Ρεβίθι. Ένα όσπριο που πολλοί στο μυαλό τους το έχουν συνδεδεμένο με το χειμώνα. Με τη ζεστή σούπα για το κρύο. Με τη νηστεία. Και άλλοι, οι πιο μερακλήδες, με μεζέδες σε ταβέρνα και ουζερί και (λανθασμένα) σαν εισαγωγή για το κύριο πιάτο. Γιατί ο ρεβιθοκεφτές είναι και κύριο πιάτο.
Υλικά (για πολλούς ρεβιθοκεφτέδες)
- Λίγο ελαιόλαδο για το ψήσιμο
- 400 γραμμάρια ρεβίθια βρασμένα, καλά στραγγισμένα, και στεγνά
- 10 φύλλα μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 10 φύλλα κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
- 4 κρεμμυδάκια πράσινα, ψιλοκομμένα
- 3 μικρές σκελίδες σκόρδο, τριμμένο
- 1 κουταλιά γλυκού κύμινο
- 1 κουταλιά γλυκού πάπρικα γλυκιά
- ¼ κούπας γιαούρτι
- 1 κουταλιά γλυκού αλάτι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
Ρίχνουμε στο μπλέντερ, όλα τα υλικά, χτυπάμε το μείγμα για 2 δευτερόλεπτα, σταματάμε και ξανά το ίδιο για 15 φορές, μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν κιμάς (προσοχή να μην έχει κρεμώδη υφή).
Σε περίπτωση που το μείγμα σας βγει αρκετά μαλακό συμπληρώνετε ελάχιστο ρεβιθάλευρο ή κλασσικό αλεύρι και ζυμώνετε πολύ καλά μέχρι να πλάθετε στα χέρια σας όπως πλάθουμε το κιμά.
Πριν ξεκινήσουμε να πλάθουμε, τοποθετούμε δίπλα μας ένα μπολ με νερό για να βρέχουμε λίγο τα χέρια μας, σε περίπτωση που κολλάει η ζύμη.
Πλάθουμε στο μέγεθος που θέλουμε.
Λαδώνουμε ένα ταψί και τοποθετούμε τους ρεβιθοκεφτέδες.
Ψήνουμε για 20 λεπτά περίπου. Τα γυρνάμε για να μην μας καούν.
Τρώγονται ιδανικά ζέστα.
Συντάκτης Άρθρου
Ο Μανώλης Μανωλαράκης είναι πτυχιούχος Διαιτολόγος Διατροφολόγος απόφοιτος του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης με άδεια άσκησης επαγγέλματος.
Διετέλεσε προϊστάμενος του Διαιτολογικού Τμήματος του Ιδιωτικού μαιευτηρίου ΗΡΑ και από το 1995 ασκεί το επάγγελμα του Διαιτολόγου Διατροφολόγου στο προσωπικό του γραφείο στον Άλιμο.
Με το συνάδελφό του Ζουμπανέα Ευάγγελο ίδρυσε το 1997 την επιστημονική ομάδα Διατροφή και ήταν υπεύθυνος ύλης του επιστημονικού site www.diatrofi.gr και του ηλεκτρονικού περιοδικού e-food for e-thought
Έχει συγγράψει με το συνάδελφό του Ζουμπανέα Ευάγγελο το βιβλίο «Τι καλό θα μαγειρέψεις …σήμερα μαμά;».
Υπήρξε πρόεδρος στην Ένωση Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος, τον ενιαίο φορέα εκπροσώπησης των πτυχιούχων Διαιτολόγων Διατροφολόγων από το 2009 έως και το 2015.
Υπήρξε εκπρόσωπος της ΕΔΔΕ στο συμβούλιο Εθνικής Διατροφικής Πολιτικής και μέλος της Εθνικής Επιστημονικής Επιτροπής του ΠΑΙΔΕΙΑτροφή.
Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά «Διατροφή και Υγεία», «Vita», «Δίαιτα και Διατροφή» «Αρμονία» «FAQ», «AthensVoice» καθώς και σε άλλα περιοδικά και εφημερίδες πανελλήνιας κυκλοφορίας.
Έχει ασχοληθεί συστηματικά με τον σχεδιασμό και ανάπτυξη προγραμμάτων wellness και διατροφικής παρέμβασης για μεγάλες εταιρείες όπως
ΟΤΕ
MSD (φαρμακευτική)
όμιλος Fourlis (ΙΚΕΑ, INTERSPORT)
Oracle
Στοιχεία Επικοινωνίας:
Τηλ. 2109966896 / 6977203925
Διέυθυνση: Αρριανού 4, Άλιμος
email: manosdiatrofi@gmail.com