το κεράσι φημίζεται για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες και έχει προστατευτικό ρόλο σε χρόνιες παθήσεις, όπως η ουρική αρθρίτιδα και αρθρίτιδα.

Τι πιο όμορφο από ένα  δροσερό φρούτο σαν το κεράσι για να ξεκινήσει η μέρα μας;

Ένα φλιτζάνι κεράσια ισοδυναμεί σε 86- 90 θερμίδες και είναι πλούσια σε βιταμίνες , μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Το χαρακτηριστικό χρώμα των κερασιών οφείλεται στις ανθοκυάνες, οι οποίες προστατεύουν τον καρπό.

Τι καλά έχει;

Συγκεκριμένα, το κεράσι φημίζεται για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες και έχει προστατευτικό ρόλο σε χρόνιες παθήσεις, όπως η ουρική αρθρίτιδα και αρθρίτιδα. Το κεράσι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C μέχρι και 16%. Ακόμη περιέχει βιταμίνη Α, πρωτεΐνες, σίδηρο και ασβέστιο. Έχει παρατηρηθεί ότι το κεράσι περιέχει πολλές φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στην πέψη και στα επίπεδα μείωσης σακχάρου στο αίμα.

Είναι πλούσιο σε κάλιο, το οποίο βοηθά στη λειτουργία και στη προστασία της καρδιάς, των νευρικών κυττάρων, των μυών και των νεφρών. Ένα φλιτζάνι κεράσια αντιστοιχεί σε 260mg κάλιο. Το βόριο που περιέχει βοηθά στην υγεία των οστών και προστατεύει τα οστά από την οστεοπόρωση. Κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι τα κεράσια βοηθούν σε άτομα που πάσχουν από αυπνία, λόγω της μελατονίνης που είναι μια ουσία η οποία ρυθμίζει τη ροή του ύπνου. Επίσης είναι πλούσιο σε πολυφαινολές και προστατεύει τον οργανισμό από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Θρεπτική αξιολόγηση

Διατροφικά Συστατικά Η’ Διατροφική Δήλωση / Νutrition Declaration

Θρεπτική Αξία/Daily value

Σε ένα φλιτζάνι κεράσια 138γρ αντιστοιχεί σε (4,9Oz)

Θρεπτική Αξία/Daily value

Σε ένα  κεράσι αντιστοιχεί

Ενέργεια / Energy 86-90 kcal/θερμίδες 1 kcal/θερμίδες
Λιπαρά / Fat 0g 0g
Εκ των οποίων/ of which 0g 0g
Κορεσμένα/ Saturates 0g 0g
Μονοακόρεστα / Mono-unsaturates 0g 0g
Πολ ακόρεστα /Polyunsaturates 0g 0g
Υδατάνθρακες / Carbohydrate 22g 1g
Εκ των οποίων/ of which 0g 0g
Σάκχαρα /Sugars 18g 0g
Χοληστερίνη / Cholesterol 0mg 0g
Εδώδιμες ίνες / Fibre 3g ->12% 0g
Πρωτεΐνες / Protein 1g 0g
Αλάτι / Salt 0g 0g
Sodium/ Νάτριο 0mg 0g
Potassium /Κάλιο 0mg 0g
Vitamin A 2% 0g
Vitamin C 16% 0g
Iron 3 % 0g
Calcium 2% 0g

 

*Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet. Your daily values may be higher or lower depending on your calorie needs (Το ποσοστό της προσλαμβανόμενης ποσότητας αναφοράς  των ημερήσιων τιμών βασίζεται σε δίαιτα 2000 θερμίδων. Οι ημερήσιες σας τιμές μπορεί να είναι υψηλότερες ή χαμηλότερες ανάλογα με τις ανάγκες σας σε θερμίδες

Σε μια από τις πολλές μελέτες που έχουν γίνει για το κεράσι, παρατηρήθηκε η συμβολή του κυρίως στις σημαντικές φαρμακολογικές ιδιότητες του που συμβάλλουν στην ανθρώπινη υγεία. Σκοπός αυτής της εργασίας ήταν η σύγκριση των φυσικοχημικών και βιοχημικών ιδιοτήτων των σπόρων του ροδιού (Punicagranatum), των γλυκών κερασιών (Prunusavium) και των κολοκυθιών (Cucurbita maxima) που λαμβάνονται με εκχύλιση με διαλύτη. Αλλά εμείς συγκεκριμένα θα αναφερθούμε στο κεράσι.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η υψηλή ποσότητα λινολεϊκού οξέος βρέθηκε στα έλαια κερασιού και κολοκύθας, ενώ το έλαιο σπόρων ροδιού έδειξε σχετική περιεκτικότητα σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (PUFAs) και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (MUFA) μαζί με το εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA) και το νευρικό οξύ. Το πετρέλαιο κολοκύθας είχε υψηλή συγκέντρωση καροτενοειδών, ενώ το ρόδι ήταν ο καλύτερος απορροφητής στις περιοχές UV-A και UV-B.

Το συμπέρασμα είναι ότι τα ρόδια, τα κεράσια και τα κολοκυθάκια μπορούν να αποτελέσουν μια εξαιρετική πηγή βιοδραστικών μορίων και αντιοξειδωτικών ενώσεων όπως οι πολυφαινόλες, τα καροτενοειδή και τα ακόρεστα λιπαρά οξέα. Αυτά τα έλαια σπόρων μπορούν να συμπεριληφθούν τόσο ως συντηρητικά όσο και ως λειτουργικά συστατικά στον τομέα των τροφίμων, της φαρμακευτικής και των καλλυντικών και μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη ασθενειών και στην προαγωγή της υγείας. Επιπλέον, η υψηλή απορρόφηση του υπεριώδους φωτός υποδηλώνει μια πιθανή χρήση αυτών των ελαίων ως φίλτρα από τις ακτινοβολίες στα πεδία τροφίμων, φαρμακευτικών και καλλυντικών.

— αν πήρες κι εσύ πολλά κεράσια δοκίμασε την πεντανόστιμη Κρέμα φούρνου η κερασάτη

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

https://www.myfitnesspal.com/food/calories/generic-20-cherries-84976265

https://www.stemilt.com/health-nutrition/cherries-health-nutrition/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29862410

Impact of tart cherry juice on systolic blood pressure and low-density lipoprotein cholesterol in older adults: a randomized controlled trial. Chai SC1, Davis K1, Wright RS2, Kuczmarski MF1, Zhang Z3.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26033409

Physico-chemical properties and fatty acid composition of pomegranate, cherry and pumpkin seed oils.Siano F1, Straccia MC2, Paolucci M1,3, Fasulo G1, Boscaino F1, Volpe MG

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ