Κάνεις δίαιτα. Και θέλεις κάτι ελαφρύ που να είναι σαν ψωμί αλλά να μην είναι ψωμί. Και κάπου εδώ έρχεται η τορτίγια

Τορτίγια

Όταν λέμε τορτίγια εννοούμε, ένα είδος λεπτής, άζυμης πίτας, χωρίς ζυμάρι, με βάση το νερό, φτιαγμένη από αλεσμένο καλαμπόκι, τη συναντούμε σε Βόρεια και Κεντρική Αμερική. Στη Γουατεμάλα και Μεξικό, για τη παρασκευή της τορτίγιας χρησιμοποιούνται τρία είδη καλαμποκιού ο λευκός, ο κίτρινος και ο μπλε (ή μαύρος).

Περιέχουν λίγες θερμίδες και λιπαρά και είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες.

  • τορτίγια καλαμποκιού: 67 θερμίδες
  • τορτίγια σιταριού: 110 θερμίδες
  • τορτίγια ολικής αλέσεως: 92 θερμίδες

Μπορούμε να τη φάμε είτε γλυκιά είτε αλμυρή.

Οι τορτίγιες διατηρούνται καλά αποθηκευμένες σε ένα αεροστεγές δοχείο ή σακούλα τροφίμων zipper (φερμουάρ) σε θερμοκρασία δωματίου για 24 ώρες ή στο ψυγείο για 72 ώρες ή στην κατάψυξη επ ‘αόριστων. Για να τις καταψύξετε, χωρίστε τις τορτίγιες μεταξύ τους με λαδόκολλα και τοποθετήστε τις σε μια σακούλα τροφίμων zipper και στη συνέχεια στην κατάψυξη.

Είναι μια καλή επιλογή για ένα ελαφρύ, πρόχειρο γεύμα, για σνακ στο γραφείο ή για βραδινό.  Αποτελούν τη βάση πολλών άλλων πιάτων, ιδιαίτερα της μεξικανικής κουζίνας. Καταναλώνονται συνδυαστικά με κρέας, λαχανικά, πατάτες, τυρί και άλλα συστατικά.

Παραδείγματα με Πιάτα με βάση τορτίγια

Τα μεξικάνικα τρόφιμα όπως τα tacos, τα burritos και τα quesadillas γίνονται με τορτίλες σιταριού. Οι τορτίγες καλαμποκιού χρησιμοποιούνται για πιάτα όπως tostadas, enchiladas, flautas και chilaquiles.

  • Burrito, μια μεγάλη τορτίγλα αλεύρι σιταριού τυλιγμένη γύρω από ένα γέμισμα
  • Enchilada – μια τορτίγια καλαμποκιού που τυλίγεται γύρω από μια γέμιση και καλύπτεται με σάλτσα πιπεριάς τσίλι
  • Τάκο – μια τορτίγια καλαμποκιού ή σιταριού διπλωμένη γύρω από μια γέμιση
  • Quesadilla – μια τορτίγια γεμάτη με τυρί και θερμαινόμενη
  • Φλάουτα – μια τορτίγια καλαμποκιού έλασης σφιχτά γύρω από μια γέμιση και τηγανητά
  • Τοσταδάς – μια τορτίγια τηγανισμένη μέχρι φρέσκια και συνήθως γεμάτη με διάφορα συστατικά
  • Chilaquiles – τηγανητές λωρίδες τορτίγας που συνήθως φέρουν μια πικάντικη σάλτσα ντομάτας και τυρί

Μερικά παραδείγματα για σνακ στο γραφείο / σχολείο ή ελαφρύ βραδινό που προτείνουμε:

Αλμυρές

τορτίγια με κοτόπουλο ή με χοιρινό ή με τόνο και ψιλοκομμένα λαχανικά πχ τομάτα, πιπεριές ή μανιτάρια,

Γλυκιές

  • τορτίγια με μπανάνα μέλι και ταχίνι
  • τορτίγια με cranberries, με ταχίνι και μούρα
  • τορτίγια με vegan τυρί από κάσιους, κεράσια, ροδάκινο, ταχίνι, λιναρόσπορος
  • τορτίγια με καρύδια, σύκο και ταχίνι κα.
  • Επίσης μια καλή επιλογή σνακ από τορτίγια, είναι τα chips.

Αν θέλετε να βγουν ακόμα πιο τραγανά, στύψτε 2 λάιμ σε ένα μικρό μπολ και χρησιμοποιήστε τα δάχτυλά σας για να πασπαλίστε ελαφρά τα τορτίγιας καθώς βγαίνουν από το φούρνο. Επίσης, αν θέλετε τέλειες στρογγυλεμένες άκρες, κόψτε με ένα μπολ ή άλλο κυκλικό αντικείμενο που να έχει διάμετρο 15 εκατοστά. Σερβίρονται υπέροχα με σάλτσα ντομάτας ή γουακαμόλε. Tα σπιτικά  τορτίγια τσιπς (πατατάκια) αποδίδουν 127 θερμίδες ανά μερίδα.