Ωρα για… Μελομακάρονα!

Ωρα για… Μελομακάρονα!

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Ήρθε ο καιρός για την αγαπημένη μας εποχή και τα αγαπημένα μας παραδοσιακά γλυκά που κάθε χρόνο έχουν την τιμητική τους. Μελομακάρονα λοιπόν και Χριστούγεννα!

Υλικά για ζύμη

  • 1 λίτρο ηλιέλαιο
  • 230 γρ. ζάχαρη
  • 2100 γρ. αλεύρι
  • 200 ml χλιαρό νερό
  • 150 ml κονιάκ
  • 200 ml χυμό πορτοκάλι
  • 1 κουταλιά αμμωνία
  • 1 κουταλιά baking powder
  • 1/2 κουταλιά κανέλα
  • 1/2 κουταλιά γαρύφαλλο τριμμένο

Υλικά για σιρόπι

  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 500 ml νερό
  • 200 γρ. μέλι ( μπορούμε να προσθέσουμε & περισσότερο)

Εκτέλεση

Διαλύουμε μέσα στο χυμό πορτοκάλι την αμμωνία και ανακατεύουμε καλά. Σε μία μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε όλα τα υλικά εκτός απο το αλεύρι και ανακατεύουμε με ένα αυγοδάρτη μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Κατόπιν προσθέτουμε τα 2/3 απο το αλεύρι, ζυμώνοντας απαλά με το χέρι(σταυρωτά), μέχρι να γίνει μία μαλακιά ζύμη που να μην κολλάει στα δάχτυλα( αν χρειαστεί προσθέτουμε  και το υπόλοιπο αλεύρι).

Πλάθουμε με όσο το δυνατόν λιγότερες κινήσεις, μακρόστενα ή στρογγυλά τα μελομακάρονα και πιέζουμε τη μία πλευρά σε χοντρό κόσκινο ή πιέζουμε ελαφρά με ένα πιρούνι κάνοντας μικρές τρύπες (αυτό το κάνουμε για να τραβήξουν τα μελομακάρονα καλύτερα το σιρόπι).

Ψήνουμε στους 170oC για 25 λεπτά περίπου.

Σιρόπιασμα

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό να βράσουν για περίπου 2 λεπτά, ανακατεύοντας ανα διαστήματα.  Κατεβάζουμε τη κατσαρόλα απο τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι μέχρι να διαλυθεί. Σιροπιάζουμε κρύα τα μελομακάρονα και καυτό το σιρόπι.

(Σημείωση: Εάν ζυμωθούν πολύ τα μελομακάρονα, θα γίνουν σκληρά και δεν θα τραβήξουν σιρόπι)

Καλή σας επιτυχία!

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts