Αβοκάντο… από τη ματιά της διαιτολόγου

Αβοκάντο… από τη ματιά της διαιτολόγου

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Το αβοκάντο είναι αειθαλές, ιθαγενές δέντρο γνωστό και με την ονομασία βουτυρόδεντρο. Ανήκει στο γένος Περσέα και ανακαλύφτηκε στις τροπικές περιοχές του Μεξικού και της Κεντρικής Αμερικής, όπου από τα αρχαία χρόνια το καλλιεργούσαν οι ιθαγενείς αφού ο καρπός του ήταν συστατικό της διατροφής τους.

Το αβοκάντο είναι ένα ιδιαίτερο φρούτο καθώς, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα φρούτα που αποτελούνται από υδατάνθρακες, αποτελείται κατά βάση από λιπαρά (80%). 

 Είναι ιδιαίτερα θρεπτικό και καλό θα ήταν να το εντάξουμε στην καθημερινή μας διατροφή για τους παρακάτω λόγους:

1. Είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, με κυρίαρχο το ολεϊκό οξύ, το οποίο βρίσκουμε και στο ελαιόλαδο.

Τα «καλά» λιπαρά είναι γνωστά για την ευεργετική τους δράση καθώς προστατεύουν από καρδιαγγειακά νοσήματα, το σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, ενώ μειώνουν τη συνολική χοληστερίνη και αυξάνουν την καλή χοληστερίνη (HDL).

2. Περιέχει πολυακόρεστα λιπαρά οξέα ω-3 και ω-6, ιδιαίτερα ωφέλιμα για την υγεία της καρδιάς.

Συμβάλλουν στην καλύτερη ρύθμιση της γλυκόζης του αίματος και στη μείωση της αντίστασης των κυττάρων στη δράση της ινσουλίνης.

3. Είναι πλούσιο σε κάλιο, μάλιστα περιέχει περισσότερο και από την μπανάνα.

Το κάλιο είναι απαραίτητο για την καλή ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, τη λειτουργία των μυών και την εύρυθμη λειτουργία του νευρικού συστήματος.

4. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, απαραίτητες για την καλή λειτουργία του έντερο.

Επίσης, γεύματα πλούσια σε φυτικές ίνες μας κρατούν χορτάτους για περισσότερη ώρα κι έτσι αποφεύγουμε το τσιμπολόγημα, άρα διαχειριζόμαστε καλύτερα το βάρος μας.

5. Συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου.

Περιέχει ολεϊκό οξύ, λουτεΐνη, τοκοφερόλες, που παρεμποδίζουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων του προστάτη και προστατεύει από τον καρκίνο του μαστού.

6. Ο καρπός του αβοκάντο περιέχει πάνω από 20 σημαντικές βιταμίνες κάποιες από τις οποίες προαναφέραμε (Α, C, E, και ιχνοστοιχεία).

Είναι καλή πηγή βιταμίνης Β5 και Β6, βιταμίνης Κ, φολικού οξέως. Σε μικρότερη ποσότητα περιέχει μαγνήσιο, φώσφορο, μαγγάνιο και σίδηρο.

7. Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα φρούτα έχει πρωτεΐνη και μάλιστα καλής ποιότητας (περίπου 2γρ πρωτεΐνης στα 100γρ φρούτου).

Ένα τόσο ιδιαίτερο τρόφιμο δεν πρέπει να λείπει από τη διατροφή μας και τα επιστημονικά δεδομένα το υποστηρίζουν με θέρμη.

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts