Η αλήθεια είναι ότι το καρπούζι έχει πολλές φορές ενοχοποιηθεί πως πρόκειται για ένα τρόφιμο με πολλές θερμίδες και σάκχαρα. Είναι όμως αυτή η πραγματική αλήθεια;

Είναι όντως το καρπούζι ένα τρόφιμο που θα πρέπει να αποφεύγουν όσοι θέλουν να μειώσουν το βάρος τους ή όσοι προσέχουν ιδιαίτερα τη καθημερινή τους διατροφή; Παρακάτω ακολουθεί ένας συγκριτικός πίνακας με το ενεργειακό περιεχόμενο και τα θρεπτικά συστατικά δυο καλοκαιρινών φρούτων, των κερασιών και του καρπουζιού.

 

Συστατικά ανά 100γρ προϊόντος

Κεράσια Καρπούζι
Ενέργεια (kcal) 32 32
Πρωτεΐνες (g) 0,40 0,62
Υδατάνθρακες (g)

Εκ των οποίων απλά σάκχαρα

7,69

4,5

7,18

6,68

Λίπη (g) 0,30 0,43
Ινες (g) 1,11 0,50
Νερό (g) 91,4 91,5
Βιταμίνη Α (A-RE) 77 37,0
Βιταμίνη C (mg) 1677 9,60
Φυλλικό Οξύ (μg) 14 2,20
Ασβέστιο (mg) 12 8
Χαλκός (mg) 0,09 0,03
Mαγνήσιο (mg) 18 11
Κάλιο (mg) 146 116
Σελήνιο (μg) 0,6 0,1
Νάτριο (mg) 7 2
Βιταμίνη Β1 (mg) 0,02 0,08
Βιταμίνη Β6 (mg) 0,01 0,14

Συμπερασματικά, και τα δυο φρούτα περιέχουν την ίδια περιεκτικότητα σε νερό και θερμίδες. Ωστόσο, τα κεράσια είναι πολύ πιο πλούσια σε βιταμίνη Α, C και φυλλικό οξύ. Αντίθετα, το καρπούζι είναι πιο πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1 και Β6) ενώ είναι φτωχότερο σε νάτριο συγκριτικά με τα κεράσια.