Κάτω από τη μουριά θα πέσει!

Κάτω από τη μουριά θα πέσει!

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Tα βατόμουρα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, έχουν λίγες θερμίδες, υδατάνθρακες και λίπος. Χάρη σε αυτά τα χαρακτηριστικά τους, κατατάσσονται ανάμεσα στα πιο ωφέλιμα φρούτα για την υγεία, ενώ κερδίζουν μία από τις πρώτες θέσεις στη λίστα με τις «σούπερ» τροφές. Προστατεύουν από διάφορες μορφές καρκίνου, καρδιαγγειακά νοσήματα, προφυλάσσουν την υγεία του εντέρου και ενισχύουν τις λειτουργίες του εγκεφάλου.

Τα βατόμουρα περιέχουν συστατικά, τα οποία είναι ευεργετικά για τη υγεία :

Βιταμίνη C

Ένα φλιτζάνι χυμός μαύρων μούρων περιέχει το 50% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης βιταμίνης C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό, έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και περιορίζει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών νοσημάτων και καρκίνου.

Ανθοκυανίνες

Έτσι ονομάζονται οι χρωστικές ουσίες που ευθύνονται για το έντονο χρώμα των μούρων και βρίσκονται σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις στα μαύρα και τα μπλε μούρα. Είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά και διαθέτουν αντιφλεγμονώδη, αγγειοπροστατευτική αλλά και υπογλυκαιμική δράση. Η αντιφλεγμονώδη δράση τους, συμβάλλει και στην προστασία του ουροποιητικού συστήματος.

Καροτενοειδή

Μπλοκάρουν τις ελεύθερες ρίζες -τον κύριο εχθρό των κυττάρων-, αποτρέπουν την πρόωρη γήρανση και ενισχύουν το ανοσοποιητικό.

Φυτοοιστρογόνα

Έχουν ήπια δράση που μοιάζει με αυτήν των οιστρογόνων που εκκρίνει ο γυναικείος οργανισμός. Περιορίζουν τον κίνδυνο θρομβώσεων, εγκεφαλικών, καρδιακών αρρυθμιών, μειώνουν τη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια και ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση.

Μέταλλα και ιχνοστοιχεία

Τα μούρα είναι πλούσιες πηγές σιδήρου, ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου, καλίου και σεληνίου. Η παρουσία τους σε επαρκείς ποσότητες στον οργανισμό είναι καθοριστική για πολλές ζωτικές λειτουργίες.

 

Τα οφέλη της κατανάλωσης βατόμουρων καθημερινά είναι ποικίλα και ιδιαίτερα σημαντικά. Τα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών που περιέχουν, περιορίζουν την δράση των  ελεύθερων ριζών οξυγόνου στο αίμα, οι οποίες μπορούν να βλάψουν τις κυτταρικές μεμβράνες και το DNA μέσω μιας διαδικασίας γνωστής ως «οξειδωτικό στρες». Οι ελεύθερες ρίζες προκαλούν πολλά από τα φυσικά σημάδια της γήρανσης. Όσον αφορά την λειτουργία του εντέρου δρουν προστατευτικά, καθώς συμβάλλουν στη εύρυθμη λειτουργία του αλλά και την μείωση της διάρροιας.  Τα βατόμουρα είναι μια εξαιρετική πηγή διαιτητικών ινών. Μια χούφτα μούρων περιέχουν περίπου το ένα δέκατο της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης διαιτητικών ινών.

Οι Nair et al, το 2017 έδειξαν μέσω της έρευνας τους σε άνδρες με μεταβολικό σύνδρομο, πως η κατανάλωση βατόμουρων καθημερινά, είχαν βελτίωση στην λειτουργία του ανοσοποιητικού και μείωσαν το οξειδωτικό στρες και την φλεγμονή.

Η κατανάλωση φρέσκων εποχιακών φρούτων, μπορεί να συμβάλλει στην βελτίωση της υγείας αλλά και στην κάλυψη των καθημερινών αναγκών μας σε θρεπτικά συστατικά.

 

Βιβλιογραφία :

  1. Huang W, Yan Z, Li D, Ma Y, Zhou J, Sui Z.Antioxidant and Anti-Inflammatory Effects of Blueberry Anthocyanins on High Glucose-Induced Human Retinal Capillary Endothelial Cells. Oxid Med Cell Longev. 2018 Feb
  2. Tang JS, Vissers MCM, Anderson RF, Sreebhavan S, Bozonet SM, Scheepens A, Melton LD

Bioavailable Blueberry-Derived Phenolic Acids at Physiological Concentrations Enhance Nrf2-Regulated Antioxidant Responses in Human Vascular Endothelial Cells. Mol Nutr Food Res. 2018 Mar

  1. Olas B. Berry Phenolic Antioxidants – Implications for Human Health?Front Pharmacol. 2018 Mar 26
  2. Nair AR, Mariappan N, Stull AJ, Francis J. Blueberry supplementation attenuates oxidative stress within monocytes and modulates immune cell levels in adults with metabolic syndrome: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Food Funct. 2017 Nov

 

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts