Εσείς τρώτε γλυκοπατάτες;

Εσείς τρώτε γλυκοπατάτες;

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon2 min read
Spread the love

Οι γλυκοπατάτες (Ipomoea batatas) είναι μεγάλα, αμυλώδη, γλυκά γευστικά λαχανικά.

Αποτελούν μια από τις παλαιότερες τροφές που είναι γνωστές στην ανθρωπότητα και καλλιεργούνται παγκοσμίως. Είναι πλούσιες σε βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Επίσης, παρέχουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία και είναι εύκολο να προστεθούν στη διατροφή.

Εδώ είναι κάποια από τα εκπληκτικά οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση γλυκοπατατών:

  1. Είναι πολύ θρεπτικές

Οι γλυκοπατάτες αποτελούν μεγάλη πηγή φυτικών ινών, βιταμινών και μετάλλων. Ένα φλιτζάνι (200 γραμμάρια) ψημένης γλυκοπατάτας παρέχει:

  • Θερμίδες: 180.
  • Υδατάνθρακες: 41,4gr.
  • Πρωτεΐνη: 4gr.
  • Λίπος: 0,3gr.
  • Φυτικές ίνες: 6,6gr.
  • Βιταμίνη Α: 769% της ημερήσιας αξίας (DV).
  • Βιταμίνη C: 65% του DV.
  • Μαγγάνιο: 50% του DV.
  • Βιταμίνη Β6: 29% του DV.
  • Κάλιο: 27% του DV.
  • Παντοθενικό οξύ: 18% του DV.
  • Χαλκός: 16% του DV.
  • Νιασίνη: 15% του DV.

Επιπλέον, οι γλυκοπατάτες – ειδικά οι πορτοκαλί και πορφυρές ποικιλίες – είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά που προστατεύουν το σώμα μας από τις ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες είναι ασταθή μόρια που μπορούν να βλάψουν το DNA και να προκαλέσουν φλεγμονή. Οι βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες έχουν συνδεθεί με χρόνιες ασθένειες όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και η γήρανση. Επομένως, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά είναι σημαντική για την υγεία μας.

  1. Προάγουν την υγεία του εντέρου

Οι φυτικές ίνες και τα αντιοξειδωτικά στις γλυκοπατάτες είναι επωφελείς για την υγεία του εντέρου. Οι πλούσιες σε φυτικές ίνες δίαιτες που περιέχουν 20-33 γραμμάρια ημερησίως έχουν συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου και ταχύτερες κινήσεις του εντέρου.

Τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν οι γλυκοπατάτες μπορεί επίσης να παρέχουν οφέλη στο έντερο. Μελέτες in vitro έδειξαν ότι τα αντιοξειδωτικά σε μωβ γλυκοπατάτες προάγουν την ανάπτυξη υγιών βακτηρίων του εντέρου, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων ειδών: Bifidobacterium και Lactobacillus. Μεγαλύτερες ποσότητες αυτών των τύπων βακτηριδίων εντός του εντέρου συνδέονται με καλύτερη υγεία του εντέρου και με μικρότερο κίνδυνο συνθηκών όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) και τη λοιμώδη διάρροια.

  1. Μπορεί να έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες

Οι γλυκοπατάτες προσφέρουν διάφορα αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία από ορισμένους τύπους καρκίνου. Οι ανθοκυανίνες – μια ομάδα αντιοξειδωτικών που βρίσκονται στις μωβ γλυκοπατάτες – φάνηκε ότι επιβράδυναν την ανάπτυξη ορισμένων τύπων καρκινικών κυττάρων σε μελέτες δοκιμαστικών σωλήνων, συμπεριλαμβανομένων αυτών της ουροδόχου κύστης, του παχέος εντέρου, του στομάχου και του μαστού. Τα εκχυλίσματα πορτοκαλί γλυκοπατάτας και φλοιού γλυκοπατάτας έχει επίσης φανεί ότι έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες σε μελέτες in vitro.

  1. Συμβάλλουν στην καλή όραση

Οι γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε β-καροτένιο, το αντιοξειδωτικό που είναι υπεύθυνο για το λαμπερό πορτοκαλί χρώμα του λαχανικού. Στην πραγματικότητα, ένα φλιτζάνι (200 γραμμάρια) ψημένης πορτοκαλί γλυκοπατάτας με το δέρμα παρέχει περισσότερο από επτά φορές την ποσότητα β-καροτένιου που χρειάζεται ο μέσος ενήλικας ανά ημέρα. Το β-καροτένιο μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στο σώμα και χρησιμοποιείται για τον σχηματισμό υποδοχέων ανίχνευσης φωτός στα μάτια.

Η ανεπαρκής βιταμίνη Α είναι μια ανησυχία στις αναπτυσσόμενες χώρες και μπορεί να οδηγήσει σε ένα ειδικό τύπο τύφλωσης γνωστό ως ξηροφθαλμία. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε β-καροτένιο, όπως οι πορτοκαλί γλυκοπατάτες, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη αυτής της κατάστασης. Οι μωβ γλυκοπατάτες φαίνεται να έχουν επίσης οφέλη στην όραση. Μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες έδειξαν ότι οι ανθοκυανίνες που περιέχουν μπορεί να προστατεύσουν τα κύτταρα των ματιών από βλάβες, οι οποίες μπορεί να είναι σημαντικές για τη συνολική υγεία των ματιών.

  1. Μπορούν να βελτιώσουν την λειτουργία του εγκεφάλου

Η κατανάλωση μωβ γλυκοπατατών μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου. Μελέτες σε ζώα έδειξαν ότι οι ανθοκυανίνες σε μωβ γλυκοπατάτες μπορεί να προστατεύσουν τον εγκέφαλο με μείωση της φλεγμονής και πρόληψη των βλαβών από τις ελεύθερες ρίζες. Δεν έχουν γίνει μελέτες για τη δοκιμή αυτών των επιδράσεων στον άνθρωπο, αλλά γενικά, δίαιτες πλούσιες σε φρούτα, λαχανικά και αντιοξειδωτικά σχετίζονται με ένα χαμηλότερο κίνδυνο πνευματικής παρακμής και άνοιας κατά 13%.

Συμπερασματικά, οι γλυκοπατάτες είναι θρεπτικά λαχανικά που διατίθενται σε διάφορα χρώματα. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, τα οποία προστατεύουν το σώμα μας από βλάβες από ελεύθερες ρίζες και προάγουν ένα υγιές έντερο και εγκέφαλο. Είναι επίσης εξαιρετικά πλούσιες σε β-καροτένιο, το οποίο μετατρέπεται σε βιταμίνη Α και υποστηρίζει την καλή μας όραση.

 

ΠΗΓΕΣ

Chiu M., Dillon A., Watson S. (2016) Vitamin A deficiency and xerophthalmia in children of a developed country. 52(7):699-703.

Dawson MI. (2000) The importance of vitamin A in nutrition. 6(3):311-25.

Zeng H., Lazarova DL., and Bordonaro M. (2014) Mechanisms linking dietary fiber, gut microbiota and colon cancer prevention. 15; 6(2): 41–51.

Li PG., Mu TH., Deng L. (2013) Anticancer effects of sweet potato protein on human colorectal cancer cells. 7;19(21):3300-8.

Lim S., Xu J., Kim J., Chen TY., Su X. et al. (2013) Role of anthocyanin-enriched purple-fleshed sweet potato p40 in colorectal cancer prevention. 57(11):1908-17.

McRorie JW Jr., McKeown NM. (2017) Understanding the Physics of Functional Fibers in the Gastrointestinal Tract: An Evidence-Based Approach to Resolving Enduring Misconceptions about Insoluble and Soluble Fiber. 117(2):251-264.

Mei X., Mu TH., Han JJ. (2010) Composition and physicochemical properties of dietary fiber extracted from residues of 10 varieties of sweet potato by a sieving method. 23;58(12):7305-10.

Obrenovich ME., Li Y., Parvathaneni K., Yendluri BB., Palacios HH et al. (2011) Antioxidants in health, disease and aging. 10(2):192-207.

Philpott M., Gould KS., Lim C., Ferguson LR. (2004) In situ and in vitro antioxidant activity of sweetpotato anthocyanins. 24;52(6):1511-3.

Shan Q., Lu J., Zheng Y., Li J., Zhou Z., et al. (2009) Purple sweet potato color ameliorates cognition deficits and attenuates oxidative damage and inflammation in aging mouse brain induced by d-galactose. 2009:564737.

Wang YJ., Zheng YL., Lu J., Chen GQ., Wang XH et al. (2010) Purple sweet potato color suppresses lipopolysaccharide-induced acute inflammatory response in mouse brain. 56(3):424-30.

https://foodrevolution.org/blog/sweet-potato-health-benefits/.

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts