Το κατσικίσιο γάλα είναι πολύ θρεπτικό για την υγεία, γι’αυτό τον λόγο είναι πολύ διαδεδομένο σε όλο τον κόσμο. Πολλοί άνθρωποι το προτιμούν από τα υπόλοιπα είδη γάλατος. Περίπου το 65% του πληθυσμού επιλέγει το κατσικίσιο γάλα στη διατροφή του.
Σύγκριση αγελαδινού με κατσικίσιο γάλα
Κατσικίσιο | Αγελαδινό | Αγελαδινό (ελεύθερο λακτόζης) | |
Θερμίδες ανά φλιτζάνι | 170 | 90-150 | 90-150 |
Πρωτεΐνη (g) ανά φλιτζάνι | 9 | 8 | 8 |
Λιπαρά (g) ανά φλιτζάνι | 10 | 0-8 | 0-8 |
Υδατάνθρακες (g) ανά φλιτζάνι | 11 | 12 | 11 |
Λακτόζη (g) ανά φλιτζάνι | 11 | 12 | 0 |
Ασβέστιο (mg) ανά φλιτζάνι | 330 | 275-300 | 275-300 |
Το κατσικίσιο γάλα διαθέτει περισσότερα θρεπτικά συστατικά σε σχέση με το αγελαδινό γάλα, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για πρωτεΐνες 9g έναντι 8g και ασβέστιο 330g έναντι 275-300g.
Σύμφωνα με έρευνα φάνηκε επίσης ότι το κατσικίσιο γάλα μπορεί να ενισχύσει την ικανότητα του σώματος να απορροφά σημαντικά θρεπτικά συστατικά από άλλα τρόφιμα. Αντίθετα, το αγελαδινό γάλα είναι γνωστό ότι παρεμβαίνει στην απορρόφηση βασικών μετάλλων όπως ο σίδηρος και ο χαλκός όταν καταναλώνεται στο ίδιο γεύμα.
Ένας άλλος λόγος που μερικοί άνθρωποι επιλέγουν το κατσικίσιο γάλα από το αγελαδινό έχει να κάνει με την πεπτικότητα. Το γάλα ζωικής προέλευσης περιέχει λίγη λακτόζη (φυσική ζάχαρη γάλακτος), την οποία μερικοί άνθρωποι δεν μπορούν να την αφομοιώσουν.
Το κατσικίσιο γάλα που είναι ελαφρώς χαμηλότερο σε λακτόζη από το αγελαδινό, περίπου 11% ανά φλιτζάνι και γίνεται ακόμη χαμηλότερο σε λακτόζη όταν καλλιεργείται σε γιαούρτι. Τα άτομα με ήπια δυσανεξία στη λακτόζη, επομένως, μπορεί να μην έχουν τόσο θέμα με την πέψη τους στα γαλακτοκομικά από κατσικίσιο γάλα, όπως έχουν με το αγελαδινό.
Κατσικίσιο γάλα και πεπτικό σύστημα
Όσον αφορά την πεπτική υγεία, το κατσικίσιο γάλα έχει ένα άλλο χαρακτηριστικό που ξεπερνά το αγελαδινό γάλα. Περιέχουν υψηλότερα «πρεβιοτικά», τα οποία είναι σύμπλοκοι υδατάνθρακες, κυρίως φυτικές ίνες που βοηθούν στη θρέψη των ευεργετικών βακτηρίων που ζουν στο οικοσύστημα του εντέρου μας.
Αυτοί οι υδατάνθρακες ονομάζονται ολιγοσακχαρίτες. Είναι ο ίδιος τύπος υδατανθράκων που υπάρχει στο ανθρώπινο μητρικό γάλα και είναι υπεύθυνοι για την υποστήριξη των «καλών» βακτηρίων στο πεπτικό σύστημα του μωρού.
Σύγκριση φυτικών ροφημάτων (φυτικό γάλα) με κατσικίσιο γάλα
Πρωτεΐνη (g) ανά φλιτζάνι | Λιπαρά (g) ανά φλιτζάνι | Ασβέστιο (mg) ανά φλιτζάνι | |
Κατσικίσιο | 9 | 10 | 330 |
Σόγιας | 6-7 | 4-6 | 0-300 |
Αμυγδάλου | 0-1 | 2-3 | 0-450 |
Καρύδας | 0 | 4-5 | 100-450 |
Ρυζιού | 1 | 2-2,5 | 20-300 |
Κάνναβης | 2-3 | 5-8 | 280-300 |
Τα τελευταία χρόνια, τα φυτικά γάλατα έχουν γίνει ολοένα και πιο δημοφιλής επιλογή μεταξύ των vegans καθώς και εκείνων που δυσκολεύονται να αφομοιώσουν τη λακτόζη. Αποτελούν μια εύγευστη επιλογή για άτομα που αναζητούν γαλακτοκομικά προϊόντα που δεν προέρχονται από ζώα, από διατροφική άποψη. Αλλά τα φυτικά γάλατα υπολείπονται σε ορισμένες περιοχές σε σύγκριση με το κατσικίσιο γάλα.
Μερικοί δημοφιλείς τύποι γάλακτος φυτικής προέλευσης περιλαμβάνουν:
- γάλα αμυγδάλου
- γάλα καρύδας
- γάλα ρυζιού
- γάλα σόγιας
- γάλα κάνναβης
- γάλα λιναριού
Η θρεπτική σύνθεση των φυτικών γαλάτων ποικίλλει σημαντικά ανά ποικιλία, μάρκα και προϊόν. Αυτό συμβαίνει γιατί τα φυτικά γάλατα είναι επεξεργασμένα τρόφιμα. Ως εκ τούτου, η θρεπτική αξία του γάλακτος φυτικής προέλευσης εξαρτάται από τα συστατικά, τις μεθόδους σύνθεσης και τον βαθμό στον οποίο προστίθενται επιπλέον θρεπτικά συστατικά, όπως το ασβέστιο και άλλες βιταμίνες.
Το πρωτεϊνικό περιεχόμενο
Εκτός από αυτές τις σημαντικές παραλλαγές, τα μη ζαχαρούχα γάλατα φυτικής προέλευσης έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες από το κατσικίσιο γάλα. Στην περίπτωση του γάλακτος σόγιας, ελαφρώς και, στην περίπτωση του γάλακτος αμυγδάλου, ρυζιού και καρύδας, σημαντικά.
Επίσης, το μη ζαχαρούχο γάλα αμυγδάλου και καρύδας είναι χαμηλά σε θερμίδες, δεν έχουν υδατάνθρακες και πρωτεΐνες. Ενώ τα ωμά αμύγδαλα, οι καρύδες και ούτω καθεξής είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά, όταν μετατραπούν σε γάλα, αποτελούνται από περίπου 98% (εκτός αν έχουν ενισχυθεί με ασβέστιο). Εν ολίγοις, δεν έχουν πολλά διατροφικά οφέλη.
Από τα φυτικά γάλατα, το γάλα κάνναβης και το γάλα καρύδας έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά. Επειδή το κατσικίσιο γάλα δεν είναι συνήθως διαθέσιμο σε ποικιλίες με μειωμένα λιπαρά, θα είναι υψηλότερο σε λιπαρά από οποιοδήποτε γάλα φυτικής προέλευσης. Για όσους παρακολουθούν τους τύπους λιπαρών που καταναλώνουν, το γάλα κάνναβης και το γάλα λιναριού περιέχουν υγιεινά για την καρδιά, ακόρεστα λιπαρά, ενώ το γάλα καρύδας και το κατσικίσιο γάλα περιέχουν κυρίως κορεσμένα λιπαρά.
Ενώ τα φυτικά γάλατα είναι μια καλή εναλλακτική για όσους έχουν δυσανεξία στο ζωικό γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το κατσικίσιο γάλα τείνει να προσφέρει μια πιο θρεπτική και φυσική επιλογή όσον αφορά τις πρωτεΐνες, το ασβέστιο και τα λίπη. Αυτό κάνει το κατσικίσιο γάλα απλώς μια ακόμη νόστιμη και υγιεινή επιλογή που μπορείτε να προσθέσετε στην καθημερινή σας διατροφή.
ΠΗΓΕΣ
- Barrionuevo M, et al. (2002). Beneficial effectof goat milk on nutritive utilization of iron and copper in malabsorptionsyndrome. 85(3):657-64.
- Getaneh G, et al. (2016). Review on goatmilk composition and its nutritive value. 2393-9060.
- USDA food composition databases. (2018).
- https://ndb.nal.usda.gov/ndb/search/list?SYNCHRONIZER_TOKEN=9b0d0d47-ffc7-4678-b522-bf50c2bca4be&SYNCHRONIZER_URI=%2Fndb%2Fsearch%2Flist&qt=&qlookup=milk%2C+goat+vs.+milk%2C+cow&ds=SR&manu