Την λένε «ρουμπινί σοκολάτα» κι είναι ένα τέταρτο είδος σοκολάτας, που ανακαλύφθηκε, σχετικά πρόσφατα.
Μέχρι στιγμής οι σοκολάτες ήταν μαύρες, λευκές και γάλακτος. Αλλά, να που εδώ και κάποιο καιρό ανακαλύψανε πως υπάρχουν στη φύση κακαόδεντρα που μπορούν να δώσουν σοκολάτα ρουμπινί χρώματος, η οποία ήδη παρουσιάστηκε, επισήμως, στις 5 του περασμένου Σεπτέμβρη στην αγορά της Σανγκάης με το όνομα «ρουμπινί σοκολάτα» από την ελβετική σοκολατοποιία Barry Callebaut.
Φυσικά, η ροζ σοκολάτα δεν βγήκε στην αγορά αμέσως μόλις εντοπίστηκε. Χρειάστηκαν δεκατρία χρόνια έρευνας, σε συνεργασία με το γερμανικό πανεπιστήμιο Jacobs University της Βρέμης. Λέγεται πως διαφέρει ακόμα και η διαδικασία παραγωγής της, ο τρόπος και η θερμοκρασία που καβουρδίζονται οι κόκκοι της για να διατηρήσουν το ροζ τους χρώμα.
Την ονόμασαν «ρουμπινί», παρότι το τελικό προϊόν, η κακαόμαζα, είναι ροζ γιατί ο μεγάλος ωοειδής καρπός που περιέχει τα σπέρματα του κακάο, εξωτερικά, είναι κόκκινος-ρουμπινί.
Οι ρουμπινί καρποί συλλέγονται από αυτοφυή κακαόδεντρα που εντοπίστηκαν στην Ακτή του Ελεφαντοστού, τον Ισημερινό και στη Βραζιλία κι η σοκολάτα που παράγεται διαφέρει όχι μόνο χρωματικά, αλλά και γευστικά από όλα τα υπόλοιπα είδη καρπών σοκολάτας.
Δεν είναι το ίδιο πικρή με τη μαύρη, ούτε τόσο βουτυρένια και γλυκερή, όπως η λευκή. Είναι πολύ πιο φρουτώδης, αρωματικά, και γευστικά δίνει μια αίσθηση όξινης γλυκύτητας, που θυμίζει τα κόκκινα φρούτα του δάσους.
Κι όπως εξηγούν οι επιστημονικοί συνεργάτες της Barry Callebaut: «Όλα αυτά συμβαίνουν, φυσικά, χωρίς την προσθήκη χρωστικών ή αρωματικών ουσιών».
Ωστόσο, αν και αποτελεί ένα νέο είδος σοκολάτας με πιο φρουτένια γεύση, παραμένει σοκολάτα, οπότε οι καταναλωτές οφείλουν να είναι προσεκτικοί στην υπερβολική κατανάλωση, καθώς οι θερμίδες της ruby σοκολάτας, παραμένουν θερμίδες σοκολατένιες!
Συντάκτης Άρθρου
Η Εύα Ζήκου είναι MSc, Κλινική Διαιτολόγος –Διατροφολόγος, πτυχιούχος του τμήματος Διατροφής & Διαιτολογίας του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και κάτοχος του Μεταπτυχιακού τίτλου Κλινικής Διατροφής, όπου φοίτησε με υποτροφία στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του ίδιου τμήματος. Ειδικεύεται σε κλινικά περιστατικά (παθολογικές καταστάσεις, διαβήτης, δυσλιπιδιαμίες, νεφρική ανεπάρκεια, προβλήματα πεπτικού συστήματος, διατροφικές διαταραχές).
Το 2010 ολοκλήρωσε τη πτυχιακή της με θέμα « Οι διατροφικές συνήθεις παιδιών με Σακχαρώδη Διαβήτητη τύπου Ι και η σύγκρισή της με τις διεθνείς συστασεις της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρίας»και πραγματοποίησε την πρακτική της σε διαιτολογικό γραφείο της Θεσσαλονίκης. Από το 2011 διατηρεί το δικό της διαιτολογικό γραφείο στην Γλυφάδα, ενώ το ενδιαφέρον της για τις διατροφικές διαταραχές, την αντιμετώπισή τους και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων που πάσχουν, την οδήγησε στην παρακολούθηση σεμιναρίων με βάση την ψυχολογική και διατροφική αντιμετώπισή τους και είναι master practiotioner στις Διατροφικές Διαταραχές και Παχυσαρκία (Eating Disorders & Obesity) του Εθνικού Οργανισμού Διατροφικών Διαταραχών της Μεγάλης Βρετανίας – NCFED.
Είναι Μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδας. Παρακολουθεί σεμινάρια και συνέδρια Διατροφής από το 2007 μέχρι και σήμερα. Η διαιτολόγος συμμετέχει σε εκστρατείες για την ενημέρωση ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη καθώς και σε εκπαιδευτικά προγράμματα με ομιλίες για την ενημέρωση των παιδιών σε θέματα διατροφής σε δήμους και σχολεία των νοτίων προαστίων.Παράλληλα συμμετέχει στις ενημερωτικές εκδηλώσεις της ΕΔΔΕ (Global Wellness Day. Παγκόσμια ημέρα παχυσαρκίας με ενημέρωση ατόμων στον δήμο Γλυφάδας) Αρθρογραφεί για θέματα διατροφής στον ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο (εφημερίδες, εβδομαδιαία περιοδικά και περιοδικά των νοτίων προαστίων). Στοιχεία Επικοινωνίας: Τηλ: 2108940470 / 6942572912 Διεύθυνση: Σακη Καραγιωργα 15 , Γλυφαδα email: zikoudiatrofi@gmail.com