Οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση καρπουζιού

Οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση καρπουζιού

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon3 min read
Spread the love

Το καρπούζι είναι ένα μεγάλο φρούτο, που προέρχεται από τη νότια Αφρική, γνωστό επιστημονικά ως Citrullus lanatus. Είναι γεμάτο με νερό και θρεπτικά συστατικά, περιέχει πολύ λίγες θερμίδες και είναι εξαιρετικά αναζωογονητικό και ζουμερό. Αποτελεί επίσης μια καλή διαιτητική πηγή κιτρουλλίνης και λυκοπενίου, δύο πολύ ισχυρών φυτικών ενώσεων.

Η κατανάλωση καρπουζιών ή χυμού καρπουζιού μπορεί να έχει πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης:

Ενώ τα καρπούζια συνήθως τρώγονται φρέσκα, μπορούν επίσης να μετατραπούν σε χυμό ή να προστεθούν σε smoothies.

Θρεπτικά συστατικά

Το καρπούζι αποτελείται κυρίως από νερό (91%) και υδατάνθρακες (7,5%). Δεν περιέχει πρωτεΐνη ή λίπος, και είναι πολύ χαμηλό σε θερμίδες.

 Υδατάνθρακες

Το καρπούζι περιέχει 7,5 γραμμάρια υδατάνθρακες σε 100 γραμμάρια ή 12 γραμμάρια υδατάνθρακες ανά φλιτζάνι και περιέχει μια μικρή ποσότητα ινών (0,4 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια). Ο γλυκαιμικός του δείκτης (μέτρο για το πόσο γρήγορα τα τρόφιμα αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου μετά από τα γεύματα) κυμαίνεται από 72-80, ο οποίος είναι υψηλός. Ωστόσο, κάθε μερίδα καρπουζιού είναι σχετικά χαμηλή σε υδατάνθρακες, οπότε η κατανάλωση του δεν έχει σημαντική επίδραση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία

Το καρπούζι είναι μια καλή πηγή βιταμίνης C, αλλά και μια αξιοπρεπή πηγή αρκετών άλλων βιταμινών και μετάλλων:

  • Βιταμίνη C

ένα αντιοξειδωτικό που είναι απαραίτητο για την υγεία του δέρματος και την ανοσολογική λειτουργία.

  • Κάλιο

ένα μέταλλο που είναι σημαντικό για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και την υγεία της καρδιάς.

  • Χαλκός

ένα μέταλλο που βοηθάει το σώμα να απορροφήσει και να χρησιμοποιήσει το σίδηρο, συμμετέχει στο σχηματισμό των οστών, ενώ είναι απαραίτητος (συνεργικά με τη βιταμίνη C και τον ψευδάργυρο) στο σχηματισμό της ελαστίνης, ενός βασικού συστατικού του δέρματος, των οστών και του συνδετικού ιστού.

  • Βιταμίνη Β5

γνωστή ως παντοθενικό οξύ. Αυτή η βιταμίνη ονομάζεται μερικές φορές και αγχολυτική βιταμίνη και υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να είναι χρήσιμη στη θεραπεία της κατάθλιψης και του άγχους.

  • Βιταμίνη Β6

βοηθάει το ανοσοποιητικό σύστημα να παράγει αντισώματα, τα οποία απαιτούνται για την καταπολέμηση πολλών ασθενειών. Η βιταμίνη Β6 βοηθά στη διατήρηση της κανονικής λειτουργίας των νεύρων και σχηματίζει ερυθρά αιμοσφαίρια. Το σώμα την χρησιμοποιεί για να βοηθήσει στη διάσπαση των πρωτεϊνών. Όσο περισσότερη πρωτεΐνη τρώμε, τόσο περισσότερη βιταμίνη Β6 χρειαζόμαστε.

  • Βιταμίνη Α

το καρπούζι περιέχει β-καροτένιο, το οποίο μετασχηματίζεται σε βιταμίνη Α στο σώμα, που είναι απαραίτητη για τα μάτια, την ανάπτυξη, το δέρμα και την ακμή.

 Και κάτι ακόμα…

Το καρπούζι αποτελεί μια φτωχή πηγή αντιοξειδωτικών σε σύγκριση με άλλα φρούτα. Ωστόσο, αποτελεί καλή πηγή του αμινοξέος κιτρουλλίνη και του αντιοξειδωτικού λυκοπενίου, τα οποία έχουν πολλά οφέλη για την υγεία.

Κιτρουλλίνη

στο σώμα, η κιτρουλίνη μετασχηματίζεται στο απαραίτητο αμινοξύ αργινίνη. Τόσο η κιτρουλλίνη όσο και η αργινίνη παίζουν σημαντικό ρόλο στη σύνθεση του μονοξειδίου του αζώτου (ΝΟ), που βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης με τη διάλυση και χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων. Η αργινίνη είναι επίσης σημαντική για πολλά όργανα, όπως οι πνεύμονες, οι νεφροί, το συκώτι και τα ανοσοποιητικά και αναπαραγωγικά συστήματα και έχει αποδειχθεί ότι διευκολύνει την επούλωση τραυμάτων. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο χυμός καρπούζι είναι μια καλή πηγή κιτρουλλίνης και μπορεί να αυξήσει σημαντικά τα επίπεδα της κιτρουλλίνης και της αργινίνης στο αίμα.

Λυκοπένιο

το λυκοπένιο χρησιμοποιείται σε κάποιο βαθμό για να σχηματιστεί β-καροτένιο στο σώμα, το οποίο μετατρέπεται σε βιταμίνη Α. Συνδέεται γενικά με τις τομάτες, αλλά το φρέσκο καρπούζι είναι στην πραγματικότητα μια καλύτερη πηγή λυκοπενίου από ότι η φρέσκια τομάτα. Ανθρώπινες μελέτες έχουν δείξει ότι ο φρέσκος χυμός καρπούζι είναι αποτελεσματικός στην αύξηση των επιπέδων τόσο του λυκοπενίου όσο και της β-καροτίνης στο αίμα.

Οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση καρπουζιών

  • Χαμηλότερη πίεση αίματος

η υψηλή αρτηριακή πίεση αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για χρόνιες ασθένειες και πρόωρο θάνατο. Το καρπούζι είναι μια καλή πηγή κιτρουλλίνης, η οποία μετατρέπεται σε αργινίνη στο σώμα. Και τα δύο αυτά αμινοξέα βοηθούν στην παραγωγή νιτρικού οξειδίου. Το οξείδιο του αζώτου είναι ένα μόριο αερίου που προκαλεί τη χαλάρωση και τη διάλυση των μικροσκοπικών μυών γύρω από τα αιμοφόρα αγγεία. Αυτό οδηγεί σε μείωση της αρτηριακής πίεσης.

  • Μειωμένη αντίσταση στην ινσουλίνη

Η ινσουλίνη είναι μια πολύ σημαντική ορμόνη στο σώμα και εμπλέκεται στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι η κατάσταση στην οποία το σώμα παράγει ινσουλίνη, αλλά τα κύτταρα γίνονται ανθεκτικά στα αποτελέσματά της. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και συνδέεται με το μεταβολικό σύνδρομο και τον διαβήτη τύπου 2. Ο χυμός καρπούζι και η πρόσληψη αργινίνης έχουν συνδεθεί με μειωμένη αντίσταση στην ινσουλίνη σύμφωνα με ορισμένες μελέτες.

  • Μειωμένος μυϊκός πόνος μετά την άσκηση

Ο πόνος των μυών είναι μια γνωστή ανεπιθύμητη ενέργεια της έντονης άσκησης. Μια μελέτη έδειξε ότι ο χυμός καρπούζι ήταν αποτελεσματικός στη μείωση των μυϊκών πόνων μετά την άσκηση.

Συμπερασματικά, το καρπούζι είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο.

Περιέχει κιτρουλλίνη και λυκοπένιο, δύο ισχυρές φυτικές ενώσεις που έχουν συνδεθεί με τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, τη βελτιωμένη μεταβολική υγεία και τη μειωμένη μυϊκή ευαισθησία μετά την άσκηση. Έχει επίσης γλυκιά γεύση, και είναι γεμάτο με νερό, καθιστώντας το εξαιρετικό για τη διατήρηση της καλής ενυδάτωσης.

 

ΠΗΓΕΣ:

USDA Food Databases

Agnes M. Rimando, Penelope M. Perkins-Veazie, Determination of citrulline in watermelon rind, Journal of Chromatography A, Volume 1078, Issues 1–2, 2005, Pages 196-200, ISSN 0021-9673, https://doi.org/10.1016/j.chroma.2005.05.009.

Tarazona‐Díaz, M. P., Viegas, J. , Moldao‐Martins, M. and Aguayo, E. (2011), Bioactive compounds from flesh and by‐product of fresh‐cut watermelon cultivars. J. Sci. Food Agric., 91: 805-812. doi:10.1002/jsfa.4250

Leslie M. Klevay, Is the Western diet adequate in copper?, Journal of Trace Elements in Medicine and Biology, Volume 25, Issue 4, 2011, Pages 204-212, ISSN 0946-672X, https://doi.org/10.1016/j.jtemb.2011.08.146.

Weaver CM. Potassium and health. Adv Nutr. 2013;4(3):368S–77S. Published 2013 May 6. doi:10.3945/an.112.003533

Telang PS. Vitamin C in dermatology. Indian Dermatol Online J. 2013;4(2):143–146. doi:10.4103/2229-5178.110593

Hemilä  H, Chalker  E. Vitamin C for preventing and treating the common cold. Cochrane Database of Systematic Reviews 2013, Issue 1. Art. No.: CD000980. DOI: 10.1002/14651858.CD000980.pub4.

Ikeda, Y., Young, L.H., Scalia, R., Lefer, A.M., Cardioprotective effects of citrulline in ischemia/reperfusion injury via a non-nitric oxide-mediated mechanism, Methods Find Exp Clin Pharmacol 2000, 22(7): 563, ISSN 0379-0355

Julie K. Collins, Guoyao Wu, Penelope Perkins-Veazie, Karen Spears, P. Larry Claypool, Robert A. Baker, Beverly A. Clevidence, Watermelon consumption increases plasma arginine concentrations in adults, Nutrition, Volume 23, Issue 3, 2007, Pages 261-266, ISSN 0899-9007, https://doi.org/10.1016/j.nut.2007.01.005.

Miller, Nicholas J.Sampson, JuliaCandeias, Luis P.Bramley, Peter M. and Rice-Evans, Catherine A.1996),Antioxidant activities of carotenes and xanthophyllsFEBS Letters384, doi: 10.1016/0014-5793(96)00323-7

 

Alison J. Edwards, Bryan T. Vinyard, Eugene R. Wiley, Ellen D. Brown, Julie K. Collins, Penelope Perkins-Veazie, Robert A. Baker, Beverly A. Clevidence, Consumption of Watermelon Juice Increases Plasma Concentrations of Lycopene and β-Carotene in Humans, The Journal of Nutrition, Volume 133, Issue 4, April 2003, Pages 1043–1050, https://doi.org/10.1093/jn/133.4.1043

James PA, Oparil S, Carter BL, et al. 2014 Evidence-Based Guideline for the Management of High Blood Pressure in AdultsReport From the Panel Members Appointed to the Eighth Joint National Committee (JNC 8)JAMA. 2014;311(5):507–520. doi:10.1001/jama.2013.284427

Arturo Figueroa, Marcos A. Sanchez-Gonzalez, Penelope M. Perkins-Veazie, Bahram H. Arjmandi, Effects of Watermelon Supplementation on Aortic Blood Pressure and Wave Reflection in Individuals With Prehypertension: A Pilot Study, American Journal of Hypertension, Volume 24, Issue 1, January 2011, Pages 40–44, https://doi.org/10.1038/ajh.2010.142

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts