Ήρθαν οι μέρες που πρέπει να ετοιμάσουμε τα λαμπριάτικα μας κουλουράκια. Να μια ακόμα συνταγή που θα σας ικανοποιήσει απόλυτα
Υλικά
- 200 γρ. βούτυρο
- 250 γρ. Καστανή ζάχαρη
- ξύσμα από 3 πορτοκάλια
- 4 βανίλιες
- 1/2 κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη
- 1 πρέζα αλάτι
- 4 αυγά
- 120 ml. χυμό φρέσκο πορτοκάλι
- 1.000 γρ. αλεύρι ολικής
- ½ φακελάκι. μπέικιν πάουντερ
Για το διάλυμα αβγού
- 1 αυγό με λίγες σταγόνες νερό
Για τα πασχαλινά κουλουράκια, όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Κοσκινίζουμε αλεύρι και baking powder. Στίβουμε τα πορτοκάλια στον στίφτη.
Βάζουμε στον κάδο της κουζινομηχανής, το βούτυρο με τη ζάχαρη. Τα χτυπάμε για 6-7 λεπτά με το εξάρτημα ανάδευσης. Χτυπάμε τα υλικά μέχρι να αφρατέψει καλά το μείγμα και να γίνει κρέμα.
Προσθέτουμε το ξύσμα, τη βανίλια, τη μαστίχα και το αλάτι. Ένα ένα ρίχνουμε τα αυγά χτυπώντας πολύ καλά το μείγμα να τα πίνει.
Διαλύουμε το μπεικιν στο χυμό πορτοκαλιού και τα προσθέτουμε. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα της κουζινομηχανής και λίγο λίγο ρίχνουμε το αλεύρι.
Από την ώρα που βάζουμε το αλεύρι δεν ζυμώνουμε πολύ γιατί θα σκληρύνουν τα κουλουράκια. Η ζύμη πρέπει να είναι αφράτη και εύπλαστη. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε για 20 λεπτά να σταθεί.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς C στον αέρα. Πλάθουμε σε ότι σχήμα θέλουμε. Τα τοποθετούμε σε λαμαρίνες. Αλείφουμε με το διάλυμα αβγού και τα πασπαλίζουμε με λίγη καστανή ζάχαρη.
Ψήνουμε για 25 λεπτά περίπου να ροδίσουν. Αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσουν.
Συντάκτης Άρθρου
Η Εύα Ζήκου είναι MSc, Κλινική Διαιτολόγος –Διατροφολόγος, πτυχιούχος του τμήματος Διατροφής & Διαιτολογίας του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και κάτοχος του Μεταπτυχιακού τίτλου Κλινικής Διατροφής, όπου φοίτησε με υποτροφία στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του ίδιου τμήματος. Ειδικεύεται σε κλινικά περιστατικά (παθολογικές καταστάσεις, διαβήτης, δυσλιπιδιαμίες, νεφρική ανεπάρκεια, προβλήματα πεπτικού συστήματος, διατροφικές διαταραχές).
Το 2010 ολοκλήρωσε τη πτυχιακή της με θέμα « Οι διατροφικές συνήθεις παιδιών με Σακχαρώδη Διαβήτητη τύπου Ι και η σύγκρισή της με τις διεθνείς συστασεις της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρίας»και πραγματοποίησε την πρακτική της σε διαιτολογικό γραφείο της Θεσσαλονίκης. Από το 2011 διατηρεί το δικό της διαιτολογικό γραφείο στην Γλυφάδα, ενώ το ενδιαφέρον της για τις διατροφικές διαταραχές, την αντιμετώπισή τους και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων που πάσχουν, την οδήγησε στην παρακολούθηση σεμιναρίων με βάση την ψυχολογική και διατροφική αντιμετώπισή τους και είναι master practiotioner στις Διατροφικές Διαταραχές και Παχυσαρκία (Eating Disorders & Obesity) του Εθνικού Οργανισμού Διατροφικών Διαταραχών της Μεγάλης Βρετανίας – NCFED.
Είναι Μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδας. Παρακολουθεί σεμινάρια και συνέδρια Διατροφής από το 2007 μέχρι και σήμερα. Η διαιτολόγος συμμετέχει σε εκστρατείες για την ενημέρωση ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη καθώς και σε εκπαιδευτικά προγράμματα με ομιλίες για την ενημέρωση των παιδιών σε θέματα διατροφής σε δήμους και σχολεία των νοτίων προαστίων.Παράλληλα συμμετέχει στις ενημερωτικές εκδηλώσεις της ΕΔΔΕ (Global Wellness Day. Παγκόσμια ημέρα παχυσαρκίας με ενημέρωση ατόμων στον δήμο Γλυφάδας) Αρθρογραφεί για θέματα διατροφής στον ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο (εφημερίδες, εβδομαδιαία περιοδικά και περιοδικά των νοτίων προαστίων). Στοιχεία Επικοινωνίας: Τηλ: 2108940470 / 6942572912 Διεύθυνση: Σακη Καραγιωργα 15 , Γλυφαδα email: zikoudiatrofi@gmail.com