Σπιτικά παγωτίνια με φρούτα εποχής!
Για 4 παγωτίνια ή για 8 μπάλες
- 500 γραμμάρια φρέσκα ροδάκινα ή νεκταρίνια
- 3 κ.σούπας μέλι
- Χυμός από μισό πορτοκάλι
- Περίπου μισό φλιτζάνι δροσερό νερό
Το ταξίδι προς αυτά τα πανεύκολα δροσερά παγωτίνια ξεκινάει όταν θα κόψεις τα ροδάκινα σε μεσαίου μεγέθους κομμάτια, τα τοποθετήσεις σε μία σακούλα για κατάψυξη ή τάπερ και τα καταψύξεις για ένα βράδυ. Προσωπικά κρατώ και τη φλούδα γιατί δίνει εκτός των διαιτητικών ινών και βιταμινών και ωραίο εφέ στο παγωτίνι.
Την επόμενη μέρα μπορείς να αλέσεις τα παγωμένα ροδάκινα στο μπλέντερ μαζί με το νερό και το χυμό για να διευκολύνεις τη διαδικασία. Με λίγη υπομονή και επιμονή το μίγμα σου θα γίνει κρεμώδες και τότε μπορείς να προσθέσεις και το μέλι και να αναμείξεις ξανά.
Απόχυσε το μίγμα σου, που θα είναι κρεμώδες αλλά και παγωμένο, σε ένα πλαστικό δοχείο ή σε θήκες από σιλικόνη για παγωτό ξυλάκι. Επίσης μπορείς να χρησιμοποιήσεις απλές παγοθήκες και να τοποθετήσεις μικρά ξυλάκια για καλαμάκι για μικρές μπουκίτσες δροσιάς.
Tips:
Αν τα παγωτίνια απευθύνονται αποκλειστικά σε ενήλικες μπορείς να αντικαταστήσεις μέρος του χυμού με κάποιο αλκοολούχο ποτό. Το λικέρ πικραμύγδαλο ταιριάζει εξαιρετικα! Ο χυμός παρ΄όλα αυτά ειναι και πάλι απαραίτητος καθώς η βιταμίνη C που περιέχει θα καθυστερήσει την αμαύρωση του μίγματός σου.
Μπορείς να παίξεις ελεύθερα με μπαχαρικά όπως η κανέλλα, το γαρύφαλλο αλλά και άλλες ενισχυτικές γεύσεις όπως η μαστίχα -την προσθέτεις θρυμματισμένη στο μίγμα- ή η βανίλια. Όλα εξαρτώνται από το γούστο και τη φαντασία σου!
Η γλυκύτητα που προσδίδει το μέλι επίσης μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα με το γούστο σου, αλλά έχε στο νου οτι όντας παγωμένο, το παγωτίνι σου δεν ειναι απαραίτητο να ειναι πολύ γλυκό για να ειναι απολαυστικό. Ο βαθμός ωρίμανσης των φρούτων επίσης επηρεάζει το αποτέλεσμα. Για πιο γλυκό παγωτίνι χρησιμοποίησε ώριμα φρούτα.
Αν έχεις διάθεση για διαφορετικές υφές στο παγωτίνι σου, εκτός από τη διατήρηση της φλούδας μπορείς επίσης να αφήσεις λίγο ψιλοκομμένο φρούτο και να το προσθέσεις στο μίγμα μετά το πέρας της άλεσης.
Για να ξέρεις τι θα φτιάξεις, για να ξέρεις τι θα φας:
Διατροφική Ανάλυση
|
|
|
ανά μπάλα
|
Ενέργεια |
50 kcal |
Ολικά λιπαρά |
0 g |
Κορεσμένα |
0 g |
Τρανς |
0 g |
Χοληστερόλη |
0 mg |
Νάτριο |
0 mg |
Ολικοί υδατάνθρακες |
13 g |
Διαιτητικές ίνες |
1 g |
Σάκχαρα |
13 g |
Πρωτείνες |
1 g |
Ένα δροσερό γλυκάκι με ελάχιστες θερμίδες και όλα τα οφέλη του φρέσκου φρούτου!
Για μεγαλύτερη θρεπτική αξία μπορείς να προσθέσεις στο μίγμα μικρή ποσότητα από ταχίνι ή να αλέσεις μαζί με κάποιο ξηρό καρπό.
Εάν χρησιμοποιήσεις την ειδική φόρμα για παγωτό ξυλάκι, ένα ξυλάκι ισοδυναμεί με περίπου δύο μπάλες από το ενιαίο μείγμα.
αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα http://www.klelisious.com
Συντάκτης Άρθρου
Η Κλέλια Καραγιαννάκη γεύτηκε για πρώτη φορά στις 9 Απριλίου του 1994.
8 χρόνια μετά, ένα Κυριακάτικο απόγευμα φούρνισε το πρώτο της κέικ , που θυμάται ακόμα-είχε κακάο και σταφίδες, συνταγή της μαμάς.
Μεγαλώνοντας και ζυμώνοντας, πλάθοντας και ανακατεύοντας ανακάλυπτε το φαγητό μέρα με τη μέρα, ώσπου μέσα από παθήματα-και μαθήματα- συνειδητοποίησε πως η ευτυχία περνάει και από το στομάχι!
Όταν έφτασε η κρίσιμη στιγμή κυνήγησε την αγαπημένη της επιστήμη δυο φορές ώστε τελικά πέρασε για 4 χρόνια τις μέρες της στο υπέροχο Χαροκόπειο, ρούφηξε τη γνώση σαν ευτυχισμένο σφουγγαράκι και αποφοίτησε το Μάρτιο του 2018.
Κατά τη διάρκεια των σπουδών της εκπόνησε πρακτική άσκηση σε τρεις τομείς: την γαστρονομικό κέντρο Yoleni’s Hellas, το Γενικό Νοσοκομείο Αλεξάνδρα και την παιδική εξοχή Sports Village Athitakis ενώ συμμετείχε ενεργά σε συνέδρια και ημερίδες και ολοκλήρωσε ποικίλα προγράμματα συνεχούς εκπαίδευσης:
– “Food Law” winter school στο πανεπιστήμιο Wageningen στην Ολλανδία
– “Food allergies & intolerances” summer school στο πανεπιστήμιο Milano-Bicocca στην Ιταλία
– “Climate change & Health” summer school από το Barcelona Institute of Global Health
– “The New Nordic Diet” ηλεκτρονικό μάθημα από το πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης
– “Επιστήμη και Βιοηθική” 3-μηνο σεμινάριο από την Ακαδημία Πλάτωνος
– “Inside Cancer” ηλεκτρονικό μάθημα από το πανεπιστήμιο του Bath
– “Science & Cooking: From Haute Cuisine to Soft Matter Science” ηλεκτρονικό μάθημα από το πανεπιστήμιο Harvard
Ως απόφοιτη επέλεξε την Κοπεγχάγη για να ολοκληρώσει επιπλέον πρακτική διάρκειας 9 μηνών μέσω του Erasmus+. Ως εργαζόμενη στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης δούλεψε με τη διατροφή, τη μαγειρική εκπαίδευση και τη διεύρυνση των γευστικών οριζόντων των παιδιών, στα πλαίσια του προγράμματος “Taste for Life”. Είναι αρχισυντάκτρια της ομάδας του The Health Lab και από το Δεκέμβριο του 2018 εργάζεται και στη δράση “Παιδιά στην κουζίνα!”.
Η ενασχόληση με τα παιδιά, η νουθέτηση τους με ισορροπημένες αρχές διατροφής και γαστρονομίας και ο εμπλουτισμός των ικανοτήτων τους στην κουζίνα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα της ενδιαφέροντα.
Οι φήμες λένε πως ποτέ δεν θα ξεδιψάσει για γνώση και εμπειρίες, θα τις κυνηγάει σε ξένες χώρες και ηπείρους, καλοκαίρι και χειμώνα. Θα τις ψάχνει στα βιβλία, στην κουζίνα, στους ανθρώπους.
Επιθυμία της να βλέπει χαμογελαστούς, υγιείς και πολύχρωμους ανθρώπους, χωρίς άγχος για τη φιγούρα τους αλλά γεμάτους ευεξία και ευτυχία, και στόχος της να το επιτύχει αυτό μέσα από τη σωστή τροφή και τη σωστή σκέψη γύρω από αυτή, ξεκινώντας από τα παιδιά. Κι όλα αυτά επειδή πιστεύει πως το φαγητό μας ζεσταίνει την καρδιά, πως είναι σύμμαχος και όχι εχθρός, πως πρέπει να το απολαμβάνουμε και όχι να το φοβόμαστε.
Μέχρι να αλλάξει τον κόσμο, θα διαβάζει, θα μαγειρεύει και θα ψάχνεται!
Προσωπικό ιστολόγιο: www.klelisious.com