Vintage Πατατοκεφτέδες φούρνου

Εάν σου αρέσουν οι πατάτες αλλά έχεις βαρεθεί τις κλασσικές εκδοχές …. Σου έχω μια ελαφριά, εύκολη και τσακπίνικη εκδοχή της, που μπορεί να καταναλωθεί ως συνοδευτικό μαζί με το κρεατικό η το ψάρι, ως σνακ, αλλά ακόμη και ως κυρίως πιάτο μιας και περιέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών, δίνει ενεργεία από το άμυλο της πατάτας, πρωτεΐνη από το αβγουλάκι και τα τυριά και καλά λιπαρά από το ελαιόλαδο.

… τα πάντα όλα δηλαδή και αποδίδει σχετικά λίγες θερμίδες 80 -100 ο ένας πατατοκεφτέδες. Συνοδεύεται με γιαουρτάκι ανακατεμένο με λίγη μουστάρδα … ως δροσερό ντιπ.

Υλικά (για 10-12 κομμάτια)

  • 4 μεγάλες πατάτες
  • 2 αβγά
  • 4-5 τριμμένα παξιμάδια ή φρυγανιά (κρατώ μια ποσότητα και για το παναρισμα)
  • 100-150γρ τριμμένη γραβιέρα ή φέτα
  • Λίγο ψιλοκομμένο Μαϊντανό, δυόσμο ή άνηθο
  • 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • Αλατοπίπερο
  • 3-4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο ή δυο κουταλάκια αγελαδινό βούτυρο

Εκτέλεση

Βράζω τις πατάτες, και αφού μαλακώσουν τις βάζω σε μια λεκάνη και τις πολτοποιώ με το πιρούνι ή το ειδικό εργαλείο, και προσθέτω μέσα όλα τα υλικά, ώστε να έχω το μείγμα για τους πατατοκεφτέδες μου. Ανακατεύω καλά ώστε να έχω ένα ομοιογενές μείγμα πουρέ.
Βάζω τη λεκάνη με το μείγμα στο ψυγείο για 2 περίπου ώρες, ώστε να σφίξει. ή μισή ώρα στην κατάψυξη. Μόλις σφίξει πλάθω τους κεφτέδες μου και τους περνώ από το τριμμένο παξιμάδι για να παναριστούν.

Τους τοποθετώ σε ρηχό ταψί πάνω σε λαδόκολλα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς και ψήνω περίπου για 30 λεπτά ώσπου να ροδίσουν. Φυσικά ανάλογα με το φούρνο.
Τους σερβίρω με γιαούρτι στο οποίο έχω προσθέσει μουστάρδα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ