Τα οφέλη του σταφυλιού στον οργανισμό.

Τα οφέλη του σταφυλιού στον οργανισμό.

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon3 min read
Spread the love

Τα οφέλη του σταφυλιού στον οργανισμό μας, όπως μάθαμε και από προηγούμενο άρθρο είναι πολλαπλά.

Τα οφέλη του σταφυλιού στον οργανισμό μας είναι σημαντικά για την εύρυθμη λειτουργία του και για την υγεία μας γενικότερα. Ας τα δούμε αναλυτικότερα.

Αντιοξειδωτικά Οφέλη

Εκτός από την βιταμίνη C και το μαγγάνιο, που εμπεριέχονται στα σταφύλια,  θρεπτικά συστατικά  όπως τα  καροτενοειδή με το βήτα-καροτένιο καθώς και τα  ασυνήθιστα στιλβένια με την  ρεσβερατρόλη εμπλουτίζουν το σταφύλι με αντιοξειδωτική δράση. Ακόμη και η ορμόνη μελατονίνη έχει ταυτοποιηθεί στα σταφύλια και είναι γνωστό ότι δρα ως αντιοξειδωτικό. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι σπόροι και το δέρμα περιέχουν την πλουσιότερη συγκέντρωση αντιοξειδωτικών. Είναι πολύ σπάνιο να βρεθεί υψηλότερη συγκέντρωση αντιοξειδωτικού στο σαρκώδες τμήμα του σταφυλιού από ό, τι υπάρχει στον σπόρο ή το δέρμα. Για το λόγο αυτό, το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας για την υγεία των αντιοξειδωτικών σταφυλιών δεν έχει διεξαχθεί σε  ολόκληρα σταφύλια.

Έρευνες έχουν επικεντρώσει το ενδιαφέρον στην εξής αντιοξειδωτική δράση καθώς συμβάλει :

  • Στην αύξηση  των επιπέδων γλουταθειόνης στο αίμα (κρίσιμη αντιοξειδωτική  ουσία)
  • Στην προστασία των κυτταρικών μεμβρανών από βλάβες από ελεύθερες ρίζες
  • Στην μείωση της οξείδωσης του λίπους (υπεροξείδωση λιπιδίων).

Αντιφλεγμονώδη οφέλη

Μαζί με την ισχυρή αντιοξειδωτική δράση , τα σταφύλια μας παρέχουν εξίσου ισχυρά αντιφλεγμονώδη οφέλη. Για άλλη μια φορά, οι έρευνες απέδειξαν πως  τα σταφύλια μπορούν  να μειώσουν τον κίνδυνο υπερβολικής και ανεπιθύμητης φλεγμονής με διάφορους τρόπους. Σε πολλές μικρομοριακές πρωτεΐνες (κυτταροκίνες) που παράγονται από διάφορα κύτταρα, όπως ιντερλευκίνη 6 (IL-6), ιντερλευκίνη 1-βήτα (IL-1Β) και ΤΝΡ-άλφα, παρατηρήθηκε μείωση του επιπέδου δραστηριότητάς τους με την πρόσληψη σταφυλιών . Παράλληλα  η υπερπαραγωγή των ενζύμων κυκλο-οξυγενάσης 1 και 2 (COX-1 και COX-2) είναι επίσης λιγότερο πιθανή μετά την πρόσληψη συστατικών σταφυλιών που και αυτά με τη σειρά τους είναι υπεύθυνα για την δημιουργία φλεγμονής.

Αντιμικροβιακά οφέλη

Πολλές φυτικές ίνες έχουν αποδειχθεί ότι έχουν αντιμικροβιακές ιδιότητες. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά κυμαίνονται από κοινά φλαβονοειδή όπως η κουρσετίνη σε λιγότερο κοινά τα στιλβένια όπως η ρεσβερατρόλη. Πρόσφατες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα σταφύλια μπορεί επίσης να περιέχουν ολιγοπεπτιδία (μικρά πρωτεϊνικά μόρια) που έχουν αντιμικροβιακές ιδιότητες. Ο ακριβής τρόπος με τον οποίο επωφελούνται από αυτές τις αντιμικροβιακές ουσίες στα σταφύλια δεν είναι ακόμη γνωστός. Ωστόσο, οι ερευνητές έχουν αρχίσει να κάνουν εικασίες σχετικά με τον πιθανό ρόλο τους, για να μας βοηθήσουν να αποτρέψουμε προβλήματα που σχετίζονται με τα μικρόβια, όπως οι ασθένειες που προκαλούνται από τρόφιμα. Ενώ η έρευνα σε αυτόν τον τομέα είναι ξεκάθαρα στα αρχικά της στάδια, θα είναι ενδιαφέρον να δούμε αν οι δίαιτες που είναι πλούσιες σε σταφύλια (ή προϊόντα σταφυλιών όπως το κόκκινο κρασί) αποδεικνύονται ότι συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο προβλημάτων σχετικών με τα μικρόβια.

Βιβλιογραφικές αναφορές

  • Bertelli AA and Das DK. Grapes, wines, resveratrol, and heart health. J Cardiovasc Pharmacol. 2009 Dec;54(6):468-76. 2009.
  • Bertoldi D, Larcher R, Bertamini M et al. Accumulation and Distribution Pattern of Macro- and Microelements and Trace Elements in Vitis vinifera L. cv. Chardonnay Berries. J Agric Food Chem. 2011 Jul 13;59(13):7224-36. Epub 2011 Jun 16. 2011.
  • Boccalandro HE, Gonzalez CV, Wunderlin DA et al. Melatonin levels, determined by LC-ESI-MS/MS, fluctuate during the day/night cycle in Vitis vinifera cv Malbec: evidence of its antioxidant role in fruits. J Pineal Res. 2011 Apr 2. doi: 10.1111/j.1600-079X.2011.00884.x. [Epub ahead of print]. 2011.
  • Chuang CC and McIntosh MK. Potential mechanisms by which polyphenol-rich grapes prevent obesity-mediated inflammation and metabolic diseases. Annu Rev Nutr. 2011 Aug 21;31:155-76. 2011.
  • Crupi P, Coletta A and Antonacci D. Analysis of carotenoids in grapes to predict norisoprenoid varietal aroma of wines from Apulia. J Agric Food Chem. 2010 Sep 8;58(17):9647-56. 2010.
  •  Crupi P, Coletta A, Milella RA et al. Carotenoid and chlorophyll-derived compounds in some wine grapes grown in Apulian region. J Food Sci. 2010 May;75(4):S191-8. 2010.
  •  Dohadwala MM and Vita JA. Grapes and cardiovascular disease. J Nutr. 2009 Sep;139(9):1788S-93S. Epub 2009 Jul 22. Review. 2009.
  • Hollis JH, Houchins JA, Blumberg JB et al. Effects of Concord Grape Juice on Appetite, Diet, Body Weight, Lipid Profile, and Antioxidant Status of Adults. J. Am. Coll. Nutr., Oct 2009; 28: 574 – 582. 2009.
  • Joseph JA, Shukitt-Hale B, and Willis LM. Grape Juice, Berries, and Walnuts Affect Brain Aging and Behavior. The Journal of Nutrition. Bethesda: Sep 2009. Vol. 139, Iss. 9; pp. 1813S-1817S. 2009.
  • Kwon GT, Jung JI, Song HR et al. Piceatannol inhibits migration and invasion of prostate cancer cells: possible mediation by decreased interleukin-6 signaling. J Nutr Biochem. 2011 Apr 14. [Epub ahead of print]. 2011.
  • Lago-Vanzela ES, Da-Silva R, Gomes E et al. Phenolic Composition of the Brazilian Seedless Table Grape Varieties BRS Clara and BRS Morena. J Agric Food Chem. 2011 Jul 11. [Epub ahead of print]. 2011.
  • Lekli I, Ray D and Das DK. Longevity nutrients resveratrol, wines and grapes. Genes Nutr. 2010 Mar;5(1):55-60. Epub 2009 Sep 4. 2010.
  • Liu M, Liu RH, Song BB et al. Antiangiogenetic effects of 4 varieties of grapes in vitro. J Food Sci. 2010 Aug 1;75(6):T99-104. 2010.
  • Lopez-Oliva ME, Agis-Torres A, Goni I et al. Grape antioxidant dietary fibre reduced apoptosis and induced a pro-reducing shift in the glutathione redox state of the rat proximal colonic mucosa. The British Journal of Nutrition. Cambridge: Apr 28, 2010. Vol. 103, Iss. 8; pp. 1110-1117. 2010.
  • Pezzuto JM, Venkatasubramanian V, Hamad M et al. Unraveling the relationship between grapes and health. J Nutr. 2009 Sep;139(9):1783S-7S. Epub 2009 Jul 22. 2009.
  • Radhakrishnan S, Reddivari L, Sclafani R et al. Resveratrol potentiates grape seed extract induced human colon cancer cell apoptosis. Front Biosci (Elite Ed). 2011 Jun 1;3:1509-23. 2011.
  •  Ramprasath VR and Jones PJH. Anti-atherogenic effects of resveratrol. European Journal of Clinical Nutrition. London: Jul 2010. Vol. 64, Iss. 7; pp. 660-668. 2010.
  • van Mierlo LAJ, Zock PL, van der Knaap HCM et al. Grape Polyphenols Do Not Affect Vascular Function in Healthy Men. The Journal of Nutrition. Bethesda: Oct 2010. Vol. 140, Iss. 10; pp. 1769-1773. 2010.
  • Vitalini S, Gardana C, Zanzotto A et al. The presence of melatonin in grapevine (Vitis vinifera L.) berry tissues. J Pineal Res. 2011 Apr 18. doi: 10.1111/j.1600-079X.2011.00893.x. [Epub ahead of print]. 2011.
  • Xia EQ, Deng GF, Guo YJ et al. Biological activities of polyphenols from grapes. Int J Mol Sci. 2010 Feb 4;11(2):622-46. 2010.
  • Zamyatnin AA and Voronina OL. Antimicrobial and other oligopeptides of grapes. Biochemistry (Mosc). 2010 Feb;75(2):214-23. 2010.

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts