Τα δημητριακά στην διατροφή μας

Τα δημητριακά στην διατροφή μας

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Σύμφωνα με τις προσταγές της μεσογειακής διατροφής, τα δημητριακά ολικής άλεσης αποτελούν μια ομάδα τροφίμων η οποία πρέπει να περιλαμβάνεται επι καθημερινής βάσης στη διατροφή μας. Παρόλα αυτά πρόσφατες έρευνες έδειξαν οτι το 95% των ενηλίκων δεν καταναλώνει επαρκείς ποσότητες μη επεξεργασμένων δημητριακών, ενώ περίπου το 30% των ενηλίκων δεν τα συμπεριλαμβάνει καθόλου στη διατροφή του.

Πώς συμβάλλουν τα δημητριακά ολικής άλεσης στην προάσπιση της υγείας μας;

  • Σύμφωνα με μακροχρόνιες μελέτες, η κατανάλωση τροφίμων ολικής άλεσης συμβάλλουν στην διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους γιατί ενισχύουν τον κορεσμό.
  • Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες οι οποίες συμβάλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου αλλά και στην απομάκρυνση της χοληστερόλης απο την τροφή.
  • Έρευνες δείχνουν ότι τα άτομα που καταναλώνουν προϊόντα ολικής άλεσης έχουν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νόσων αλλά και καρκίνου του παχέος εντέρου.
  • Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, κυρίως βιταμίνες του συμπλέγματος Β αλλά και σε αντιοξειδωτικά όπως βιταμίνη Ε, χαλκό και σίδηρο.

Πώς θα μπορούσαμε να τα εισάγουμε στην καθημερινότητα μας; Ο πιο εύκολος τρόπος είναι η κατανάλωση υγιεινών σνακ με παράλληλη αντικατάσταση των τροφών που είναι πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά οξέα και χοληστερόλη. Επιπλέον, η εισαγωγή τους στο καθημερινό τραπέζι, μπορεί να γίνει με διάφορους γευστικούς τρόπους.

Δείτε παρακάτω μερικά γευστικά παραδείγματα:

  •  Μην παραλείπετε να καταναλώνετε δημητριακά ολικής άλεσης στο πρωινό ή ακόμα και στο βραδινό σας γεύμα. Συνδυάστε τα με γάλα ή γιαούρτι, φρούτα και ξηρούς καρπούς. Με αυτό τον τρόπο, παρέχετε στον οργανισμό σας ένα πλούσιο γεύμα, πλούσιο σε βιταμίνες, ασβέστιο και μέταλλα-ιχνοστοιχεία.
  • Αντικαταστήστε την πρωινή τυρόπιτα στο γραφείο με σπιτικά κράκερ ολικής άλεσης σε συνδυασμό με τυρί κρέμα ή ένα ποτήρι γάλα.
  • Φτιάξτε μόνοι σας μπάρες δημητριακών με δημητριακά ολικής άλεσης, αποξηραμένα φρούτα και μέλι.
  • Επιλέξτε αλεύρι ολικής άλεσης αντί για λευκό, όταν παρασκευάζετε κέικ για τα παιδιά ή μπισκότα.
  • Επιλέξτε για το καθημερινό σας τραπέζι, ψωμί ολικής άλεσης, φρυγανιές ή κρίθινα παξιμάδια. Αντίθετα με το λευκό ψωμί, θα σας προσφέρουν φυτικές ίνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
  • Εναλλακτικά του λευκού ψωμιού για τοστ, προτιμήστε ολικής αλέσεως, και προσφέρετέ το στα παιδιά σας με αυγό, τυρί και λαχανικά, συνθέτοντας έτσι ένα πλήρες ελαφρύ γεύμα.
  • Αντικαταστήστε τα πατατάκια ή τα κουλουράκια με σπιτικά μπισκότα βρώμης γεμιστά με μέλι και ταχίνι. Τα μπισκότα που είναι πλούσια σε δημητριακά και σε φυτικές ίνες, αποτελούν ένα εύγευστο σνακ, εύκολο στην παρασκευή και ιδιαίτερα αγαπητό από τα παιδιά αλλά και στους ενήλικες.
  • Μην ξεχνάτε οτι τα πολύσπορα κριτσίνια μπορούν να γίνουν σύντροφός σας στις καθημερινές δραστηριότητες, στο σχολείο αλλά και στην εκδρομή. Συνδυάστε τα με φρούτα ή χυμό και θα έχετε ένα απολαυστικό μικρογεύμα.
  • Προτιμήστε τα ζυμαρικά ολικής άλεσης ή το αναποφλοίοτο ρύζι, δίνοντας έτσι μια διαφορετική νότα στο γεύμα σας, αλλά και επιπλέον θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό σας.
  • Βάλτε στη ζωή σας το ολόκληρο σιτάρι, το πλιγούρι, τη βρώμη και τις νιφάδες ζέας. Δοκιμάστε εναλλακτικές συνταγές για γλυκό και αλμυρό κουάκερ, κρέμες με γάλα καρύδας, σούπες με ζωμό κρέατος αλλά και το γνωστό σε όλους μας επιδόρπιο με σιτάρι, ξηρούς καρπούς, ρόδι και μαύρη ζάχαρη.

 

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts