Η γλιστρίδα (γνωστή και ως αντράκλα) είναι ένα ιδιαίτερα θρεπτικό λαχανικό αν και κάποιοι το ξέρουν ως ζιζάνιο που φυτρώνει σε διάφορες καλλιέργειες. Υπάρχει η άγρια και η καλλιεργημένη.

Στα αγγλικά λέγεται purslane ενώ το επιστημονικό της όνομα είναι Portulaca oleracea. Στα ελληνικά, έχει πολλές ονομασίες όπως βυστρίδα, ανδράχνη, πορτουλάκη, ανδρικλίδα, τρέβλα και χοιροβότανο.

Η γλιστρίδα περιέχει πολλά είδη θρεπτικών ουσιών, συμπεριλαμβανομένων του “πατέρα” των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, του άλφα λινολενικού οξέος (ALA).

Αυτό το χυμώδες φυτό έχει κόκκινους μίσχους και μικρά, πράσινα φύλλα. Μπορεί να καταναλωθεί ωμό ή μαγειρεμένο. Έχει μια ελαφρώς ξινή ή αλμυρή γεύση, παρόμοια με το σπανάκι και το κάρδαμο. Στη σαλάτα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί όπως το σπανάκι και το μαρούλι, ενώ μπορεί ακόμα αν μπει και σε σάντουιτς.

Η γλιστρίδα μεγαλώνει σε πολλά μέρη του κόσμου, έχει μακρά ιστορία χρήσης στην παραδοσιακή/εναλλακτική ιατρική, αλλά η θρεπτική αξία της έγινε γνωστή στους διατροφολόγους από τις έρευνες που έγιναν για την κρητική διατροφή.

Τα θρεπτικά συστατικά

Τα 100 γραμμάρια γλιστρίδας αποτελούνται 93% νερό και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά (1) όπως:

Βιταμίνη Α (από β-καροτένιο)

1.320 Διεθνείς Μονάδες ή το 44% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Παροχής (ΣΗΠ).

Βιταμίνη C

21 mg ή το 35% της ΣΗΠ.

Μαγνήσιο

98 mg ή το 17% της ΣΗΠ. Το μαγνήσιο εμπλέκεται σε περισσότερες από 300 ενζυμικές αντιδράσεις μέσα στο σώμα. Μπορεί να προστατεύσει από τις καρδιακές παθήσεις και διαβήτη τύπου 2.

Μαγγάνιο

0,3 mg ή το 13% της ΣΗΠ.

Κάλιο

Η γλιστρίδα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε κάλιο περιέχοντας 494 mg ανά 100 γραμμάρια που αντιστοιχούν στο 11% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Παροχής. Να σημειωθεί ότι η μπανάνα που φημίζεται για το κάλιο διαθέτει το 10% της της ΣΗΠ. Η υψηλή πρόσληψη καλίου έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων.

Σίδηρος

2 mg ή 25%της ΣΗΠ.

Ασβέστιο

65 mg ή  7% της ΣΗΠ.

Χαλκός

65 mg ή  7% της ΣΗΠ.

Το χόρτο περιέχει επίσης ποσότητες βιταμινών Β1, Β2, Β3, φολικό οξύ, και φώσφορο.

Τα 100 γραμμάρια γλιστρίδας παρέχουν μόνο 16 θερμίδες!

Σύμφωνα με έρευνες, η γλιστρίδα έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, γι αυτό και θεωρείται απαραίτητο η περαιτέρω έρευνα για την χρήση της σε φλεγμονώδεις καταστάσεις του ανθρώπινου οργανισμού.

Η μεγάλη της περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπάρα οξέα, την καθιστά μία σημαντική επιλογή ερευνητικά για  νόσους σχετιζόμενες με το γήρας αλλά και στην πρόληψη εγκεφαλικού επεισοδίου.

Σύμφωνα με έρευνες, η πρώιμη συγκομιδή και ο διαχωρισμός των μερών του φυτού, θα μπορούσαν να αυξήσουν τη θρεπτική αξία του τελικού προϊόντος μέσω της αύξησης της περιεκτικότητας σε πολύτιμες ενώσεις, όπως ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, φαινολικές ενώσεις και παράγωγα ολεασίνης, ενώ ταυτόχρονα, ενώσεις όπως το οξαλικό οξύ μειώνονται.

 

Πηγές

  1. Food Chem. 2019 Aug The Anti-Inflammatory Potential of Portulaca Oleracea L. (Purslane) Extract by Partial Suppression on NF-κB and MAPK Activation. Lingchao Miao et al
  2. Rev Neurol. 2019 Dec. Mediterranean Diet: The Role of Long-Chain ω-3 Fatty Acids in Fish; Polyphenols in Fruits, Vegetables, Cereals, Coffee, Tea, Cacao and Wine; Probiotics and Vitamins in Prevention of Stroke, Age-Related Cognitive Decline, and Alzheimer Disease. G C Román et al.
  3. 2019 Aug. Nutritional Value, Chemical Composition and Cytotoxic Properties of Common Purslane ( Portulaca oleracea L.) in Relation to Harvesting Stage and Plant Part. Spyridon A Petropoulos et al
  4. Nat Prod Res. 2020 Jan. Antioxidant Activity and Fatty Acids Quantification in Sicilian Purslane Germplasm. Maria Grazia Meli et al