Η πιο νόστιμη συνταγή για μία χειμωνιάτικη κοτόσουπα όνειρο.
Οι περισσότεροι έχουν συνδυάσει την χειμωνιάτικη κοτόσουπα με την περίοδο που είμαστε συναχωμένοι. Όμως, δεν παύει να είναι μια καλή ευκαιρία για να απολαύσει κανείς μία σούπα εύκολη στην παρασκευή της και αρκετά θρεπτική, που θα τον ζεστάνει τις κρύες μέρες του χειμώνα.
Υλικά για την χειμωνιάτικη κοτόσουπα
- 2 ολόκληρα στήθη κοτόπουλο με κόκκαλο και δέρμα
- 1 κρεμμύδι
- 2 καρότα
- 4 κ.σ ρύζι/ τραχανάς
- χυμό από ένα λεμόνι
- κουρκουμάς
- τζίντζερ
- αλάτι, πιπέρι
Για το αυγολέμονο
- 1 λεμόνι
- 2 αυγά
- Λίγο γάλα
- 1 κ.σ κορν φλάουρ/ αλεύρι
Εκτέλεση
Κόβουμε το κοτόπουλο σε 4 μεγάλα κομμάτια και το τοποθετούμε σε κατσαρόλα με νερό που βράζει.
Πολτοποιούμε το κρεμμύδι και το καρότο στο μούλτι. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό για να πολτοποιηθεί πιο εύκολα. Τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα μαζί με αλάτι, πιπέρι, κουρκουμά, τριμμένο τζίντζερ ή τζίντζερ σε σκόνη.
Όταν το κοτόπουλο έχει γίνει , το αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και προσθέτουμε στην κατσαρόλα το ρύζι.
Μέχρι να βράσει το ρύζι ξεψαχνίζουμε το κοτόπουλο και αφαιρούμε πέτσα και κόκκαλα.
Όταν το ρύζι έχει βράσει προσθέτουμε το κοτόπουλο στην κατσαρόλα και κατεβάζουμε το φαγητό από τη φωτιά
Αυγολέμονο:
Βγάζουμε λίγο ζουμάκι από το φαγητό . Το αφήνουμε να χλιαρώσει και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού.
Σε ένα μπωλ σπάμε τα αυγά και τα χτυπάμε με λίγο γάλα.
Προσθέτουμε την κουταλιά της σούπας κορν φλάουρ ή άλλο αλεύρι.
Ρίχνουμε σιγά σιγά το ζωμό με το λεμόνι συνεχίζοντας το χτύπημα.
Προσθέτουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα ανακινώντας την ελαφρά από το χερούλι.
Βάζουμε το φαγητό σε χαμηλή φωτιά να πάρει μία τελευταία βράση χωρίς να ανακατέψουμε με κουτάλα.
Tips
- Το τζίντζερ και ο κουρκουμάς είναι εξαιρετικά για να ηρεμήσουν ένα ταραγμένο στομάχι ιδίως μετά από μια ίωση. Και ταιριάζουν υπέροχα με την κοτόσουπα!
- Το μαύρο πιπέρι ενισχύει την απορρόφηση της κουρκουμίνης του κουρκουμά αυξάνοντας έτσι την αντιφλεγμονώδη δράση της.
Συντάκτης Άρθρου
Η διαιτολόγος-διατροφολόγος Αναστασία Μαργέλη γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Περιστέρι Αττικής. Σπούδασε στο “Τμήμα Διαιτολογίας και Διατροφής” στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αποφοιτώντας το 2006 με βαθμό πτυχίου “7,9”. Η πτυχιακή της εργασία είχε θέμα “Διαχείριση βάρους σε παχύσαρκα παιδιά” και βαθμολογήθηκε με “Άριστα 10”.
Συνειδητοποιώντας την αξία της συμβουλευτικής για την εφαρμογή διατροφικών προγραμμάτων παρακολούθησε το εξ’αποστάσεως σεμινάριο “Οργάνωση και προσωπική συμβουλευτική” (Life Coaching) στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο (Ακαδ. Έτος 2012-2013).
Επίσης, για καλύτερη διαχείριση του διαιτολογικού γραφείου στα πλαίσια της συνεχούς επιμόρφωσης παρακολουθεί το εξ’ αποστάσεως πρόγραμμα “Επιχειρηματικότητα: Συμβουλευτική και Εφαρμογή” στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο (Ακαδ. έτος 2017-2018)
Έχει συμμετάσχει στα εξής διατροφικά προγράμματα:
•”Αμάλθεια” που εφαρμόστηκε σε παιδικούς σταθμούς στην Αργυρούπολη.(Ιανουάριος 2008-Απρίλιος 2008)
•”Διαχείριση βάρους σε παχύσαρκα παιδιά” με υπεύθυνη την κα. Μαίρη Γιαννακούλια (Ακαδ. έτος 2006-2007)
•”Διαχρονική αξιολόγηση φοιτητών Χαροκοπείου Πανεπιστημίου” με υπεύθυνο τον κ. Γιάννη Μανιό (10/12/04 – 12/12/04)
Έχει εκπαιδευτεί περαιτέρω στον τομέα της διαιτητικής μέσω προγραμμάτων και σεμιναρίων.
Ενδεικτικά:
•”Διατροφικές συστάσεις σε εντατικοποιημένα σχήματα ινσουλίνης” (Διοργάνωση: ScienceWeb, 2014)
•”Συστημική συμβουλευτική στη διατροφική συμπεριφορά: Οριοθέτηση σχέσης ειδικού-πελάτη” (Διοργάνωση: Ελληνικό κέντρο διατροφικών διαταραχών, 2008)
•”Υγιεινή και ασφάλεια τροφίμων -Σύστημα HACCP (Διοργάνωση: Νομαρχιακό ΚΕΚ Αθηνών, 2008)
•”Συμβουλευτικές δεξιότητες για διαιτολόγους” (Διοργάνωση: Κέντρο Συμβουλευτικής Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, 2005-2006)
Έχει κάνει παρουσιάσεις στο Δήμο Περιστερίου και στο Δήμο Ιλίου και εμφανίσεις τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές (ALTER , SKAI “Ζωή.gr”, ΕΡΤ “Η ζωή, η υγεία μου”).
Στην γενικότερη φιλοσοφία “δια βίου εκπαίδευσης” παρακολουθεί συχνά ημερίδες και συνέδρια σχετικές με την διαιτητική πράξη που διοργανώνονται από διάφορους φορείς (Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολογων Διατροφολόγων, Ένωση Διαιτολόγων Διατροφολόγων, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, νοσοκομειακά ιδρύματα, εκπαιδευτικά ιδρύματα, σύλλογοι και οργανώσεις σχετικά με την υγεία και την διατροφή).
Από το 2006 εργάζεται ως ιδιώτης διαιτολόγος στο Περιστέρι Αττικής.