Χοιρινό με πράσα και δαμάσκηνα αποξηραμένα από την Κοζάνη

Χοιρινό με πράσα και δαμάσκηνα αποξηραμένα από την Κοζάνη

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Χοιρινό με πράσα και δαμάσκηνα από μία αγαπημένη ελληνική πόλη! Η παράδοση της Κοζάνης είναι μεγάλη και το εξαιρετικά έντονο ταμπεραμέντο της διαφαίνεται σε μια καθημερινή βόλτα αλλά και στον έντονο χαρακτήρα της την περίοδο των Αποκριών.

Δεν έχετε παρά να επισκεφτείτε την πόλη και πέρα από το ταξίδι σας στην λαογραφική Κοζάνη, να δοκιμάσετε παραδοσιακά φαγητά όπως αυτό που σας προτείνεται.

Υλικά για 6-7 μερίδες

  • 1200 γραμμάρια χοιρινό κρέας ψαχνό από πόδι
  • 1100 γραμμάρια πράσα ωμά
  • 180-200 γραμμάρια δαμάσκηνα αποξηραμένα χωρίς κουκούτσι
  • 80 γραμμάρια ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • αλάτι, πιπέρι
  • νερό βρασμένο

Τρόπος παρασκευής

Αρχικά κόβετε τα πράσα σε μέτρια προς μικρά κομμάτια και τα περνάτε από τη διαδικασία του ζεματίσματος και στη συνέχεια τα στραγγίζετε σε ένα σουρωτήρι. Τα αφήνετε στην άκρη και αφού πλύνετε καλά τα κομμάτια του χοιρινού κρέατος τα τοποθετείτε πάνω σε απορροφητικό χαρτί προκειμένου να στεγνώσουν καλά από τα νερά πριν το τσιγάρισμα.

Σε μια κατσαρόλα τοποθετείτε το ελαιόλαδο και αφού κάψει ρίχνετε το κρέας προκειμένου να το τσιγαρίσετε ελαφρώς το κρέας για να εγκλωβίσετε το εύχυμο του κρέατος στο εσωτερικό του. Αφού ολοκληρώσετε αυτή τη διαδικασία βγάζετε το κρέας από την κατσαρόλα και στο ίδιο λάδι περνάτε μια φορά τα ζεματισμένα πράσα προκειμένου να πάρουν γεύση και να γυαλίσουν.

Παράλληλα ρίχνετε τα μυρωδικά και το 1 κουταλάκι ζάχαρη. Αφού ολοκληρωθεί και αυτή η διαδικασία βάζετε ξανά το τσιγαρισμένο κρέας στην κατσαρόλα μαζί με τα πράσα και ρίχνετε νεράκι βραστό έως ότου καλυφθούν.

Δεν ανακατεύετε με την κουτάλα απλά κουνάτε την κατσαρόλα συνεχώς με κυκλικές κινήσεις. Αφού πάρουν μια βράση και μαλακώσει το κρέας τα γυρίζετε σε ένα ταψάκι αφού έχετε τοποθετήσει πριν τα δαμάσκηνα μέσα στο ταψί! Καλύπτετε το ταψί με αλουμινόχαρτο και τα ψήνετε στους 200 βαθμούς για 40-­45 λεπτά. Στη συνέχεια ξεσκεπάζετε το φαγητό και το αφήνετε στο γκριλ να ροδίσει για 8­-10 λεπτά!

Καλή σας Όρεξη.. Μπορείτε να συνοδέψετε το φαγητό αυτό με ένα ξινόμαυρο κρασί
και με ρυζάκι σαν γαρνιτούρα!

Μια ωραία μερίδα με ζουμάκι ζυγίζει περίπου 350 γραμ και αποδίδει περίπου 540
θερμίδες!

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts