Ψάρι και Βιταμίνη D

Ψάρι και Βιταμίνη D

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon2 min read
Spread the love

Τα τελευταία χρόνια οι γνώσεις μας πάνω στην βιταμίνη D έχουν αυξηθεί εκθετικά. Κι αν ήδη ξέρουμε πολλά, συνεχώς προστίθενται νέα στοιχεία από έρευνες που διεξάγονται για τις επιπτώσεις της έλλειψης της στον ανθρώπινο (και όχι μόνο) οργανισμό αλλά και των τρόπων αποκατάστασης της.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι μια από τις πιο κοινές ανεπάρκειες, επηρεάζοντας σχεδόν το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού.

Η επάρκεια βιταμίνης D φαίνεται να έχει θετικές επιδράσεις σε μια σειρά από χρόνιες και μη νόσους αλλά και στη πρόληψη αυτών. Όπως είναι γνωστό, η πρόσληψη της γίνεται με την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Κι από τη διατροφή όμως, η βιταμίνη D απορροφάται ως βιταμίνη D2 (εργοκαλσιφερόλη) και βρίσκεται ιδιαίτερα σε λαχανικά και γενικά τρόφιμα φυτικής προέλευσης, ενώ η χοληκαλσιφερόλη περιέχεται κυρίως σε ζωικά προϊόντα όπως ο φρέσκος σολομός, το σκουμπρί, ο τόνος και άλλα ψάρια, το κρέας, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Πλήθος ερευνών υποστηρίζουν πως η κατανάλωση ψαριού επηρεάζει την επάρκεια βιταμίνης D στον ανθρώπινο οργανισμό.

Το ψάρι περιέχει βιολογικά δραστικές ενώσεις, όπως τα ω-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, οι πρωτεΐνες, η καρνιτίνη, το μαγνήσιο και η βιταμίνη D, οι οποίες είναι ικανές να ευνοήσουν τον μεταβολισμό των μυών. Για το λόγο αυτό, σε πολύ πρόσφατη μελέτη οι ερευνητές, λαμβάνοντας υπόψη τα οφέλη για τη διατροφή και την υγεία, κατέληξαν πως οι ηλικιωμένοι με σαρκοπενία θα πρέπει να καταναλώνουν τουλάχιστον τρεις μερίδες ψαριού την εβδομάδα για να φθάσουν το 50% την ημερήσια συνιστώμενη πρόσληψη βιταμίνης D.

Ακόμη, έχουν γίνει κατά καιρούς προτάσεις για εμπλουτισμό των ζωικών τροφών με βιταμίνη D ή χορήγηση συμπληρωμάτων βιταμίνης D στα ζώα ως στρατηγικές για την αύξηση της πρόσληψης της βιταμίνης. Η περιεκτικότητα σε χοληκαλσιφερόλη (βιταμίνη D3) και καλσιφεδιόλη (25 (OH) D3) αυξήθηκε με τον εμπλουτισμό της τροφής των ζώων σε βιταμίνη D σε κότες, ψάρια και αγελάδες.

Η βιταμίνη D βρίσκεται σε όλα τα ψάρια αλλά με διαφορετική περιεκτικότητα στο καθένα.

Τα πιο λιπαρά ψάρια φαίνονται να έχουν μεγαλύτερα ποσά βιταμίνης D, γεγονός που υποδεικνύει και τη χρήση ορισμένων ιχθυελαίων για την συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D. Ειδικά στις σκανδιναβικές χώρες, παρ’ όλη την μειωμένη ηλιακή ακτινοβολία, έχει παρατηρηθεί άμεση συσχέτιση της κατανάλωσης ψαριού και των ιχθυελαίων, που βρίσκονται έτσι κι αλλιώς στην παραδοσιακή κουζίνα τους, με την επάρκεια σε βιταμίνη D. Ωστόσο, υπάρχουν έρευνες που υποστηρίζουν πως η επάρκεια σε βιταμίνη D για τον ανθρώπινο οργανισμό δε μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με την προτεινόμενη κατανάλωση ψαριού.

Συνοψίζοντας, αν και η υπάρχουσα συνιστώμενη πρόσληψη κατανάλωσης σε ψάρι δεν μπορεί να βελτιστοποιήσει εξ’ ολοκλήρου την κατάσταση της βιταμίνης D στους ανθρώπους, η κατανάλωση ψαριών, ως κύρια πηγή βιταμίνης D, αυξάνει τις συγκεντρώσεις 25 (OH) D.

Η ταυτόχρονη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, η κατανάλωση ποικιλίας τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη D, αλλά και πολύ περισσότερο η διαφοροποίηση στην συχνότητα κατανάλωσης ψαριού και η αυξημένη ποικιλία ειδών ψαριού μέσα σε ένα εβδομαδιαίο διατροφικό πρόγραμμα μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερα επίπεδα βιταμίνης D.

Βιβλιογραφία

  1. Rondanelli M, Rigon C, Perna S, et al. Novel insights on intake of fish and prevention of sarcopenia: All reasons for an adequate consumption. Nutrients. 2020;12(2). doi:10.3390/nu12020307
  2. Jääskeläinen T, Itkonen ST, Lundqvist A, et al. The positive impact of general Vitamin D food fortification policy on Vitamin D status in a representative adult Finnish population: Evidence from an 11-y follow-up based on standardized 25-hydroxyVitamin D data. Am J Clin Nutr. 2017;105(6):1512-1520. doi:10.3945/ajcn.116.151415
  3. Małesa-Ciećwierz M, Usydus Z. Vitamin D: Can fish food-based solutions be used for reduction of vitamin D deficiency in Poland? Nutrition. 2015;31(1):187-192. doi:10.1016/j.nut.2014.07.003
  4. Lehmann U, Gjessing HR, Hirche F, et al. Efficacy of fish intake on Vitamin D status: A meta-analysis of randomized controlled trials. Am J Clin Nutr. 2015;102(4):837-847. doi:10.3945/ajcn.114.105395
  5. Guo J, Lovegrove JA, Ian Givens D. 25(OH)D3-enriched or fortified foods are more efficient at tackling inadequate Vitamin D status than Vitamin D3. In: Proceedings of the Nutrition Society. Vol 77. Cambridge University Press; 2018:282-291. doi:10.1017/S0029665117004062
  6. Abboud M, Rizk R, Papandreou D, Hijazi R, Al Emadi NE, Waszak PM. Evaluation of Self-Assessed State of Health and Vitamin D Knowledge in Emirati and International Female Students in United Arab Emirates (UAE). Front Psychol. 2020;11:1236. doi:10.3389/fpsyg.2020.01236

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts