Μικρή (η σαρδέλα) στο μάτι αλλά διατροφικά, γίγαντας!

Μικρή (η σαρδέλα) στο μάτι αλλά διατροφικά, γίγαντας!

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Η ταπεινή σαρδέλα είναι ένα από τα ψάρια που σχετικά εύκολα κανείς μπορεί να βρει στην αγορά αλλά που η διατροφική της αξία είναι αντιστρόφως ανάλογη από την “κοινωνική” της θέση στην μαγειρική. Ίσως γιατί μπορεί κάποιος μπορεί να την  βρει άφθονα στην αγορά και σίγουρα όχι σε ακριβή συσκευασία.

Η ευρύτατη διάδοση της κατανάλωσης τους οφείλεται στο ότι στα πρώτα στάδια της βιομηχανικής επανάστασης και τυποποίησης των τροφίμων ήταν ένα από τα πρώτα είδη που μπήκαν σε κονσέρβα και με αυτό το τρόπο έγινε δυνατή η μακροχρόνια συντήρηση του.

Και όμως αυτό το μικρό ψαράκι που πάντα θεωρούνταν το ψάρι του λαού, είναι εξαιρετικά ευγενές σε σχέση με τη διατροφή μας, μιας και είναι από τους πρωταθλητές στη περιεκτικότητα σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά όπως τα ω3 λιπαρά, η Β12, το σελήνιο και η πολυσυζητημένη βιταμίνη D!

Ειδικότερα ο συνδυασμός D, Β12 και ασβέστιο από τα κόκαλα της δίκαια την έχουν αναγάγει ως ένα από τα πιο σημαντικά διατροφικά όπλα στην μάχη για καλή υγεία των οστών. Και χάρη στα ω3 λιπαρά είναι ένα εξίσου σημαντικό διατροφικό συμπλήρωμα στη  προσπάθεια διατήρησης της καλής υγείας και λειτουργίας της καρδιάς.

Στο πακέτο των πολύτιμων θρεπτικών συστατικών αξίζει να προσθέσουμε την όχι αμελητέα περιεκτικότητα σε νιασίνη και ριβοφλαβίνη αλλά και τη σημαντική περιεκτικότητα σε χαλκό.

Και επειδή η συζήτηση ξεκίνησε για τα μέταλλα είναι άξιο αναφοράς ότι οι ταπεινές σαρδέλες σε σχέση με τους ευγενείς συγγενείς παρουσιάζει χαμηλό ποσοστό συγκέντρωσης βαρέων μετάλλων, κάτι που την κάνει ως την πλέον ενδεδειγμένη διατροφική επιλογή για εγκύους και θηλάζουσες. Η πλούσια περιεκτικότητα σε ω3 λιπαρά αλλά και η σημαντική περιεκτικότητα σε βιταμίνη D την κάνουν άριστο διατροφικό συμπλήρωμα για την πρόσληψη των πολύτιμων θρεπτικών συστατικών για την και ανάπτυξη του νευρικού συστήματος τω νεογνών.

Το μοναδικό της ίσως ελάττωμα μπορεί να είναι και αυτό που την έκανε διάσημη. Η τυποποίηση / κονσερβοποίηση σε άλμη ή αλάτι. Αυτό αυξάνει σημαντικά την περιεκτικότητα σε αλάτι Νάτριο και άτομα που πρέπει να ακολουθούν πρόγραμμα διατροφής φτωχό σε νάτριο θα πρέπει να συμβιβαστούν με την κατανάλωση της νωπής της μορφής και όχι της τυποποιημένης.

Κατά τα άλλα είτε την απολαύσουμε στη σχάρα είτε μαγειρεμένη στο φούρνο με ντομάτα, η σαρδέλα είναι μια άριστη επιλογή ψαριού οικονομικά συμφέρουσα με πλούσια γεύση αλλά με ακόμα πιο πλούσιο διατροφικό περιεχόμενο.

Συμβουλή για ψαγμένους.

Ξέρουμε πολύ καλά ότι το λυκοπένιο που είναι άφθονο στη ντομάτα και αποτελεί ένα από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά στη φύση, κάτω από θερμική επεξεργασία πολλαπλασιάζεται η αντιοξειδωτική του ικανότητα και αποκτά τη δομή με την οποία απορροφάται καλύτερα. Σκεφτείτε πόσο θρεπτικές μπορούν να γίνουν οι σαρδέλες στο φούρνο με σάλτσα ντομάτα και πολύ λίγο λάδι…

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts