Μανιταρόπιτα να γλύφεις τα δάχτυλά σου!

Υλικά
για τη ζύμη
  • Δύο φλιτζάνια αλεύρι ολικής άλεσης
  • μία κουταλιά ξύδι
  • τέσσερις κουταλιές ελαιόλαδο
για τη γέμιση
  • 300 γρ. μανιτάρια πλευρώτους
  • 150γρ. γραβιέρα Κρήτης
  • 2 μικρές πιπεριές
  • Ένα φρέσκο κρεμμυδάκι και ένα κοτσανάκι βασιλικό
  • ένα αυγό (χτυπημένο)
  • ένα κουταλάκι αλάτι
  • φρέσκο τριμμένο πιπέρι
  • μισό κουταλάκι ρίγανη και μισό κουταλάκι θυμάρι
Τρόπος παρασκευής

Ανακατεύουμε το αλεύρι λίγο λίγο με το νερό, τις δύο κουταλιές ελαιόλαδο, το ξύδι, μισό κουταλάκι αλάτι, μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια.  Ζυμώνουμε λίγο το ζυμάρι και το χωρίζουμε σε 4 ίσα μέρη.  Ανοίγουμε με τον πλάστη 4 φύλλα, μεγέθους λίγο μεγαλύτερα από το την περίμετρο του ταψιού.

Λαδώνουμε με ένα πινέλο το ταψάκι.

Ρίχνουμε σε αντικολητικό τηγάνι τα μανιτάρια ψιλοκομμένα και ανακατεύουμε συνεχώς με 2 ξύλινες κουτάλες, μέχρι να «πιούνε» σχεδόν όλο τα υγρά τους.  Ρίχνουμε τις ψιλοκομμένες πιπεριές, το κρεμμυδάκι έπειτα από ένα λεπτό το βασιλικό, το θυμάρι, τη ρίγανη, το αλάτι και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε μία κουταλιά αλεύρι.  Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το μισό χτυπημένο αυγό.  Ανακατεύουμε πάλι όλα τα υλικά και αφήνουμε λίγο να κρυώσει.

Αφού έχουμε στρώσει τα δύο φύλλα, έχοντας αλείψει με το πινέλο λίγο λάδι μεταξύ τους, ρίχνουμε το μίγμα και προσθέτουμε από πάνω το τυρί, καλύπτοντας όση επιφάνεια μπορούμε.Προσθέτουμε και τα άλλα δύο φύλλα (τα λαδώνουμε μεταξύ τους),και τα διπλώνουμε κάτω από τη βάση.

Λαδώνουμε ελαφρά την εξωτερική επιφάνεια και τα πλευρά.  Αλείφουμε την μανιταρόπιτα με το αυγό και προσθέτουμε το σουσάμι.  Ψήνουμε για 30’περίπου λεπτά στους 250οC.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ