Τσιπούρα: ένας διατροφικός θησαυρός στο τραπέζι μας!

Τσιπούρα: ένας διατροφικός θησαυρός στο τραπέζι μας!

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Το ψάρι αποτελεί μια πολύτιμη και απαραίτητη τροφή, για μικρούς και μεγάλους, αποτελώντας εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων. Μάλιστα, η μεσογειακή διατροφή, που αποτελεί μια από τις πιο υγιεινές δίαιτες στον κόσμο, «επιτάσσει» την κατανάλωση ψαριού τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα.

Η τσιπούρα έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά σε σχέση με άλλα λευκά ψάρια και για αυτό μπορεί να θεωρηθεί πολύτιμη πηγή των «καλών» ωμέγα-3 λιπαρών και συγκεκριμένα πηγή των πολύτιμων λιπαρών οξέων EPA και DHA.

Τα ω-3 λιπαρά έχουν πολλά οφέλη για την υγεία μας, συμβάλλοντας στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, προάγοντας την υγεία της καρδιάς και των αγγείων, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα, μειώνοντας τη φλεγμονή και προάγοντας την καταπολέμηση των προβλημάτων ψυχικής υγείας.

Επιπλέον η τσιπούρα, επειδή ακριβώς περιέχει περισσότερο λίπος, από άλλα λευκά ψάρια, αποτελεί επίσης πηγή των λιποδιαλυτών βιταμινών Ε και D.

Ωστόσο, καθώς η τσιπούρα περιέχει λιγότερα λιπαρά από άλλα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, αποτελεί ιδανική επιλογή για όσους προσέχουν την γραμμή τους, αποδίδοντας συγκριτικά λιγότερες θερμίδες.

Μια μερίδα τσιπούρα 150 γραμμαρίων θα σας δώσει μόνο 115 θερμίδες, αλλά περίπου 21γρ. πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας και μόνο 2.68γρ. λιπαρών. Επίσης θα καλύψει πάνω από το 30% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης (RDA) για:

  • Σελήνιο (43.8µg – 63% ΣΗΠ)

Που ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και την λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα

  • Βιταμίνη Β12 (1.68µg – 42% ΣΗΠ)

Για την προστασία από νευρολογικές και καρδιακές παθήσεις

  • Νιασίνη (Β3) (4.92mg – 33% ΣΗΠ)

Για την απελευθέρωση ενέργειας και την προστασία από τον καρκίνο

  • Φώσφορος (222mg – 32%)

Για Την εύρυθμη κυτταρική λειτουργία, ενέργεια και τη διατήρηση της χημικής ισορροπίας του σώματός μας

  • Βιταμίνη Β6 (36mg – 22%)

Για το ανοσοποιητικό μας σύστημα, την καλή διάθεση και την υγεία της καρδιάς

Συνδυάστε την τσιπούρα με όσπρια σαλάτα, με πατάτα ή γλυκοπατάτα ή/ και με βραστά λαχανικά, όπως χόρτα, παντζάρι ή μπρόκολο για να δημιουργήσετε ένα υπέροχο, χορταστικό και κυρίως θρεπτικό γεύμα

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts