Την λένε «ρουμπινί σοκολάτα» κι είναι ένα τέταρτο είδος σοκολάτας, που ανακαλύφθηκε, σχετικά πρόσφατα.

Μέχρι στιγμής οι σοκολάτες ήταν μαύρες, λευκές και γάλακτος. Αλλά, να που εδώ και κάποιο καιρό ανακαλύψανε πως υπάρχουν στη φύση κακαόδεντρα που μπορούν να δώσουν σοκολάτα ρουμπινί χρώματος, η οποία ήδη παρουσιάστηκε, επισήμως, στις 5 του περασμένου Σεπτέμβρη στην αγορά της Σανγκάης με το όνομα «ρουμπινί σοκολάτα» από την ελβετική σοκολατοποιία Barry Callebaut.

Φυσικά, η ροζ σοκολάτα δεν βγήκε στην αγορά αμέσως μόλις εντοπίστηκε. Χρειάστηκαν δεκατρία χρόνια έρευνας, σε συνεργασία με το γερμανικό πανεπιστήμιο Jacobs University της Βρέμης. Λέγεται πως διαφέρει ακόμα και η διαδικασία παραγωγής της, ο τρόπος και η θερμοκρασία που καβουρδίζονται οι κόκκοι της για να διατηρήσουν το ροζ τους χρώμα.

Την ονόμασαν «ρουμπινί», παρότι το τελικό προϊόν, η κακαόμαζα, είναι ροζ γιατί ο μεγάλος ωοειδής καρπός που περιέχει τα σπέρματα του κακάο, εξωτερικά, είναι κόκκινος-ρουμπινί.

Οι ρουμπινί καρποί συλλέγονται από αυτοφυή κακαόδεντρα που εντοπίστηκαν στην Ακτή του Ελεφαντοστού, τον Ισημερινό και στη Βραζιλία κι η σοκολάτα που παράγεται διαφέρει όχι μόνο χρωματικά, αλλά και γευστικά από όλα τα υπόλοιπα είδη καρπών σοκολάτας.

Δεν είναι το ίδιο πικρή με τη μαύρη, ούτε τόσο βουτυρένια και γλυκερή, όπως η λευκή. Είναι πολύ πιο φρουτώδης, αρωματικά, και γευστικά δίνει μια αίσθηση όξινης γλυκύτητας, που θυμίζει τα κόκκινα φρούτα του δάσους.

Κι όπως εξηγούν οι επιστημονικοί συνεργάτες της Barry Callebaut: «Όλα αυτά συμβαίνουν, φυσικά, χωρίς την προσθήκη χρωστικών ή αρωματικών ουσιών».

Ωστόσο, αν και αποτελεί ένα νέο είδος σοκολάτας με πιο φρουτένια γεύση, παραμένει σοκολάτα, οπότε οι καταναλωτές οφείλουν να είναι προσεκτικοί στην υπερβολική κατανάλωση, καθώς οι θερμίδες της ruby σοκολάτας, παραμένουν θερμίδες σοκολατένιες!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ