Το πεπόνι Honeydew και το πεπόνι Cantaloupe είναι δύο δημοφιλείς ποικιλίες πεπονιού. Είναι παρόμοια αλλά έχουν και κάποιες διαφορές. Αποτελούν μέλη του ίδιου είδους, Cucumis melo.

Ωστόσο ενώ μοιάζουν αρκετά αποτελούν δυο διαφορετικούς καρπούς. Είναι και τα δυο γλυκά, αλλά το πεπόνι honeydew έχει λεία, ανοιχτόχρωμη φλούδα και πράσινη σάρκα, ενώ το πεπόνι Cantaloupe έχει πιο σκούρο, συμπαγές δέρμα και πορτοκαλί σάρκα.

Οφέλη για την υγεία

Τα πεπόνια είναι ιδιαίτερα θρεπτικά και συνδέονται με πολλά οφέλη για την υγεία. Και τα δυο είδη πεπονιού είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και πολυφαινόλες. Οι φυτικές πολυφαινόλες αποτελούν μοναδικές ενώσεις στα φρούτα και τα λαχανικά καθώς διαθέτουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η οξείδωση και η φλεγμονή έχουν συνδεθεί με την παχυσαρκία και ορισμένες χρόνιες παθήσεις, όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης τύπου 2. Η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε φυτικές πολυφαινόλες μπορεί να μειώσει τόσο την οξείδωση όσο και τη φλεγμονή στο σώμα μας.

Ομοιότητες και διαφορές

Επειδή αποτελούνται από το ίδιο είδος, το πεπόνι Honeydew και το πεπόνι Cantaloupe μοιάζουν αρκετά.  Παρ ‘όλα αυτά, έχουν και κάποιες διαφορές που αναφέρονται παρακάτω:

Διαφορές στη διατροφική αξία

Παρακάτω φαίνονται οι ομοιότητες και οι διαφορές, στο θρεπτικό προφίλ των δυο ειδών πεπονιού στα 100 γραμμάρια:

 

Πεπόνι Honeydew

Πεπόνι Cantaloupe

Περιεκτικότητα σε νερό

90%

90%

Θερμίδες

36

34

Λίπη

0 γραμμάρια

0 γραμμάρια

Υδατάνθρακες

9 γραμμάρια

8 γραμμάρια

Πρωτεΐνη

1 γραμμάριο

1 γραμμάριο

Φυτικές ίνες

1 γραμμάριο

1 γραμμάριο

Βιταμίνη Α

1% του DV

68% του DV

Βιταμίνη C

30% του DV

61% του DV

Βλέπουμε λοιπόν ότι ενώ είναι σχεδόν ίδια στις θερμίδες, στα μακροθρεπτικά συστατικά τους και στο περιεχόμενό τους σε νερό, το πεπόνι Cantaloupe έχει περισσότερο από το διπλάσιο της βιταμίνης C από ότι το πεπόνι Honeydew και πάνω από 60% περισσότερη βιταμίνη Α στη μορφή της προβιταμίνης Α. Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για την πρόληψη προβλημάτων όρασης και η βιταμίνη C ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Και οι δυο βιταμίνες έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

 

Και κάτι ακόμα…

Το πεπόνι Cantaloupe φέρει υψηλότερο κίνδυνο να μολυνθεί από επιβλαβή βακτήρια, γι’αυτό είναι καλό να αποφύγετε αυτό το είδος εάν το ανοσοποιητικό σας σύστημα υποστεί βλάβη ή εάν είστε έγκυος.

Συμπερασματικά, και τα δύο είδη πεπονιού είναι γλυκά και θρεπτικά, αλλά το πεπόνι Cantaloupe περιέχει περισσότερη βιταμίνη C και προβιταμίνη Α.

Έχει όμως μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης από επιβλαβή βακτήρια. Ανεξάρτητα από το αν επιλέξετε το πεπόνι Honeydew ή το πεπόνι Cantaloupe, συμπεριλαμβάνοντάς τα στη διατροφή σας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προάγετε τη γενική υγεία, να αυξήσετε την αντιοξειδωτική δραστηριότητα και να μειώσετε τη φλεγμονή στο σώμα σας.

 

ΠΗΓΕΣ:

Carr AC., Maggini S. (2017)  Vitamin C and Immune Function. 3;9(11).

Egoumenides L., Gauthier A., Barial S., Saby M., Orechenkoff C., Simoneau G., Carillon J. (2018) A Specific Melon Concentrate Exhibits Photoprotective Effects from Antioxidant Activity in Healthy Adults. 31;10(4).

Girelli CR., Accogli R., Del Coco L., Angilè F., De Bellis L., Fanizzi FP. (2018) H-NMR-based metabolomic profiles of different sweet melon (Cucumis melo L.) Salento varieties: Analysis and comparison. 114:81-89.

Green AS., Fascetti AJ. (2016) Meeting the Vitamin A Requirement: The Efficacy and Importance of β-Carotene in Animal Species. 2016:7393620.

Liu RH. (2013) Health-promoting components of fruits and vegetables in the diet. 1;4(3):384S-92S.

Nuñez-Palenius HG., Gomez-LM., Ochoa-AN., Grumet R., Lester G., Cantliffe DJ. (2008) Melon fruits: genetic diversity, physiology, and biotechnology features. 28(1):13-55.

Walsh KA., Bennett SD., Mahovic M., Gould LH. (2014) Outbreaks associated with cantaloupe, watermelon, and honeydew in the United States, 1973-2011. 11(12):945-52.

Wiseman EM., Bar-El Dadon S., Reifen R. (2017) The vicious cycle of vitamin a deficiency: A review. 22;57(17):3703-3714.

https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/341575/nutrients.