Μελιτζάνες: Η ιδιαίτερη διαιτολογική και αντιοξειδωτική αξία τις έχουν εντάξει ως ένα από τα πιο δημοφιλή καλοκαιρινά λαχανικά. Η χρήση της μελιτζάνας στην κουζίνα μας έχει άπειρες παραλλαγές, πολλές από τι οποίες όμως είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε λίπος. Να όμως μια ελαφρια και θρεπτική συνταγή.

Υλικά για 4-5 μερίδες

  • 1 κιλό μελιτζάνες
  • 1/2 κιλό ώριμες ντομάτες
  • 50 γραμμ. μαϊντανό
  • 100 γραμμ. ελαιόλαδο (περίπου δύο κουταλιές για κάθε μερίδα)
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 1 κουταλιά ωμό πλιγούρι για κάθε μερίδα

Τρόπος παρασκευής

Καθαρίζουμε τις μελιτζάνες και αφού τις κόψουμε σε μεγάλα κομμάτια, τις αλατίζουμε. Κόβουμε τα κρεμμύδια σε φέτες και τα αχνίζουμε σε μια κατσαρόλα. Στη συνέχεια προσθέτουμε τις ντομάτες τις οποίες έχουμε κάνει χυμό ή τις έχουμε τρίψει. Κατόπιν προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, το σκόρδο και τα μπαχαρικά μας και στο τέλος τις μελιτζάνες και το πλιγούρι. Βράζουμε, και δέκα λεπτά πριν σβήσουμε το φαγητό, προσθέτουμε το λάδι.