Σουτζουκάκια σμυρναίικα από φακές

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Μια διαφορετική χορτοφαγική πρόταση για τα Σμυρναίικα σουτσουκάκια με βάση τις φακές

Υλικά για τα σουτζουκάκια:

  • 300 γραμμ φακές
  • 1 κρεμμύδι ξερό μεγάλο ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο τριμμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
  • 1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γ. κύμινο
  • ½ – ¾ φλιτζάνι βρώμη αλεσμένη ή αλεύρι βρώμης
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κουταλιά σούπας βεγκέτα ή κύβο λαχανικών

Για τη σάλτσα:

  • 2-3 φρέσκες ώριμες ντομάτες τριμμένες
  • 1 συσκευασία (400 γραμμ) ντομάτα passata
  • 1 σκελίδα σκόρδο σπασμένη
  • 1 ξυλαράκι κανέλα
  • 6-7 κόκκους μπαχάρι
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • κύβο λαχανικών

Εκτέλεση:

Από την προηγούμενη μέρα βάζουμε τις φακές σε άφθονο νερό να μουλιάσουν.

Την επόμενη τις αλέθουμε στο μπλέντερ καλά.

Προσθέτουμε στο άλεσμα κρεμμύδι, μαϊντανό, σκόρδο και τα μπαχαρικά και ζυμώνουμε προσθέτοντας σε δόσεις τη βρώμη ώσπου να πάρουμε ένα σχετικά σφικτό μείγμα.

Πλάθουμε μακρόστενα σουτζουκάκια και τα τοποθετούμε σε έναν δίσκο.

Μαγειρεύουμε όπως τα κανονικά

Διαλέγουμε ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι. Βάζουμε μέσα το ελαιόλαδο μαζί με το σκόρδο και το μπαχάρι και τα τσιγαρίζουμε 1 λεπτό. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά. Σκεπάζουμε το τηγάνι και αφήνουμε να σιγοβράσει για ένα τέταρτο.

Στη συνέχεια σβήνουμε τη φωτιά για να μην καούμε και τοποθετούμε μέσα στη σάλτσα τα σουτζουκάκια προσέχοντας να μην τα στριμώξουμε πολύ καθώς θα αποκτήσουν λίγο επιπλέον όγκο μέσα στη σάλτσα.

Ανάβουμε πάλι το μάτι της κουζίνας και μαγειρεύουμε 10 λεπτά ακόμα σε σιγανή φωτιά, γυρνώντας τα μια φορά. Τέλος σβήνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε σκεπασμένα για μισή ώρα τουλάχιστον.

Σημείωση: Η σάλτσα δένει μετά το μαγείρεμα μισή ώρα περίπου. Τα σουτζουκάκια (λόγω βρώμης) τραβούν την υγρασία

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts