Η αλήθεια είναι ότι το καρπούζι έχει πολλές φορές ενοχοποιηθεί πως πρόκειται για ένα τρόφιμο με πολλές θερμίδες και σάκχαρα. Είναι όμως αυτή η πραγματική αλήθεια;
Είναι όντως το καρπούζι ένα τρόφιμο που θα πρέπει να αποφεύγουν όσοι θέλουν να μειώσουν το βάρος τους ή όσοι προσέχουν ιδιαίτερα τη καθημερινή τους διατροφή; Παρακάτω ακολουθεί ένας συγκριτικός πίνακας με το ενεργειακό περιεχόμενο και τα θρεπτικά συστατικά δυο καλοκαιρινών φρούτων, των κερασιών και του καρπουζιού.
Συστατικά ανά 100γρ προϊόντος |
Κεράσια | Καρπούζι |
Ενέργεια (kcal) | 32 | 32 |
Πρωτεΐνες (g) | 0,40 | 0,62 |
Υδατάνθρακες (g)
Εκ των οποίων απλά σάκχαρα |
7,69
4,5 |
7,18
6,68 |
Λίπη (g) | 0,30 | 0,43 |
Ινες (g) | 1,11 | 0,50 |
Νερό (g) | 91,4 | 91,5 |
Βιταμίνη Α (A-RE) | 77 | 37,0 |
Βιταμίνη C (mg) | 1677 | 9,60 |
Φυλλικό Οξύ (μg) | 14 | 2,20 |
Ασβέστιο (mg) | 12 | 8 |
Χαλκός (mg) | 0,09 | 0,03 |
Mαγνήσιο (mg) | 18 | 11 |
Κάλιο (mg) | 146 | 116 |
Σελήνιο (μg) | 0,6 | 0,1 |
Νάτριο (mg) | 7 | 2 |
Βιταμίνη Β1 (mg) | 0,02 | 0,08 |
Βιταμίνη Β6 (mg) | 0,01 | 0,14 |
Συμπερασματικά, και τα δυο φρούτα περιέχουν την ίδια περιεκτικότητα σε νερό και θερμίδες. Ωστόσο, τα κεράσια είναι πολύ πιο πλούσια σε βιταμίνη Α, C και φυλλικό οξύ. Αντίθετα, το καρπούζι είναι πιο πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1 και Β6) ενώ είναι φτωχότερο σε νάτριο συγκριτικά με τα κεράσια.