Ο λωτός: το αγαπημένο φρούτο του χειμώνα

Ο λωτός: το αγαπημένο φρούτο του χειμώνα

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Οπως αναφέρεται στην Οδύσσεια του Ομήρου, σε ένα νησί κοντά στις ακτές της Βόρειας Αφρικής, και συγκεκριμένα της Τυνησίας, κατοικούσαν οι Λωτοφάγοι.

Οι Λωτοφάγοι ήταν ένας φιλόξενος και ειρηνικός λαός. Στο νησί τους ήταν διαδεδομένο ευρύτατα ένα φυτό, ο λωτός. Τα άνθη και οι καρποί του ήταν η κύρια τροφή των κατοίκων αυτού του νησιού και θεωρούνταν σαν ναρκωτικό που προκαλούσε απάθεια και λήθη. Σε αυτό το εξωτικό νησί έφτασε και ο πολυμήχανος Οδυσσέας κατά τη διάρκεια της περιπλάνησής του στην αναζήτηση της Ιθάκης. Οι Λωτοφάγοι τούς υποδέχτηκαν φιλικά και τους πρόσφεραν τον καρπό του λωτού. Οι ναύτες του Οδυσσέα δεν επιθυμούσαν πλέον να επιστρέψουν στην Ιθάκη λησμονώντας από πού έρχονται και πού πηγαίνουν. Ο Οδυσσέας τούς οδήγησε στα πλοία τους με τη βία, όπου και συνήλθαν, επανήλθε η μνήμη τους και ξαναθυμήθηκαν το σπίτι τους και τον προορισμό τους.

Ετσι συνέχισαν το εξαντλητικό τους ταξίδι στη Μεσόγειο θάλασσα… Ήταν όμως ευχαριστημένοι που εξαιτίας του Οδυσσέα έπαψαν να απολαμβάνουν αυτό το τόσο νόστιμο και θρεπτικό φρούτο το λωτό;

Τί; Δεν έχετε δοκιμάσει λωτό; Κακώς…Διότι είναι ένα φρούτο του φθινοπώρου και εκτός από την υπέροχη και πρωτότυπη γεύση του, ο λωτός είναι και απίστευτα θρεπτικός για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Ας γνωρίσουμε το λωτό

Ο λωτός είναι πλούσιος σε βιταμίνη Α, βιταμίνη C, φυτικές ίνες, κάλιο και παρέχει περίπου 70 θερμίδες ανά 100 γρ. Ο λωτός είναι υψηλός σε υδατάνθρακες, ενώ περιέχει αμελητέα ποσότητα σε λίπη και σε πρωτεΐνες.

Το συγκεκριμένο φρούτο είναι επίσης πλούσιος σε φυτικές ίνες. Ένας λωτός μετρίου μεγέθους παρέχει 6 γρ. διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες. Αυτή η υψηλή περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες, καθιστούν το λωτό ιδανική τροφή σε περίπτωσης δυσκοιλιότητας.

Ο λωτός είναι επίσης μια πολύ καλή πηγή βιταμίνης C, ένα άλλο ισχυρό αντιοξειδωτικό. Παρέχει 12.6 mg βιταμίνη C. Επιπλέον, ο λωτός είναι καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, όπως φυλλικό οξύ, πυριδοξίνη (βιταμίνη Β-6), θειαμίνη, κλπ. Αυτές οι βιταμίνες δρουν ως συνπαράγοντες σε πολλές μεταβολικές ενζυματικές αντιδράσεις στο σώμα.

Δε σας έπεισα ακόμη να δοκιμάσετε λωτό; Τότε συνεχίζω…Περιέχει φλαβονοειδή αντιοξειδωτικά όπως κατεχίνες, γαλλοκατεχίνες και βετουλινικά οξέα τα οποία έχουν αντικαρκινική δράση. Περιέχει και άλλες αντιοξειδωτικές ενώσεις, οι οποίες βρίσκονται σε αφθονία όπως βιταμίνη Α, β-καροτένιο, λυκοπένιο, λουτεΐνη, ζεαξανθίνη και κρυπτοξανθίνη.

Όλες μαζί αυτές οι ενώσεις δρουν ενάντια στις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου , οι οποίες παίζουν ρόλο στη γήρανση και ενοχοποιούνται για πολλά από τα σύγχρονα προβλήματα υγείας.

Μπορεί ο Οδυσσέας να απομάκρυνε με τη βία τους ναύτες του από το νησί των λωτοφάγων, όμως εσείς μετά από όλα όσα αναφέρθηκαν καλά θα κάνετε να εντάξετε στη διατροφή σας τους

λωτούς….Θα κάνετε ένα δώρο υγείας στον οργανισμό σας…

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts