Οι πατάτες αποτελούνται κυρίως από υδατάνθρακες στη μορφή του αμύλου. Συγκεκριμένα το περιεχόμενό τους σε άμυλο ποικίλλει από 66 μέχρι και 90% του καθαρού τους βάρους!

Εκτός από αρκετές θερμίδες δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μας δίνουν μέταλλα όπως το Κάλιο αλλά και βιταμίνη C. Η φλούδα τους πάλι είναι πλούσια σε φολικό οξύ.

Είναι τρόφιμα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη και δεν αποτελούν την πρώτη προτίμηση των διαβητικών, όμως αυτός επηρεάζεται από τον τρόπο μαγειρέματος. Για παράδειγμα μια πατάτα που έχει βράσει, αν κρυώσει έχει μικρότερο γλυκαιμικό δείκτη κατά 25%!

Τι διαφορά έχουν οι γλυκοπατάτες;

Οι γλυκοπατάτες έχουν σχεδόν τις ίδιες θερμίδες με τις κοινές πατάτες, αλλά περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες, γεγονός που μειώνει το γλυκαιμικό τους δείκτη. Είναι επίσης καλή πηγή βιταμίνης Α και αντιοξειδωτικών.

Οι ποικιλλίες με μωβ ή κόκκινο χρώμα στη φλούδα ή και τη σάρκα είναι πλούσιες στα ισχυρά αντιοξειδωτικά πολυφαινόλες. Πιο συγκεκριμένα μπορεί να περιέχουν κατεχίνες, λουτείνη και χλωρογενικό οξύ.

Οι πατάτες περιέχουν ακόμα ένα αντιοξειδωτικό, τα γλυκοαλκαλοειδή. Αυτά είναι η φυσική τους άμυνα απέναντι στα έντομα. Εντοπίζονται σε μεγαλύτερες ποσότητες σε πατάτες με φύτρα, για αυτό και δεν συστήνεται η κατανάλωση πατατών που έχουν φυτρώσει.

Δηλητηρίαση από γλυκοαλκαλοειδή έχει αναφερθεί στη βιβλιογραφία σε ζώα και ανθρώπους. Σε ήπια περιστατικά εμφανίστηκε πονοκέφαλος και πόνος στο στομάχι. Σε  σοβαρά περιστατικά εμφανίστηκε χαμηλή πίεση, πυρετός, ταχυκαρδία, δυσκολία στην αναπνοή, ακόμα και θάνατος

Βέβαια για να φτάσει κάποιος εκεί, πρέπει να καταναλώσει 2 κιλά πατάτες με τη φλούδα.

Στην περίπτωση που η πατάτα αρχίσει να πρασινίζει, σημαίνει ότι ξεκίνησε και η παραγωγή σολανίνης, ουσία που θεωρείται τοξίνη. Συνήθως αυτό συμβαίνει όταν οι πατάτες εκτεθούν στον ήλιο ή αλλοιωθούν από χτυπήματα.

Γιατί να αποφεύγει κανείς τις τηγανητές πατάτες;

Οι τηγανητές πατάτες έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ακρυλαμίδιο, μια ένωση που δημιουργείται σε τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακα όταν αυτά μαγειρευτούν σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Η μακρόχρονη κατανάλωση τέτοιων τροφών έχει συνδεθεί ακόμα και με την εμφάνιση καρκίνου, οπότε συστήνεται να περιορίσει κανείς την συχνή κατανάλωση τηγανητών πατατών και σνακ από πατάτα (πατατάκια). Επίσης να μην ξεχνάμε ότι τα συσκευασμένα σνακ έχουν υψηλή η περιεκτικότητα σε αλάτι, γεγονός που τα καθιστά ακατάλληλα για άτομα με υπέρταση ή μικρά παιδιά.