Το καρπούζι είναι ένα από τα πιο αγαπημένα καλοκαιρινά φρούτα. Ζουμερό, γλυκό και δροσιστικό, αλλά και με υψηλή διατροφική αξία, παρά τους μύθους που το τριγυρίζουν.
Το καρπούζι είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α και C, κάλιο και μαγνήσιο, ενώ αποτελείται από 98% από νερό.
Βοτανολογικά, το καρπούζι είναι στενός συγγενής του αγγουριού, και όπως και αυτό είναι όλο βρώσιμο, ακόμη και η πράσινη φλούδα.
Ποια τα οφέλη της φλούδας;
- Η υψηλή περιεκτικότητα της στο αμινοξύ κιτρουλλίνη φαίνεται να ενισχύει τη λίμπιντο αλλά και την αθλητική απόδοση
- Αποτελέσματα μελετών έχουν δείξει πως η κατανάλωση συμπληρωμάτων εκχυλίσματος καρπουζιού από υπέρβαρους ενήλικες βοηθάει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Το καρπούζι αυτό καθ’αυτό δρα εξάλλου ως διουρητικό.
Η φλούδα καταναλώνεται σε smoothies αλλά και ως τουρσί.
Ποια τα οφέλη των σπόρων;
Η περίπτωση του καρπουζιού είναι ιδανική για εκείνους που δε συνηθίζουν να απορρίπτουν τα κουκούτσια, καθώς αυτά όχι μόνο δε βλάπτουν αλλά και περιέχουν θρεπτικά συστατικά. Επειδή είναι βέβαια αρκετά μικρά χρειάζεται να καταναλώσουμε ένα σχετικά μεγάλο αριθμό για να τα επωμιστούμε, αλλά η παρουσία τους από μόνη της ενισχύει τη διατροφική αξία του φρούτου.
Οι σπόροι περιέχουν μαγνήσιο, σίδηρο, φυλλικό οξύ αλλά και ακόρεστα λιπαρά οξέα.
Μπορούμε να καταναλώσουμε τα σποράκια και ως σνακ “εκτός καρπουζιού”, ψημένους στο φούρνο και πασπαλισμένους με ελαιόλαδο, αλάτι και μπαχαρικά.
Βιβλιογραφία
USDA Food Database, Watermelon seeds
USDA Food Database, Watermelon, raw
Arturo Figueroa, Marcos A. Sanchez-Gonzalez, Alexei Wong, Bahram H. Arjmandi, Watermelon extract supplementation reduces ankle blood pressure and carotid augmentation index in obese adults with prehypertension or hypertension, American Journal of Hypertension, Volume 25, Issue 6, June 2012, Pages 640–643, https://doi.org/10.1038/ajh.2012.20
Oral L-Citrulline Supplementation Improves Erection Hardness in Men With Mild Erectile Dysfunction Cormio, Luigi et al. Urology, Volume 77, Issue 1, 119 – 122
Συντάκτης Άρθρου
Η Κλέλια Καραγιαννάκη γεύτηκε για πρώτη φορά στις 9 Απριλίου του 1994.
8 χρόνια μετά, ένα Κυριακάτικο απόγευμα φούρνισε το πρώτο της κέικ , που θυμάται ακόμα-είχε κακάο και σταφίδες, συνταγή της μαμάς.
Μεγαλώνοντας και ζυμώνοντας, πλάθοντας και ανακατεύοντας ανακάλυπτε το φαγητό μέρα με τη μέρα, ώσπου μέσα από παθήματα-και μαθήματα- συνειδητοποίησε πως η ευτυχία περνάει και από το στομάχι!
Όταν έφτασε η κρίσιμη στιγμή κυνήγησε την αγαπημένη της επιστήμη δυο φορές ώστε τελικά πέρασε για 4 χρόνια τις μέρες της στο υπέροχο Χαροκόπειο, ρούφηξε τη γνώση σαν ευτυχισμένο σφουγγαράκι και αποφοίτησε το Μάρτιο του 2018.
Κατά τη διάρκεια των σπουδών της εκπόνησε πρακτική άσκηση σε τρεις τομείς: την γαστρονομικό κέντρο Yoleni’s Hellas, το Γενικό Νοσοκομείο Αλεξάνδρα και την παιδική εξοχή Sports Village Athitakis ενώ συμμετείχε ενεργά σε συνέδρια και ημερίδες και ολοκλήρωσε ποικίλα προγράμματα συνεχούς εκπαίδευσης:
– “Food Law” winter school στο πανεπιστήμιο Wageningen στην Ολλανδία
– “Food allergies & intolerances” summer school στο πανεπιστήμιο Milano-Bicocca στην Ιταλία
– “Climate change & Health” summer school από το Barcelona Institute of Global Health
– “The New Nordic Diet” ηλεκτρονικό μάθημα από το πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης
– “Επιστήμη και Βιοηθική” 3-μηνο σεμινάριο από την Ακαδημία Πλάτωνος
– “Inside Cancer” ηλεκτρονικό μάθημα από το πανεπιστήμιο του Bath
– “Science & Cooking: From Haute Cuisine to Soft Matter Science” ηλεκτρονικό μάθημα από το πανεπιστήμιο Harvard
Ως απόφοιτη επέλεξε την Κοπεγχάγη για να ολοκληρώσει επιπλέον πρακτική διάρκειας 9 μηνών μέσω του Erasmus+. Ως εργαζόμενη στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης δούλεψε με τη διατροφή, τη μαγειρική εκπαίδευση και τη διεύρυνση των γευστικών οριζόντων των παιδιών, στα πλαίσια του προγράμματος “Taste for Life”. Είναι αρχισυντάκτρια της ομάδας του The Health Lab και από το Δεκέμβριο του 2018 εργάζεται και στη δράση “Παιδιά στην κουζίνα!”.
Η ενασχόληση με τα παιδιά, η νουθέτηση τους με ισορροπημένες αρχές διατροφής και γαστρονομίας και ο εμπλουτισμός των ικανοτήτων τους στην κουζίνα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα της ενδιαφέροντα.
Οι φήμες λένε πως ποτέ δεν θα ξεδιψάσει για γνώση και εμπειρίες, θα τις κυνηγάει σε ξένες χώρες και ηπείρους, καλοκαίρι και χειμώνα. Θα τις ψάχνει στα βιβλία, στην κουζίνα, στους ανθρώπους.
Επιθυμία της να βλέπει χαμογελαστούς, υγιείς και πολύχρωμους ανθρώπους, χωρίς άγχος για τη φιγούρα τους αλλά γεμάτους ευεξία και ευτυχία, και στόχος της να το επιτύχει αυτό μέσα από τη σωστή τροφή και τη σωστή σκέψη γύρω από αυτή, ξεκινώντας από τα παιδιά. Κι όλα αυτά επειδή πιστεύει πως το φαγητό μας ζεσταίνει την καρδιά, πως είναι σύμμαχος και όχι εχθρός, πως πρέπει να το απολαμβάνουμε και όχι να το φοβόμαστε.
Μέχρι να αλλάξει τον κόσμο, θα διαβάζει, θα μαγειρεύει και θα ψάχνεται!
Προσωπικό ιστολόγιο: www.klelisious.com