Το 97% των ελληνικών νοικοκυριών καταναλώνει γιαούρτι. Το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς το έχει το στραγγιστό, ωστόσο τα παραδοσιακά γιαούρτια έχουν αρχίσει να έχουν ανοδική πορεία σε σχέση με τα στραγγιστά σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα.

Οι Αμερικανοί θεωρούν ότι το Greek yogurt, το στραγγιστό γιαούρτι δηλαδή, είναι το παραδοσιακό ελληνικό γιαούρτι αλλά και το πιο υγιεινό.

Καλό θα είναι να αναφέρουμε ότι το στραγγιστό γιαούρτι δεν είναι απαραίτητα πιο υγιεινό και ούτε είναι αυτό που οι Έλληνες θεωρούν παραδοσιακό. Οι παλιότεροι το γνώριζαν ως γιαούρτι σακούλας και το παραδοσιακό γιαούρτι ήταν αυτό που ήταν αστράγγιστο και συνήθως πρόβειο.

Ποιο είναι πιο υγιεινό τελικά;

Μια ανάλυση παραδοσιακών τροφίμων της Κλινικής Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης δείχνει ότι το παραδοσιακό αστράγγιστο πρόβειο γιαούρτι έχει περισσότερη πρωτεΐνη, περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και μέταλλα και λιγότερες θερμίδες και λιπαρά από το αντίστοιχο πλήρες αγελαδινό στραγγιστό.

Βέβαια αυτά τα στοιχεία αφορούν γιαούρτια που παράγονται με πλήρες γάλα, η πραγματικότητα είναι ότι πολλοί καταναλωτές προτιμούν προιόντα με 2% λιπαρά ή και 0%. Αν και είναι καλό να προσέχουμε την ποσότητα λίπους στη διατροφή μας, πολλά από τα θρεπτικά συστατικά βρίσκονται σε αυτά τα πλήρες παραδοσιακά γιαούρτια.

Τελικά, μπροστά σε αυτή την τεράστια ποικιλία προϊόντων που βρίσκουμε στο σούπερ μάρκετ, ποιο πρέπει να επιλέξουμε;

Το καλύτερο γιαούρτι είναι το σκέτο γιαούρτι, χωρίς πρόσθετα υλικά. Και αν βρούμε παραδοσιακό πρόβειο, ακόμα καλύτερα.

Τι πρέπει να έχουμε υπόψη μας:
  • Αποφεύγουμε τα γιαούρτια με τα πρόσθετα συστατικά όπως φρούτα, δημητριακά, ξηρούς καρπούς. Διαφημίζονται ως πιο υγιεινά μερικές φορές, ενώ δεν είναι, μιας και έχουν πρόσθετη ζάχαρη, θερμίδες και άλλα πρόσθετα.
  • Προσοχή στα επιδόρπια γιαουρτιού, αυτό τον όρο έχουν τα γιαούρτια τα οποία περιέχουν συστατικά που αυτό παραδοσιακά δεν να περιέχει, όπως ζελατίνη, γλυκαντικά (τεχνητά και μη), χρώματα, σιρόπια κτλ.
  • Δεν χρειαζόμαστε τα παιδικά. Για όσους έχουν παιδιά καλό είναι να ξέρουμε ότι τα προιόντα που προορίζονται για παιδιά ή και βρέφη στην ουσία είναι ένα μάρκετινγκ τρικ. Αν κοιτάξει κανείς τα συστατικά θα διαπιστώσει ότι τελικά είναι πιο ανθυγιεινά από τα σκέτα γιαούρτια που απευθύνονται σε ενήλικες, μιας και είναι γεμάτα ζάχαρη, κομματάκια σοκολάτας. Συνήθως είναι εμπλουτισμένα με διάφορες βιταμίνες και μέταλλα δίνοντας την εντύπωση ότι είναι απαραίτητα και πιο υγιεινά ενώ αυτό δεν ισχύει. Τις βιταμίνες και τα μέταλλα το παιδί θα τις λάβει από άλλες τροφές όπως φρούτα και λαχανικά, όχι από εμπλουτισμένα γιαούρτια γεμάτα ζάχαρη.

Επιλέγουμε  ένα σκέτο γιαούρτι επιλογής μας και προσθέτουμε τα υλικά που θέλουμε εμείς. Έτσι, γνωρίζουμε την ποιότητα των υλικών και προσθέτουμε αναλόγως, όπως ένα σπιτικό γλυκό κουταλιού ή μαρμελάδα ή μέλι ή ωμούς ξηρούς καρπούς.