Πρόσφατα έμεινα έκπληκτη όταν διάβασα ότι τα μανιτάρια, αποτελούν το δεύτερο σε πληθυσμό είδος του πλανήτη (μετά τα έντομα) καθώς και ένα από τα πέντε βασίλεια της φύσης!
Στην Ελλάδα μόνο, έχουν συλλεχθεί και φωτογραφηθεί περίπου 3000 είδη μέχρι σήμερα, κυρίως στην ευρύτερη περιοχή των Γρεβενών.
Οι φίλοι των μανιταριών, τα συλλέγουν με περίσσεια προσοχή, καθώς αρκετά από αυτά μπορούν να προκαλέσουν έντονες αλλεργικές αντιδράσεις ή ακόμα και θάνατο σε κάποιες περιπτώσεις.
Τα μανιτάρια, καταναλώνονται σε πολλές μορφές και χρησιμοποιούνται σαν βασικά ή επιμέρους συστατικά σε καθημερινές συνταγές. Τα συναντάμε ωμά στις σαλάτες, ψητά στη σχάρα, με συνοδεία σάλτσας ή ακόμα και γεμιστά.
Η τιμή τους ποικίλλει ανάλογα με την σπανιότητα του είδους. Τα πιο οικονομικά μπορούν να καλλιεργηθούν ακόμα και στο υπόγειο ενός σπιτιού, αφού οι συνθήκες υγρασίας ευνοούν την ανάπτυξή τους. Άλλα από αυτά που συλλέγονται μετά από πολύ κόπο ή και συγκεκριμένες εποχές του χρόνου, μπορεί να ξεπερνούν τις 4000 ευρώ το κιλό!
Διατροφική αξία
Από διατροφικής απόψεως, τα μανιτάρια αποτελούν μια εξαιρετικά ελαφριά τροφή.Το περιεχόμενο νερού συνοψίζεται στο 80 με 90% της μάζας τους. Αποδίδουν περίπου 15.5 θερμίδες ανά μερίδα (περίπου 70 γραμμάρια), με διαχωρισμό της απόδοσης αυτών κατά 50% από υδατάνθρακες και 50% από πρωτεΐνες, ενώ η εμφάνιση των λιπών είναι απειροελάχιστη.
Σημαντική είναι η παρουσία των μετάλλων με πρωταγωνιστές το χαλκό και το σελήνιο. Σημαντική είναι επίσης και η περιεκτικότητά τους σε κάλλιο και φώσφορο. Η περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες, είναι εξίσου υπολογίσιμη.Περιέχουν μεγάλη ποσότητα ριβοφλαβίνης, νιασίνης και παντοθενικού οξέος, ενώ σε μικρότερες ποσότητες περιέχονται και βιταμίνες Β6, C, D και φολικό οξύ.
Πηγές:
Συντάκτης Άρθρου
Η Μαρία Τουμπή, εργάζεται σαν διαιτολόγος στο νόμιμο διαιτολογικό της γραφείο στα Μελίσσια Αττικής από το 2006 μέχρι σήμερα. Διατηρεί επίσης, διαιτολογικό γραφείο στην χώρα της Τήνου.
Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην Κλινική Διατροφή (MMedSci) από το πανεπιστήμιο της Γλασκόβης και κατέχει δίπλωμα ειδίκευσης στις διατροφικές διαταραχές και την παχυσαρκία από το Εθνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών του Λονδίνου.
Κατέκτησε με βαθμό «Άριστα» το πιστοποιητικό εξειδίκευσης στην Συμβουλευτική, το Coaching και το Mentoring υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου και τα τελευταία χρόνια παρακολουθεί συστηματικά σεμινάρια με θέμα το θηλασμό και προσφέρει στήριξη σε θηλάζουσες μητέρες.
Είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια ενηλίκων από τον ΕΟΠΠΕΠ και επίσης έχει συγγράψει το εκπαιδευτικό υλικό για το μάθημα Διατροφής που πραγματοποιείται στα κέντρα Δια Βίου Μάθησης υπό την αιγίδα του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.
Από τον Μάρτιο του 2017, επιλέχθηκε για να συμμετέχει στην επιτροπή Δια Βίου Μάθησης και Εκπαίδευσης του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου των Διαιτολόγων (EFAD), για τα επόμενα 4 έτη.
Υπήρξε συνιδιοκτήτρια της επιστημονική ομάδας «διατροφή» και του αντίστοιχου site όπου τα τελευταία χρόνια εκτελούσε χρέη αρχισυντάκτριας και υπεύθυνης εκδόσεων των εντύπων αλλά και των ηλεκτρονικών μέσων.
Παράλληλα, το 2017 ίδρυσε την διεπιστημονική ομάδα του The Health Lab και την ομώνυμη ιστοσελίδα www.thehealthlab.gr με σκοπό την παροχή προγραμμάτων ευεξίας στο εργασιακό δυναμικό ιδιωτικών, δημοσίων και κοινωνικών φορέων αλλά και την ενημέρωση του κοινού από πτυχιούχους επιστήμονες υγείας.
Είναι μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Ελλάδος (ΕΔΔΕ) και εμφανίζεται συχνά σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, ενώ παράλληλα αρθρογραφεί σε γνωστά μέσα.
Στοιχεία επικοινωνίας:
Maria.toumpi@thehealthlab.gr
Τηλ: 2108037382 / 6947276049
Διεύθυνση: Α. Παπανδρέου 13 – 17, Μελίσσια
Τήνος: Δρόσου Ν. Δρόσου, Χώρα Τήνου, 84200, Χώρα Τήνου