σπιρουλίνα, ΣΠΙΡΟΥΛΙΝΑ, spiroulina

Η σπιρουλίνα είναι ένα είδος γαλαζοπράσινου άλγους (φύκι) που είναι πολύ δημοφιλές ως συμπλήρωμα διατροφής.

Η σπιρουλίνα θεωρείται από τους περισσότερους ως μια «υπερτροφή» λόγω του εξαιρετικού θρεπτικού περιεχομένου και των πολλαπλών οφελών για την υγεία.

Πράγματι, η σπιρουλίνα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και βιταμίνες, γεγονός που το καθιστά ένα χρήσιμο συμπλήρωμα διατροφής ειδικά για όσους ακολουθούν χορτοφαγική ή vegan διατροφή.

Η σπιρουλίνα διατίθεται στο εμπόριο είδα σε μορφή σκόνης ή δισκίου. Ως σκόνη, μπορεί να προστεθεί σε smoothies, σε σαλάτες ή σε σούπες, σε μπάρες ενέργειας κτλ. Μπορεί επίσης ληφθεί ως συμπλήρωμα διατροφής σε μορφή δισκίου.

Μια τυπική ημερήσια δόση σπιρουλίνας είναι 1-3 γραμμάρια, αλλά έχουν χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά δόσεις μέχρι 10 γραμμάρια την ημέρα.

Ανά κουταλιά της σούπας ή 7 γραμμάρια (g) αποξηραμένη η σπιρουλίνα περιέχει:
  • 20 θερμίδες
  • 4,02 g πρωτεΐνης
  • 1,67 g υδατάνθρακα
  • 0,54 g λίπους
  • 8 mg (mg) ασβεστίου
  • 2 mg σιδήρου
  • 14 mg μαγνησίου
  • 8 mg φωσφόρου
  • 95 mg καλίου
  • 73 mg νατρίου
  • 0,7 mg βιταμίνης C
  • Περιέχει επίσης θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, φολικό οξύ και βιταμίνες Β-6, Α και Κ.

Η ίδια ποσότητα (1 κουταλιά της σούπας 7 γραμμάρια) σπιρουλίνας παρέχει μια μικρή ποσότητα λίπους – περίπου 1 γραμμάριο – συμπεριλαμβανομένων και των απαραίτητων ωμέγα-6 και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων σε αναλογία περίπου 1,5-1,0.

Η ποιότητα της πρωτεΐνης στην σπιρουλίνα θεωρείται εξαιρετική – συγκρίσιμη με αυτή των αυγών, καθώς περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Ωστόσο, σαν πηγή πρωτεΐνης είναι πιο ακριβή από άλλες πήγες σε τρόφιμα, πχ σόγια, κινόα, αυγά κτλ.

Συχνά υποστηρίζεται ότι η σπιρουλίνα περιέχει βιταμίνη Β12, αλλά αυτό είναι ψευδές, επειδή περιέχει μορφή της Β12 (ψευδοβιταμίνη Β12), η οποία δεν έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματική στον άνθρωπο.

Το κύριο ενεργό συστατικό ονομάζεται φυκοκυανοβιλίνη, το οποίο βρίσκεται περίπου σε ποσοστό 1% στην σπιρουλίνα. Αυτή η ένωση μιμείται την ένωση χολερυθρίνης του σώματος, προκειμένου να αναστέλλει ένα σύμπλοκο ενζύμου που ονομάζεται οξειδάση NADPH. Αναστέλλοντας την NADPH οξειδάση, η σπιρουλίνα παρέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα.

Η έρευνα (κυρίως σε πειραματόζωα) δείχνει ότι η σπιρουλίνα πιθανόν να έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και ιδιότητες, καθώς και την ικανότητα να βοηθά στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η λήψη σπιρουλίνας μπορεί να συμβάλει στην:
  • απώλεια βάρους
  • υγεία του εντέρου
  • τη διαχείριση του διαβήτη
  • πίεση αίματος
  • χοληστερίνη
  • κίνδυνος καρδιακής νόσου
  • ρυθμός μεταβολισμού
  • συμπτώματα αλλεργίας
  • ψυχική υγεία

Παράλληλα με τον ψευδάργυρο, πιθανόν να είναι χρήσιμη ως θεραπεία για χρόνια δηλητηρίαση με αρσενικό.

Χρειάζεται περισσότερη έρευνα σε ανθρωπους πριν η σπιρουλίνα να μπορεί να προταθεί σαν θεραπεία για οποιασδήποτε κατάστασης υγείας. Ωστόσο η λήψη σπιρουλινας, που των είναι απαλλαγμένη από μολυσματικούς παράγοντες, όπως ουσίες που καταστρέφουν το συκώτι (μικροκυστίνες, τοξικά μέταλλα και επιβλαβή βακτήρια) είναι ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά καλό θα ήταν να μην καταναλώνεται από εγκύους, παιδιά και άτομα που πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα ή από φαινυκελτονουρία.

Βιβλιογραφία

Basic report: 11667, seaweed, spirulina, dried. (2018, April). Retrieved fromhttps://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/11667?fgcd=&manu=&format=&count=&max=25&offset=&sort=default&order=asc&qlookup=spirulina&ds=SR&qt=&qp=&qa=&qn=&q=&ing=Demelash, S. (2018, July).

Spirulina as a main source of tryptophan for mental illness: Improving level of serotonin through tryptophan supplementation. Global Journal of Medicine and Public Health, 7(2). Retrieved from https://www.researchgate.net/publication/326293829_Spirulina_as_a_main_source_of_tryptophan_for_mental_illness_Improving_level_of_serotonin_through_tryptophan_supplementationHuang, H., Liao, D., Pu, R., & Cui, Y. (2018, November 14).

Quantifying the effects of spirulina supplementation on plasma lipid and glucose concentrations, body weight, and blood pressure. Diabetes, Metabolic Syndrome and Obesity: Targets and Therapy, 11, 729–742. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6241722/Karkos

P. D., Leong, S. C., Karkos, C. D., Sivaji, N., & Assimakopoulos, D. A. (2011). Spirulina in clinical practice: Evidence-based human applications. Evidence-based Complementary and Alternative Medicine. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3136577/Ku

C. S., Yang, Y., Park, Y., & Lee, J. (2013, February). Health benefits of blue-green algae: Prevention of cardiovascular disease and nonalcoholic fatty liver disease. Journal of Medicinal Food, 16(2), 103–111. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3576896/Lee,

Park, A., Kim, M. J., Lim, H.-J., Rha, Y.-A., & Kang, H.-G. (2017, December 15). Spirulina extract enhanced a protective effect in type 1 diabetes by anti-apoptosis and anti-ROS production. Nutrients, 9(12), 1363. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5748813/Madrigal-Santillán

E., Madrigal-Bujaidar, E., Álvarez-González, I., Sumaya-Martínez, M. T., Gutiérrez-Salinas, J., Bautista, M., … Morales-González, J. A. (2014, October 28). Review of natural products with hepatoprotective effects. World Journal of Gastroenterology, 20(40), 14787–14804. Retrieved fromhttps://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4209543/Martínez-Galero

E., Pérez-Pastén, R., Perez-Juarez, A., Fabila-Castillo, L., Gutiérrez-Salmeán, G., & Chamorro, G. (2016, October 6). Preclinical antitoxic properties of Spirulina (Arthrospira). Pharmaceutical Biology, 54(8), 1345–1353. Retrieved from https://www.tandfonline.com/doi/full/10.3109/13880209.2015.1077464Mazokopakis

E., Starakis, I. K., Papadomanolaki, M. G., Mavroeidi, N. G., & Ganotakis, E. S. (2013, June 10). The hypolipidaemic effects of spirulina (Arthrospira platensis) supplementation in a Cretan population: A prospective study [Abstract]. Journal of the Science of Food and Agriculture, 94(3). Retrieved from https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/jsfa.6261Miczke

A., Szulińska, M., Hansdorfer-Korzon, R., Kręgielska-Narożna, M., Suliburska, J., Walkowiak, J., & Bogdański, P. (2016). Effects of spirulina consumption on body weight, blood pressure, and endothelial function in overweight hypertensive Caucasians: A double-blind, placebo-controlled, randomized trial. European Review for Medical and Pharmacological Sciences, 20(1), 150–156. Retrieved fromhttps://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26813468Misbahuddin

M., Islam, A. Z., Kandker, S., Ifthaker-Al-Mahmud., & Anjumanara, I., N. (2006). Efficacy of spirulina extract plus zinc in patients of chronic arsenic poisoning: A randomized placebo-controlled study [Abstract]. Clinical Toxicology, 44(2), 135–141. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16615668Neyrinck

A. M., Taminiau, B., Walgrave, H., Daube, G., Cani, P. D., Bindels, L. B., & Delzenne, N. M. (2017, June 20). Spirulina protects against hepatic inflammation in aging: An effect related to the modulation of the gut microbiota? Nutrients, 9(6), 633. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5490612/Sayin

I., Cingi, C., Oghan, F., Baykal, B., & Ulusoy, S. (2013, November 13). Complementary therapies in allergic rhinitis. ISRN Allergy, 2013, 938751. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3845706/Serban

M. C., Sahebkar, A., Dragan, S., Stoichescu-Hogea, G., Ursoniu, S., Andrica, F., & Banach, M. (2016, August). A systematic review and meta-analysis of the impact of spirulina supplementation on plasma lipid concentrations [Abstract]. Clinical Nutrition, 35(4), 842–851. Retrieved fromhttps://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26433766Wu

Q., Liu, L., Miron, A., Klímová, B., Wan, D., & Kuča, K. (2016, August). The antioxidant, immunomodulatory, and anti-inflammatory activities of Spirulina: An overview. Archives of Toxicology, 90(8), 1817–1840. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27259333