουταλιές της σούπας μαϊντανό
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού κύμινο
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 5 αυγά βρασμένα σφιχτά
  • 4 πατάτες μεγάλες

Τρόπος παρασκευής:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο τους 250 βαθμούς. Βράζουμε τα 5 αυγά μέχρι να γίνουν σφιχτά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Σε μια βαθιά λεκάνη βάζουμε τον κιμά, την τριμμένη φρυγανιά, το αυγό, 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, το σκόρδο το κρεμμύδι και τα μπαχαρικά. Ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί καλά το μίγμα.

Σε ένα ορθογώνιο ταψί με λαδόκολλα απλώνουμε τον κιμά σε σχήμα ορθογώνιο οβάλ. Στην μέση του κιμά δημιουργούμε με τα χέρια μας ένα κανάλι και τοποθετούμε τα καθαρισμένα αυγά ολόκληρα. Σηκώνουμε τις πλευρές του κιμά και τις κλείνουμε προς τα πάνω καλύπτοντας τα αυγά. Πιέζουμε με τα χέρια μας σε όλες τις πλευρές για να δώσουμε στο ρολό ένα ομοιόμορφο σχήμα (σαν μια φραντζόλα).

Κόβουμε τις πατάτες σε χοντρές στενόμακρες φέτες, τις πασπαλίζουμε με 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, ρίγανη και αλατοπίπερο και τις απλώνουμε γύρω από το ρολό. Περιχύνουμε  το υπόλοιπο ελαιόλαδο πάνω από το φαγητό και ένα μέρος το αλείφουμε στο ρολό (με τα χέρια ή με ένα βουρτσάκι) για να κλείσει καλά η ζύμη και να μην βγει στεγνό το μίγμα μας.

Ψήνουμε για περίπου μισή ώρα στους 250 βαθμούς και μετά στους 200 βαθμούς γα περίπου 1 ώρα, μέχρι να κοκκινίσει το ρολό και να πάρουν ελαφρύ κόκκινο χρώμα οι πατάτες.

Στα ενδιάμεσα του ψησίματος γυρίζουμε τις πατάτες για να κοκκινίσουν απ’ όλες τις πλευρές.