Σούσι από σπίτι

Σούσι από σπίτι

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon0 min read
Spread the love

Ακούγοντας τη λέξη σούσι οι περισσότεροι από εμάς έχουμε το μυαλό μας το ωμό ψάρι.

Πρόκειται για μια παρεξήγηση, αφού είναι στην πραγματικότητα το σούσι ένα πεντανόστιμο πιάτο που φτιάχνεται πολύ εύκολα με μαγειρεμένο ψάρι και λαχανικά.

Διαλέξαμε και σας παρουσιάζουμε μια βασική συνταγή για σούσι χρησιμοποιώντας
καπνιστό σολομό και σουρίμι.

Υλικά για περίπου 60 κομμάτια

  • 1 πακέτο φύκι για σούσι ( 10 τετράγωνα τεμάχια)
  • 500 γρ. ρύζι γλασέ
  • 1⁄2 λίτρο νερό
  • 3 κ.σ. λευκό ξύδι
  • 1⁄2 κ.σ ζάχαρη
  • 1⁄2 κ.γ. αλάτι
Για την γέμιση
  • 250 γρ. καπνιστός σολομός
  • 250 γρ. σουρίμι (καβούρι)
  • 3 καρότα
  • 1 φλιτζάνι σέλινο
  • Σάλτσα σόγιας για το γαρνίρισμα, περίπου 1 φλιτζάνι του καφέ.

Τρόπος παρασκευής

Βάζουμε το νερό να βράσει. Μόλις πάρει βράση ρίχνουμε το ρύζι και χαμηλώνουμε
τη φωτιά στο σιγανό. Αφήνουμε το ρύζι να βράσει μέχρι να πιει όλο το νερό. Όταν το ρύζι κρυώσει ρίχνουμε το ξύδι, το αλάτι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε πολύ καλά.

Κόβουμε σε πολύ λεπτές λωρίδες το σολομό, το σουρίμι, το καρότο και το σέλινο. Τοποθετούμε ένα φύλλο φύκι πάνω στο τραπέζι. Προσθέτουμε πάνω στο φύκι 3 κουταλιές ρύζι και το απλώνουμε προσεκτικά ώστε να δημιουργήσουμε μια λεπτή στρώση ρυζιού που να καλύπτει όλη την επιφάνεια του φυκιού, αφήνοντας ακάλυπτη μόνο τη μία πλευρά του φυκιού που είναι απέναντί μας κατά περίπου 2 εκατοστά. Στη συνέχεια βάζουμε πάνω στο ρύζι, στο κέντρο και κατά μήκος μία σειρά καρότο, μία σειρά σέλινο και μία σειρά σολομό. Ξεκινώντας από την πλευρά που είναι στο μέρος μας, τυλίγουμε προσεκτικά από κάτω προς τα πάνω το φύκι ώστε να δημιουργήσουμε ένα σφικτό ρολό. Αλείφουμε με τα δάχτυλά μας το κομμάτι του φυκιού που δεν έχει ρύζι με λίγο νερό, ώστε να κολλήσει το φύκι και το ρολό μας να μη κινδυνεύει να ανοίξει. Στην συνέχεια με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε τα ρολό μας σε έξι κομμάτια.

Την ίδια διαδικασία ακολουθούμε και με τα υπόλοιπα φύλλα φυκιού. Στα πέντε χρησιμοποιούμε τον καπνιστό σολομό και στα υπόλοιπα πέντε αντικαθιστούμε το σολομό με το σουρίμι. Τοποθετούμε τα κομμάτια σούσι σε μια μεγάλη πιατέλα και το σερβίρουμε με ένα μπολάκι σόγια σος στο οποίο μπορούμε να βουτήξουμε το κάθε κομμάτι σαν ντιπ.

Παρατήρηση:

Όταν εξοικειωθείτε με τη βασική αυτή συνταγή για σούσι, μπορείτε να δημιουργήσετε τους δικούς σας συνδυασμούς χρησιμοποιώντας γαρίδες, τόνο, διάφορα ψητά φιλέτα ψαριού, χαβιάρι, τυρί κρέμα(τύπου φιλαδέλφεια), χρωματιστές πιπεριές, αβοκάντο ή όποιο άλλο υλικό τραβάει η όρεξή σας και η φαντασία σας!

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts