Η θρεπτική αξία των σύκων

Η θρεπτική αξία των σύκων

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon2 min read
Spread the love

Το σύκα είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά και προσφέρουν μια ποικιλία από πιθανά οφέλη για την υγεία. Μπορούν να προωθήσουν την υγιή πέψη, να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και να μας βοηθήσουν να διαχειριστούμε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας. Το επιστημονικό όνομα για τα σύκα είναι το Ficus carica.

Διατροφική αξία σύκου

Ένα μικρό φρέσκο ​​σύκο (40 γραμμάρια) περιέχει:

  • Θερμίδες: 30
  • Πρωτεΐνη: 0 γραμμάρια
  • Λίπος: 0 γραμμάρια
  • Υδατάνθρακες: 8 γραμμάρια
  • Φυτικές Ίνες: 1 γραμμάριο
  • Χαλκό: 3% της ημερήσιας αξίας (DV)
  • Μαγνήσιο: 2% της ημερήσιας αξίας
  • Κάλιο: 2% της ημερήσιας αξίας
  • Ριβοφλαβίνη: 2% της ημερήσιας αξίας
  • Θιαμίνη: 2% της ημερήσιας αξίας
  • Βιταμίνη Β6: 3% της ημερήσιας αξίας
  • Βιταμίνη Κ: 2% της ημερήσιας αξίας

Το μεγαλύτερο ποσοστό των υδατανθράκων των φρέσκων σύκων αποδίδεται σε σάκχαρα όπως η φρουκτόζη. Αποτελούν ένα σνακ χαμηλό σε θερμίδες, εν αντιθέσει με τα αποξηραμένα σύκα τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και είναι πλούσια σε θερμίδες.

Τα σύκα είναι ιδιαίτερα πλούσια επίσης σε χαλκό και βιταμίνη Β6. Ο χαλκός είναι ένα ζωτικό μέταλλο που εμπλέκεται σε διάφορες σωματικές διεργασίες, όπως ο μεταβολισμός και η παραγωγή ενέργειας, καθώς και ο σχηματισμός κυττάρων αίματος, συνδετικών ιστών και νευροδιαβιβαστών. Η βιταμίνη Β6 είναι μια βασική βιταμίνη απαραίτητη ώστε να βοηθήσει το σώμα μας να διαλύσει τις διατροφικές πρωτεΐνες και να δημιουργήσει νέες. Παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην υγεία του εγκεφάλου.

Οφέλη από την κατανάλωση των σύκων

Τα σύκα έχουν πολλά οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης της υγείας του πεπτικού συστήματος και της καρδιάς και συμβάλουν στη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

  1. Προωθούν την υγεία του πεπτικού

Τα σύκα έχουν χρησιμοποιηθεί από καιρό ως θεραπεία για πεπτικά προβλήματα όπως η δυσκοιλιότητα. Περιέχουν φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να συμβάλουν στην προαγωγή της πεπτικής υγείας, μαλακώνουν τα κόπρανα, μειώνουν τη δυσκοιλιότητα και χρησιμεύουν ως πρεβιοτικά ή πηγή τροφής για τα υγιή βακτήρια που συσσωρεύονται στο έντερο. Σε μελέτες σε ζώα, το εκχύλισμα φρούτων σύκου βοήθησε στην επιτάχυνση της κίνησης των τροφίμων μέσω του πεπτικού συστήματος, μειώνοντας τη δυσκοιλιότητα και βελτιώνοντας τα συμπτώματα των πεπτικών διαταραχών όπως η ελκώδης κολίτιδα.

Μια μελέτη σε 150 άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου με δυσκοιλιότητα (IBS-C) διαπίστωσε ότι εκείνοι που κατανάλωναν περίπου 4 αποξηραμένα σύκα (45 γραμμάρια) δύο φορές ημερησίως εμφάνισαν σημαντική μείωση των συμπτωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του πόνου, του φουσκώματος και της δυσκοιλιότητας, σε σύγκριση με μια ομάδα ελέγχου.

  1. Μπορούν να βελτιώσουν την υγεία των αγγείων και της καρδιάς

Τα σύκα μπορούν να βελτιώσουν την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα του λίπους στο αίμα, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της αγγειακής μας υγείας και να μειώσουν τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα σύκου μείωσε την αρτηριακή πίεση σε αρουραίους με φυσιολογική αρτηριακή πίεση, καθώς και σε αυτούς με αυξημένα επίπεδα. Μελέτες σε ζώα έδειξαν επίσης βελτιώσεις στα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης, της HDL (καλής) χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων κατά τη συμπλήρωση με εκχύλισμα φύλλων σύκων.

Ωστόσο, σε μια μελέτη 5 εβδομάδων σε 83 άτομα με υψηλή LDL (κακή) χοληστερόλη, οι ερευνητές σημείωσαν ότι εκείνοι που πρόσθεσαν περίπου 14 αποξηραμένα σύκα (120 γραμμάρια) στη διατροφή τους καθημερινά δεν είχαν καμία αλλαγή στα επίπεδα λίπους στο αίμα, σε σύγκριση με μια ομάδα ελέγχου. Απαιτούνται περισσότερες μελέτες σε ανθρώπους για να κατανοήσουμε καλύτερα τη σχέση μεταξύ των σύκων και της υγείας της καρδιάς.

  1. Μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα

Μια μελέτη του 1998 σε 10 άτομα με διαβήτη τύπου 1 έδειξε ότι η κατανάλωση τσαγιού φύλλων σύκου με το πρωινό γευμα μπορεί να είχε μειώσει τις ανάγκες τους σε ινσουλίνη. Τον μήνα που έλαβαν τσάι από φύλλα σύκων, οι δόσεις ινσουλίνης μειώθηκαν κατά περίπου 12%. Επιπλέον, μια πιο πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι τα ποτά που περιέχουν υψηλές δόσεις εκχυλίσματος φρούτων σύκων είχαν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη (GI) από ότι τα ποτά χωρίς εκχύλισμα φρούτων σύκων, πράγμα που σημαίνει ότι αυτά τα ποτά θα είχαν πιο ευνοϊκή επίδραση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Ωστόσο, τα φρούτα σύκων, ειδικά τα αποξηραμένα σύκα, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα και μπορεί να αυξήσουν βραχυπρόθεσμα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας, θα πρέπει να περιορίσετε την πρόσληψη αποξηραμένων σύκων.

  1. Πιθανές αντικαρκινικές ιδιότητες

Έχουν διεξαχθεί πολλές υποσχόμενες μελέτες δοκιμαστικών σωλήνων σχετικά με τις επιπτώσεις των φύλλων σύκων στα καρκινικά κύτταρα. Τα φύλλα σύκων και το φυσικό λατέξ από τα φυτά των σύκων έχει αποδειχθεί ότι εμφανίζουν αντικαρκινική δράση κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου του ανθρώπου, του καρκίνου του μαστού, του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και των καρκινικών κυττάρων του ήπατος.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η κατανάλωση σύκων ή η κατανάλωση τσαγιού φύλλων σύκων θα έχουν τα ίδια αποτελέσματα. Οι μελέτες δοκιμαστικών σωλήνων προσφέρουν μια πολλά υποσχόμενη αφετηρία, αλλά απαιτούνται μελέτες σε ανθρώπους για να εκτιμηθεί πώς η κατάποση των σύκων ή των φύλλων σύκων επηρεάζει την ανάπτυξη του καρκίνου.

  1. Μπορεί να συμβάλουν σε ένα πιο υγιές δέρμα

Τα σύκα μπορεί να έχουν κάποια ευεργετικά αποτελέσματα στο δέρμα, ειδικά σε άτομα με αλλεργική δερματίτιδα ή ξηρότητα και φαγούρα στο δέρμα ως αποτέλεσμα αλλεργιών. Μια μελέτη σε 45 παιδιά με δερματίτιδα έδειξε ότι μια κρέμα από ξηρό εκχύλισμα συκιάς που την εφάρμοζαν δύο φορές την ημέρα για 2 εβδομάδες ήταν πιο αποτελεσματική στη θεραπεία των συμπτωμάτων της δερματίτιδας από την κρέμα υδροκορτιζόνης, στην τυπική θεραπεία. Επιπλέον, ένας συνδυασμός εκχυλισμάτων φρούτων, συμπεριλαμβανομένου του εκχυλίσματος σύκου, φάνηκε να εμφανίζει αντιοξειδωτικά αποτελέσματα στα κύτταρα του δέρματος, να μειώνει τη διάσπαση του κολλαγόνου και να βελτιώνει την εμφάνιση των ρυτίδων σε μια δοκιμαστική δοκιμασία σωλήνων και ζώων. Ωστόσο, είναι δύσκολο να προσδιοριστεί εάν αυτά τα θετικά αποτελέσματα προήλθαν από το εκχύλισμα σύκου ή από ένα από τα άλλα εκχυλίσματα που μελετήθηκαν. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για τον προσδιορισμό των επιπτώσεων των σύκων στην υγεία του δέρματος.

Μειονεκτήματα

Τα σύκα έχουν κάποια πιθανά μειονεκτήματα. Για παράδειγμα, επειδή μερικές φορές χρησιμοποιούνται ως σπιτική θεραπεία για τη δυσκοιλιότητα, τα σύκα μπορεί να προκαλέσουν διάρροια ή άλλα πεπτικά προβλήματα. Τα σύκα είναι επίσης αρκετά πλούσια σε βιταμίνη Κ, η οποία μπορεί να επηρεάσει τα φάρμακα αραίωσης του αίματος και να τα κάνει να είναι λιγότερο αποτελεσματικά.

Τέλος, μερικοί άνθρωποι μπορεί να είναι αλλεργικοί στα σύκα. Εάν έχετε αλλεργία στη γύρη σημύδας, ενδέχεται να έχετε περισσότερες πιθανότητες να έχετε αλλεργία στα σύκα. Τα σύκα περιέχουν επίσης φυσικό λατέξ, στο οποίο ορισμένα άτομα μπορεί να είναιαλλεργικά.

Συμπερασματικά, τα σύκα έχουν ποικίλα πιθανά οφέλη για την υγεία. Τα φρούτα, τα φύλλα σύκων και το τσάι από φύλλα συκιάς φαίνεται να είναι ευεργετικά για την υγεία. Τα ξηρά σύκα ειδικότερα μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση της δυσκοιλιότητας. Ωστόσο, τα σύκα μπορεί να επηρεάσουν τα φάρμακα αραίωσης αίματος λόγω της περιεκτικότητάς τους σε βιταμίνη Κ και τα ξηρά σύκα πρέπει να τρώγονται με μέτρο λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητάς σε σάκχαρα.

Βιβλιογραφία

Atkinson F.S. (2019)  Abscisic Acid Standardized Fig ( Ficus carica) Extracts Ameliorate Postprandial Glycemic and Insulinemic Responses in Healthy Adults. 31;11(8):1757.

Dreher M.L. (2018)  Whole Fruits and Fruit Fiber Emerging Health Effects. 28;10(12):1833.

Ghimeray A. K. et al. (2015)  In vitro antioxidant, collagenase inhibition, and in vivo anti-wrinkle effects of combined formulation containing Punica granatum, Ginkgo biloba, Ficus carica, and Morus alba fruits extract. 16;8:389-96.

Hemmer W., Focke M., Marzban G., Swoboda I., Jarisch R., Laimer M. (2010)  Identification of Bet v 1-related allergens in fig and other Moraceae fruits. 40(4):679-87.

Holscher H.D. (2017)  Dietary fiber and prebiotics and the gastrointestinal microbiota. 4;8(2):172-184.

Hyang-I. B. et al. (2016) Randomized, double-blind, placebo-controlled trial of Ficus carica paste for the management of functional constipation. 2016;25(3):487-96.

Minno A. et al. (2017) Old and new oral anticoagulants: Food, herbal medicines and drug interactions. 31(4):193-203.

Peterson J.M,Montgomery S.,Haddad E.,Kearney L.,Tonstad S. (2011) Effect of consumption of dried California mission figs on lipid concentrations. 2011;58(3):232-8.

Pourmasoumi M.,Ghiasvand R.,Darvishi L.,Hadi A.,Bahreini N.,Keshavarzpour Z. (2018) Comparison and Assessment of Flixweed and Fig Effects on Irritable Bowel Syndrome with Predominant Constipation: A Single-Blind Randomized Clinical Trial. 15(3):198-205.

Rtibi K. et al. (2018) Ficus carica aqueous extract alleviates delayed gastric emptying and recovers ulcerative colitis-enhanced acute functional gastrointestinal disorders in rats. 5;224:242-249.

Serraclara A.,Hawkins F.,Pérez C.,Domínguez E.,Campillo J.E,Torres M.D. (1998)  Hypoglycemic action of an oral fig-leaf decoction in type-I diabetic patients. 39(1):19-22.

Shirin A. et al. (2017) A new topical treatment of atopic dermatitis in pediatric patients based on Ficus carica L. (Fig): A randomized, placebo-controlled clinical trial. 35:85-91.

Shukranul M., Khairana H., Ibrahim J. (2013) Ficus carica L. (Moraceae): Phytochemistry, Traditional Uses and Biological Activities. 2013:974256.

Soltana H. et al. (2019)  Antitumoral activity of Ficus carica L. on colorectal cancer cell lines. 31;65(6):6-11.

Zhang Y.,Wan Y., Huo B., Li B., Jin Y., Hu X. (2018)  Extracts and components of Ficus carica leaves suppress survival, cell cycle, and migration of triple-negative breast cancer MDA-MB-231 cells. 11:4377-4386.

Food Data Central, fig, raw, available on https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/786679/nutrients.

Factsheets on Copper, available on https://ods.od.nih.gov/factsheets/Copper-HealthProfessional/.

Factsheets on Vitamin B6, available on https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminB6-HealthProfessional/.

 

 

 

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts