Αυτή η σαλάτα αποτελεί ένα εναλλακτικό τρόπο να καταναλώσεις όσπρια. Ιδανική για ζεστές μέρες αλλά και για εκείνες που δεν προλαβαίνεις να μαγειρέψεις, αφού διατηρείται άνετα στο ψυγείο για αρκετό καιρό.
Μπορεί επίσης να αποτελέσει ένα καλό συνοδευτικό για ψάρι, έναντι της κλασσικής πατατοσαλάτας.
Υλικά:
- 250 γραμ φακές
- 1 μεγάλη πράσινη πιπεριά σε κύβους
- 1 λευκό κρεμμύδι σε κύβους
- ½ φλιτζάνι ξύδι
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
Παρασκευή:
Τεμαχίζουμε το κρεμμύδι και την πιπεριά και τοποθετούμε σε σαλατιέρα. Προσθέτουμε το ξύδι και το αλάτι. Με αυτόν τον τρόπο «σπάει» και η έντονη μυρωδιά του κρεμμυδιού.
Ξεπλένουμε καλά τις φακές και στη συνέχεια βράζουμε σε σκέτο νερό. Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και φύτρα από φακές και να μη χρειαστεί να τις βράσουμε καθόλου.
Προσθέτουμε τις φακές, το ελαιόλαδο και το πιπέρι. Συμπληρώνουμε με φυσικό θαλασσινό αλάτι αν χρειάζεται και διατηρούμε στο ψυγείο.
Αυτή είναι η βασική συνταγή, στο σερβίρισμα όμως μπορούμε να προσθέσουμε, ντοματίνια, κάπαρη και τόνο και έτσι να φτιάξουμε ένα πλήρες γεύμα που σερβίρεται κρύο.
Συντάκτης Άρθρου
Η Μαρία Τουμπή, εργάζεται σαν διαιτολόγος στο νόμιμο διαιτολογικό της γραφείο στα Μελίσσια Αττικής από το 2006 μέχρι σήμερα. Διατηρεί επίσης, διαιτολογικό γραφείο στην χώρα της Τήνου.
Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην Κλινική Διατροφή (MMedSci) από το πανεπιστήμιο της Γλασκόβης και κατέχει δίπλωμα ειδίκευσης στις διατροφικές διαταραχές και την παχυσαρκία από το Εθνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών του Λονδίνου.
Κατέκτησε με βαθμό «Άριστα» το πιστοποιητικό εξειδίκευσης στην Συμβουλευτική, το Coaching και το Mentoring υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου και τα τελευταία χρόνια παρακολουθεί συστηματικά σεμινάρια με θέμα το θηλασμό και προσφέρει στήριξη σε θηλάζουσες μητέρες.
Είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια ενηλίκων από τον ΕΟΠΠΕΠ και επίσης έχει συγγράψει το εκπαιδευτικό υλικό για το μάθημα Διατροφής που πραγματοποιείται στα κέντρα Δια Βίου Μάθησης υπό την αιγίδα του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.
Από τον Μάρτιο του 2017, επιλέχθηκε για να συμμετέχει στην επιτροπή Δια Βίου Μάθησης και Εκπαίδευσης του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου των Διαιτολόγων (EFAD), για τα επόμενα 4 έτη.
Υπήρξε συνιδιοκτήτρια της επιστημονική ομάδας «διατροφή» και του αντίστοιχου site όπου τα τελευταία χρόνια εκτελούσε χρέη αρχισυντάκτριας και υπεύθυνης εκδόσεων των εντύπων αλλά και των ηλεκτρονικών μέσων.
Παράλληλα, το 2017 ίδρυσε την διεπιστημονική ομάδα του The Health Lab και την ομώνυμη ιστοσελίδα www.thehealthlab.gr με σκοπό την παροχή προγραμμάτων ευεξίας στο εργασιακό δυναμικό ιδιωτικών, δημοσίων και κοινωνικών φορέων αλλά και την ενημέρωση του κοινού από πτυχιούχους επιστήμονες υγείας.
Είναι μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Ελλάδος (ΕΔΔΕ) και εμφανίζεται συχνά σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, ενώ παράλληλα αρθρογραφεί σε γνωστά μέσα.
Στοιχεία επικοινωνίας:
Maria.toumpi@thehealthlab.gr
Τηλ: 2108037382 / 6947276049
Διεύθυνση: Α. Παπανδρέου 13 – 17, Μελίσσια
Τήνος: Δρόσου Ν. Δρόσου, Χώρα Τήνου, 84200, Χώρα Τήνου