Το κορόμηλο (Prunus cocomilia) είναι ένα είδος δαμάσκηνου που συνήθως ονομάζεται Ιταλικό δαμάσκηνο και παράγεται και στη χώρα μας.

Τα δαμάσκηνα είναι καρπός του υπογονιδίου Prunus του γένους Prunus. Ο Weinberger (1975) ανέφερε σχεδόν 2000 είδη στο γένος prunus. Έρχονται σε μεγάλη ποικιλία μεγεθών και χρωμάτων όπως κίτρινο, λευκό, πράσινο ή κόκκινο. Τα ώριμα φρούτα δαμάσκηνου μπορεί να έχουν επίστρωση με σκονισμένο λευκό χρώμα που τους δίνει μια λαμπερή εμφάνιση.

Τα δαμάσκηνα έχουν αφθονία βιοδραστικών ενώσεων όπως φαινολικά οξέα, ανθοκυανίνες, καροτενοειδή, μέταλλα και πηκτίνες.

Αυτά τα φρούτα γίνονται όλο και πιο δημοφιλές αντικείμενο διατροφικών μελετών που διεξήχθησαν σε ανθρώπους και ζώα, αξιολογώντας την επίδραση της κατανάλωσης δαμάσκηνου στη λειτουργία του οργανισμού.

Τα δαμάσκηνα έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και σχετικά υψηλή θρεπτική αξία. Περιέχουν υδατάνθρακες, καταρχάς σακχαρόζη, γλυκόζη και φρουκτόζη, οργανικά οξέα, π.χ., κιτρικό και μηλικό οξύ, φυτικές ίνες, τανίνες, αρωματικές ουσίες και ένζυμα. Το περιεχόμενο των μετάλλων στα δαμάσκηνα αυξάνεται καθώς ωριμάζουν τα φρούτα. Αυτές οι ουσίες καθορίζουν τη θρεπτική αξία και τη γεύση τους.

Διατροφική αξία

Ονομα Ποσό Μονάδα
Νερό 87.23 g
Ενέργεια 46 kcal
192 kJ
Πρωτεΐνη 0.7 g
Ολικό λίπος 0,28 g
Υδατάνθρακες 11.42 g
Ίνες 1.4 g
Σάκχαρα 9.92 g
Ασβέστιο 6 mg
Σίδηρος, Fe 0.17 mg
Μαγνήσιο, Mg 7 mg
Φώσφορος, P 16 mg
Κάλιο, Κ 157 mg
Νάτριο, Na 0 mg

 

Τα δαμάσκηνα είναι σημαντική πηγή ενώσεων που επηρεάζουν την ανθρώπινη υγεία και αποτρέπουν την εμφάνιση πολλών ασθενειών. 

  1. Ρυθμίζουν τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και έτσι ανακουφίζει τις συνθήκες δυσκοιλιότητας λόγω της παρουσίας διαιτητικών ινών, σορβιτόλης και ιστατίνης.
  2. Η βιταμίνη C βοηθά τον οργανισμό να αναπτύξει αντοχή σε μολυσματικούς παράγοντες και να σαρώσει τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες.
  3. Εχουν σημαντική ποσότητα καροτενοειδών που προάγουν την υγεία όπως η λουτεΐνη, η κρυπτοξανθίνη και η ζεαξανθίνη. Αυτές οι ενώσεις είναι ένα είδος καθαριστή κατά της γήρανσης και των ασθενειών που προκαλούν ελεύθερες ρίζες που προέρχονται από οξυγόνο και είδη αντιδραστικών οξυγόνων. Η ζεαξανθίνη παρέχει αντιοξειδωτικές και προστατευτικές λειτουργίες φιλτραρίσματος του υπεριώδους φωτός.
  4. Είναι μέτριες πηγές σε ομάδες συμπλόκων βιταμίνης Β όπως νιασίνη, βιταμίνη Β-6 και παντοθενικό οξύ και αυτές οι βιταμίνες βοηθούν το σώμα να μεταβολίζει πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπη. Τα δαμάσκηνα παρέχουν επίσης περίπου 5% επίπεδα RDA βιταμίνης Κ. Η βιταμίνη Κ είναι σημαντική για τους παράγοντες πήξης που λειτουργούν στο αίμα καθώς και στο μεταβολισμό των οστών και βοηθούν στη μείωση της νόσου του Αλτσχάιμερ στους ηλικιωμένους.
  5. Είναι πλούσια πηγή καλίου, φθορίου και σιδήρου. Το κάλιο ως σημαντικό συστατικό των κυττάρων και των σωματικών υγρών, βοηθά στον έλεγχο του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης

 

Πηγές

USDA Food Database

Birwal P, Deshmukh G, Saurabh SP, et al. Plums: A Brief Introduction. J Food Nutr Popul Health. 2017, 1:1.